Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Miha Andolšek
Miha Andolšek
0 10.09.2014 20:10:23

Komaj osemnajstletni Kumar na črni listi dopinga

vszi
Slovenski kolesarski up Kristjan Kumar je bil sredi junija pozitiven na EPO in je s strani Mednarodne kolesarske zveze začasno oziroma do nadaljnjega suspendiran.

Novica, ki to pravzaprav ni. Ko je pred tedni po kolesarskih koluarjih zakrožila novica, da so nekega Slovenca na prestižni etapni dirki za Pokal narodov Trofej Carlsberg bojda dobili s prsti v marmeladi oziroma s povečano količino eritrocitov v krvi, je sum padel prav na zmagovalca dirke, 18-letnega Kumarja, ki velja za enega večjih upov slovenskega kolesarstva.

Kakšna bo zdaj nadaljnja usoda člana novogoriškega moštva Hit Casinos Meblo jogi še ni znano, v primeru, da bo spoznan za krivega zlorabe dopinga oziroma bo pozitiven tudi vzorec B, pa prej ko slej sledi dvoletni suspenz, potem pa Kumarja bržkone čaka še težko delo iskanja novega kluba. In spiranje velikanskega črnega madeža. Pri vsega osemnajstih letih.


Naj še dodamo, da se je skupaj s Kumarjem med drugim na črnem seznamu znašel tudi član Astane Valentin Iglinskij, ki je priznal zlorabo EPA, kazahstansko moštvo pa je z njim nemudoma prekinilo sodelovanje in se ogradilo od nečednega početja. In se, kot je običajno v tovrstnih primerih, raje opredelilo za teorijo osamljenega jezdeca.

Zgodovina nas sicer uči, da tudi slovenski kolesarji niso imuni v iskanju prepovedanih bližnjic, trenutno pa je med suspendiranimi Robert Vrečer, ki prestaja dvajsetmesečno kazen, potem ko so mu na dirki po Poljski leta 2013 v urinu našli sledi klomifena. V karavano se bo lahko vrnil konec marca prihodnje leto, če ga bo seveda kdo želel v svojem moštvu. In ta če nikakor ni majhen.

Kaj je EPO?

Eritropoetin (angl. Erythropoietin; EPO) je telesni hormon, ki regulira nastajanje eritrocitov v telesu, zlasti ko iz različnih razlogov začne zmanjkovati aerobne kapacitete krvi. EPO se uporablja v medicini za zdravljenje določenih bolezni, pri katerih se pojavlja ali izraža slabokrvnost (anemija). Zaradi vloge, ki jo ima pri nastajanju eritrocitov in s tem tudi pri vlogi oskrbovanja tkiv s kisikom, so začeli uporabljati EPO tudi športniki, zlasti tisti v aerobnih, vzdržljivostnih športih. Taka uporaba eritropoetina pri športnikih je prepovedana in sodi med ako imenovani krvni doping. Pri uporabi EPO se poveča količina eritrocitov v krvi, poveča se torej aerobna kapaciteta, posledično pa tudi aerobne zmogljivosti športnika.
Značke: kumar, doping

Članki iz rubrike