1_senidah Svet24.si

FOTO: Senida svoje mednarodne slave ni načrtovala

vesolje Dobra karma

Tedenski horoskop: preverite svoje misli o ...

hematologija-ukclj, samo-zver, krvni-rak Svet24.si

Dr. Samo Zver: Nisem bolnik, imam pa bolezen. ...

balon, pismo, pismo božičku Svet24.si

FOTO: Na jasi je našel pismo Božičku. Priletelo...

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Sandra Auer in Stojan Auer Njena.si

Sandra Auer postala čisto drug človek

SARA RUTAR Njena.si

Sara Rutar ni več takšna!

Miha Andolšek
Miha Andolšek
0 10.09.2014 20:10:23

Komaj osemnajstletni Kumar na črni listi dopinga

vszi
Slovenski kolesarski up Kristjan Kumar je bil sredi junija pozitiven na EPO in je s strani Mednarodne kolesarske zveze začasno oziroma do nadaljnjega suspendiran.

Novica, ki to pravzaprav ni. Ko je pred tedni po kolesarskih koluarjih zakrožila novica, da so nekega Slovenca na prestižni etapni dirki za Pokal narodov Trofej Carlsberg bojda dobili s prsti v marmeladi oziroma s povečano količino eritrocitov v krvi, je sum padel prav na zmagovalca dirke, 18-letnega Kumarja, ki velja za enega večjih upov slovenskega kolesarstva.

Kakšna bo zdaj nadaljnja usoda člana novogoriškega moštva Hit Casinos Meblo jogi še ni znano, v primeru, da bo spoznan za krivega zlorabe dopinga oziroma bo pozitiven tudi vzorec B, pa prej ko slej sledi dvoletni suspenz, potem pa Kumarja bržkone čaka še težko delo iskanja novega kluba. In spiranje velikanskega črnega madeža. Pri vsega osemnajstih letih.


Naj še dodamo, da se je skupaj s Kumarjem med drugim na črnem seznamu znašel tudi član Astane Valentin Iglinskij, ki je priznal zlorabo EPA, kazahstansko moštvo pa je z njim nemudoma prekinilo sodelovanje in se ogradilo od nečednega početja. In se, kot je običajno v tovrstnih primerih, raje opredelilo za teorijo osamljenega jezdeca.

Zgodovina nas sicer uči, da tudi slovenski kolesarji niso imuni v iskanju prepovedanih bližnjic, trenutno pa je med suspendiranimi Robert Vrečer, ki prestaja dvajsetmesečno kazen, potem ko so mu na dirki po Poljski leta 2013 v urinu našli sledi klomifena. V karavano se bo lahko vrnil konec marca prihodnje leto, če ga bo seveda kdo želel v svojem moštvu. In ta če nikakor ni majhen.

Kaj je EPO?

Eritropoetin (angl. Erythropoietin; EPO) je telesni hormon, ki regulira nastajanje eritrocitov v telesu, zlasti ko iz različnih razlogov začne zmanjkovati aerobne kapacitete krvi. EPO se uporablja v medicini za zdravljenje določenih bolezni, pri katerih se pojavlja ali izraža slabokrvnost (anemija). Zaradi vloge, ki jo ima pri nastajanju eritrocitov in s tem tudi pri vlogi oskrbovanja tkiv s kisikom, so začeli uporabljati EPO tudi športniki, zlasti tisti v aerobnih, vzdržljivostnih športih. Taka uporaba eritropoetina pri športnikih je prepovedana in sodi med ako imenovani krvni doping. Pri uporabi EPO se poveča količina eritrocitov v krvi, poveča se torej aerobna kapaciteta, posledično pa tudi aerobne zmogljivosti športnika.

Članki iz rubrike