evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

ku
ku
0 15.05.2015 15:07:53

Dirka Po Sloveniji: Kralji na Treh kraljih

Nikola Miljković
Prireditelji dirke Po Sloveniji so predstavili podrobnosti 22. izvedbe, ki se bo začela 18. junija v Ljubljani.

Edini novinec med kraji gostitelji je Dobrovnik v Prekmurju, kjer bo start najtežje, tretje etape, ki se bo drugo leto zapored končala z vzponom na Tri kralje.

Dirka se bo začela na ljubljanskem Kongresnem trgu, v središču Ljubljane bo potekal 8,8 kilometra dolg kronometer. Ta zmagovalca dirke zagotovo ne bo dal, a bo vseeno zelo pomemben, zato ga bodo morali tekmovalci vzeti resno. Kdo je med močnejšimi, bo pokazala že druga etapa, ki se bo začela v Škofji Loki, končala pa v Kočevju. Etapa bo zelo razgibana, vsebovala bo kar nekaj gorskih ciljev, Kureščka in Svetega Gregorja do zdaj še ni bilo na dirki, tisti, ki so slovensko pentljo že vozili, pa dobro poznajo vzpon na Strmo reber.

ETAPE
18. junij: 1. etapa: Ljubljana (kronometer, 8,8 km), 19. junij: 2. etapa: Škofja Loka–Kočevje, (182 km), 20. junij: 3. etapa: Dobrovnik–Trije kralji (178,5 km), 21. junij: 4. etapa: Rogaška Slatina–Novo mesto (165,5)

NASTOPAJOČE EKIPE
Sky, Lampre–Merida, Katjuša, UHC, Androni Giocattoli, Nippo–Vini Fantini, Bardiani, Rusvelo, Colombia, Southeast, Topsport Vlaanderen; Adria Mobil, Radenska, Merida, Felbermayr; Slovenija

Skupni zmagovalec bo najbrž znan po tretji etapi. Ta bo potekala po Prekmurju, kjer lahko nagaja veter, tako da bi se lahko zgodilo, da bi kolesarji v zadnjih 80 kilometrov, v katerih jih bodo čakali trije gorski cilji in še zaključni vzpon na Tri kralje, prišli že precej utrujeni. Zadnja etapa od Rogaške Slatine do Novega mesta ne bo posebej težka, a vseeno dovolj, da bodo morali biti najboljši dovolj zbrani, če ne želijo doživeti kakšnega presenečenja. 


Konkurenca bo tudi letos odlična. Prijavljene so tri ekipe najvišje ravni, to so Sky, za katerega naj bi vozil Richie Porte, Lampre, ki bo najbrž v boj poslal slovenskega junaka Gira Jana Polanca, in Katjuša, za katero bo skoraj zagotovo vozil lanski zmagovalec Tiago Machado. Z velikimi ambicijami bo na dirko zagotovo prišel tudi Jani Brajkovič, tekmovalec ameriške ekipe UHC.

jani brajkovic
Nikola Miljković
"Za zdaj ne moremo z gotovostjo trditi, kdo bo prišel na dirko. Organizatorji želimo najmočnejšo mogočo konkurenco, čeprav se s tem možnosti, da jo začinimo s slovensko zmago, zmanjšajo. Termin dirke je dober, zato jo mnogi izkoristijo za pripravo na Tour, med te sodi tudi Sky, zato verjamemo, da bo prišel z napovedanim Portom. Avstralec je pri nas že bil, dvakrat je tekmoval v dresu Saxo Banka, zato dobre ve, kam bo prišel. Tudi za slovenske legionarje težko rečemo, kdo bo res prišel. Istočasno kot naša dirka bodo v Bakuju potekale evropske igre, istočasno bo dirka Po Švici in treba bo uskladiti program. Dejstvo pa je, da smo prejeli še enkrat več prošenj za nastop, kot jih lahko sprejmemo, 53 ekip je bilo pripravljenih za to plačati, a smo jih morali več kot 30 zavrniti," je dejal direktor dirke Bogdan Fink, ki verjame, da bo dirka po zgledu Hrvaške kmalu dobila tudi prenos na Eurosportu. Za to potrebuje dodatnih 150.000 evrov na dan, ki bi jih lahko zagotovila Slovenska turistična zveza.

Članki iz rubrike