Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
25.09.2015 08:48:27
Deli članek:

Uci za dirke uvaja radijske povezave in dovoljuje kamere

Reutres

Mednarodna kolesarska zveza napovedala nekaj novosti v cestnem kolesarstvu.

Odbor Mednarodne kolesarske zveze (Uci) je ob svetovnem prvenstvu v Richmondu sprejel reforme, s katerimi želi modernizirati kolesarstvo z organizacijskega vidika, ob tem pa pomagati oblikovati prihodnost tega športa. Zato je sprejel uporabo radijskih povezav za komuniciranje med tekmovalci in ekipami ter uporabo kamer na kolesih.

Radijske povezave bodo lahko uporabljali kolesarji za komunikacijo z ekipami na dirkah svetovne serije, dirkah ekstra kategorije in prvega razreda, kolesarke pa na dirkah svetovne serije, ki v sezoni 2016 menja dosedanje svetovne pokale. V novem tekmovanju bo 35 tekmovalnih dni, kar je 60 odstotkov več kot do zdaj.

Uporaba kamer na kolesih je po novem dovoljena na dirkah svetovne serije brez dovoljenja prirediteljev dirk ali Ucija.

Tretja pomembna novost je sprejem vremenskega protokola. Vreme pogosto vpliva na dirke ali etape, po protokolu bodo v primeru ekstremnih vremenskih razmer prireditelji dirko ali traso spremenili, skrajšali, jo nevtralizirali ali celo odpovedali.

Ob vsem so sprejeli še koledar za svetovno serijo za sezono 2016. Glavni spremembi bosta doživeli dirka po Poljski, ki se seli v julij, ko je na sporedu dirka po Franciji, ter Eneco Tour, ki bo namesto v začetku avgusta po novem sredi septembra. Svetovno prvenstvo 2016, ki bo med 9. in 16. septembrom v Katarju, je vsaj za zdaj tudi zadnja dirka sezone.

Spremembo bodo doživeli tudi gorski kolesarji v spustu. Na svetovnih pokalih bodo zmanjšali število nastopajočih, s čimer želijo ustreči predlogu prirediteljev, saj številni tekmovalci močno obremenjujejo progo, organizatorji imajo tudi manj časa za delo in pripravo proge. Tudi za gorske kolesarje so objavili koledar. Sezono bodo v spustu začeli 9. aprila v Lurdu, 23. aprila se karavana seli v avstralski Cairns, kjer bo poleg dirke v spustu še prva dirka v olimpijskem krosu. SP bo prihodnje leto razdeljeno, za tekmovalce v krosu konec junija v Novem Mestu, za spustaše septembra v Val di Soleju.