Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
14.09.2015 16:33:15
Deli članek:

Zviti Valverde izkoristil rojakovo paradiranje

vszi

Še osmič je tritedensko dirko končal med najboljšo četverico, drugič po Giru 2012 tik pod vrhom, a vseeno se je 36-letni Joaquim Purito Rodriguez v nedeljsko noč podal z nemalo grenkega priokusa v ustih.

Ne le zaradi ponesrečenega sredinega kronometra, ki ga je bržkone stal zmage na Vuelti, ampak tudi ali predvsem zaradi izgube zelene majice, ki mu jo je rojak Alejandro Valverde iz rok izpulil prav na zadnji dan dirke. Na dan, ki je ponavadi neke vrste parada in razen boja za etapno zmago ne prinaša prav veliko razburjenja. Prej nasprotno, po treh tednih zahtevnih preizkušenj je pač zadnja nedelja rezervirana za nazdravljanje s penino in trepljanje po ramenih, kakšnih večjih premikov v takšnih ali drugačni razvrstitvah pa ni več.

A tokrat je bilo vendarle drugače, tokrat je svojo priložnost začutil Alejandro Valverde in se tam nekje okoli 45. kilometra iznenada podal v silovit šprint. Ter na letečem cilju osovjil štiri točke, ravno prav, da je v točkovanju za zeleno majico prehitel rojaka iz moštva Katjuše. "Če sem jezen? Raje sploh ne razmišljam o tem," je bil nad dejanjem leto dni mlajšega rojaka razočaran Purito. "Zadnji dan na Vuelti je dan za praznovanje, ne pa..." 

Ni bil to prvi tovrsten incident med obema španskima kolesarjema, podoben konflikt interesov se je zgodil že na Vuelti leta 2012, Rodriguez pa je s solzami v očeh zapuščal tudi SP 2013, saj ni razumel Valverdejeve strategije, njuno (ne)sodelovanje pa je sijajno izkoristil Portugalec Rui Costa.