Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
11.10.2015 20:32:07
Deli članek:

Jani ostal četrti

vszi

Slovenski kolesar Luka Mezgec (Giant-Alpecin) je v zadnji, četrti etapi dirke po Abu Dabiju, ki je bila namenjena sprinterjem, osvojil šesto mesto.

Etapo je dobil Elia Viviani (Team Sky), dirko pa Kolumbijec Esteban Chaves iz Orice GreenEdge. Drugi slovenski kolesar na dirki Jani Brajkovič (UnitedHealthcare) je bil v skupni razvrstitvi četrti.
Zadnja etapa dirke po Abu Dabiju je potekala na dirkališču Yas Marina, kjer vsak leto poteka dirka formule ena, s startom v poznih popoldanskih urah. Kolesarji so morali prevoziti dvajset krogov, z njimi pa je najhitreje opravil Viviani, ki je bil v sprintu hitrejši od svetovnega prvaka Slovaka Petra Sagana (Tinkoff-Saxo), tretji je bil Italijan Andrea Guardini (Astana). Mezgec je zadnjo etapo končal na šestem mestu, v času zmagovalca je v cilj prišel tudi Brajkovič, ki je bil 34. S sobotno zmago v najtežji preizkušnji dirke po Abu Dabiju je do končnega prvega mesta prišel Chaves, Brajkovič je bil četrti, za njim je zaostal 41 sekund, Mezgec je dirko končal na 66. mestu.

SKORAJ 50 KM/H
Italijanski kolesar Matteo Trentin (Etixx-Quick Step) je zmagovalec 109. dirke ekstra kategorije Pariz - Tours v dolžini 231 km. Z istim časom je v cilj prišel Belgijec Tosh van der Sande (Lotto Soudal), tretji je bil še en Belgijec Greg van Avermaet (BMC Racing Team), ki je zaostal za štiri sekunde. Slovenskih kolesarjev ni bilo na startu.
Trentin je za zmago na eni najstarejših dirk na svetu potreboval štiri ure 39 minut in 12 sekund, kar mu je prineslo povprečno hitrost 49,642 km/h, kar je najhitreje v njeni zgodovini. Do zdaj je s progo najhitreje opravil njegov rojak Marco Marcato leta 2012, ko je na 4,5 km daljši razdalji do zmage prišel s povprečno hitrostjo 47,730 km/h.
Jan Polanc (Lempre-Merida) nastopil na dirki za VN Bruno Beghelli. Na dirki ekstra kategorije je 196 kilometrov dolgi preizkušnji slavil Italijan Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF Pro Team), tudi na drugem in tretjem mestu sta bila Italijana, Manuel Belletti (Southest) in Roberto Ferrari (LAmpre-Merida). Polanc je dirko končal na 86. mestu z zaostankom štirih minut in 22 sekund.

vszi



KUMP JE AVTOMOJSTER
Marko Kump, član ekipe Adria Mobil, je zmagovalec zaključne dirke na slovenskih tleh VN Avtomojster.
Kolesarski dan v Podsmreki so ob 14. uri odprli amaterji in amaterke z 21 kilometrov dolgo dirko, ob 14.45 so startali člani, članice, mlajši člani, starejši mladinci in mladinke, ki jih je čakalo deset sedemkilometrskih krogov. Ob odsotnosti večjega dela kolesarjev, ki nastopajo v svetovni seriji, je v zaključnem sprintu pričakovano zmagal Kump. Najbliže sta mu bila člana italijanskega Friulija Albanec Xuliano Kamberaj in Italijan Mattia de Marchi. Na četrtem in petem mestu sta končala Gašper Katrašnik (Sava Kranj) in Dejan Bajt (Amplatz BTC). Pri ženskah je zmagala Srbkinja Jelena Erić.
"Sezono smo končali na najlepši možni način. S sotekmovalci smo to dirko vzeli resno in skušali ohraniti čim bolj zgoščeno skupino. To nam je uspelo, vedeli smo, da si bodo v zaključku sledil napadi, vendar fantje stvari niso prepustil naključju in na koncu nam je uspelo priti do zmage. Zagotovo je to moja najbolj uspešna sezona v karieri. Zame vrnitev Adrio Mobil ni bil korak nazaj, upam, da bom v prihodnji sezoni, ko se spet odpravljam v tujino, tudi tako uspešen," je po svoji 19. zmagi v sezoni dejal Kump, ki bo v prihodnji sezoni vozil za italijanski Lampre-Merido v svetovni seriji.

vszi