Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
20.08.2014 17:51:53
Deli članek:

Si je Vinokourov kupil zmago?

Reuters

Kot poročajo belgijski mediji naj bi bila vodja Astane Kazahstanec Aleksander Vinokourov in Rus Aleksander Kolobnev osumljena goljufanja oziroma korupcije. Na dirki Liege-Bastogne-Liege leta 2010 naj bi namreč Rus prepustil zmago Kazahstancu. Za 150 tisoč evrov.

Vinokourov, takrat udarni mož Astane, naj bi si v zaključku najstarejše klasike (glej video) nekaj sto metrov pred ciljno črto dobesedno kupil zmago. Izmenjala naj bi si nekaj besed in Vinokourov je odbrzel zmagi naproti.  Cena je bila 150 tisoč evrov, ki naj bi jih soubežniku,  članu Katjuše Kolobnevu nato izplačal v dveh obrokih (100 in 50 ticoč evrov). Po pisanju belgijskih medijev se je tožilec Philippe Richard za sprožitev postopka in vložitev obtožnice odločil že meseca maja, a je njegova odločitev vse do danes ostala skrita očem javnosti.

Vinokourov sicer zanika obtožbe. "Nisem kupil la Doyenne, denar sem Kolobnevu posodil," se zagovarja kolesar, čigar kariero je dodobra omadeževala tudi dopinška afera. A Kazahstanca čaka težko delo pri dokazovanju nedolžnosti, preiskovalci imajo v rokah številne indice, finančni tokovi so pravzaprav nedvoumni.

BANKA

Bilo je 12. julija 2010, ko je bilo iz banke v Monaku, kjer je imel svoj račun odprt Vino, na račun Kolobneva pri švicarski banki BSI de Locarno nakazano 100 tisočakov. In potem 28. decembra istega leta še 50 tisočakov. Še več, ko so se preiskovali poglobili v bančne račune Kazahstanca, so odkrili skrivnostni priliv 150 tisočakov, ki naj bi jih nekaj mesecev kasneje Vinu plačala kazahstanska kolesarska zveza. Slednja trdi, da je šlo za nagrado za kolesarja leta, ki pa sicer pred tem ni bila nikjer omenjena, kaj šele zapisana. Vinokurovu je še kako prav prišla, kot že rečeno je le nekaj mesecu pred tem dal/posodil natančno takšen znesek Kolobnevu. Tekmecu/zavezniku v tistem zaključnem "šprintu" spomladi v Liegu.

ELEKTRONSKA POŠTA

Potem je tu še elektronska korespondenca, vsega dan, dva po klasiki in na katero naj bi že pred časom bolj kot ne slučajno naleteli  italijanski preiskovalci, ko so raziskovali nek dopinški primer. "Ne pozabi, bil sem v dobrem položaju, to sem storil zaradi spoštovanja do tebe. Celo moja žena ni razočarana, da sem končal kot drugi, ker si bil to ti. Zdaj potrpežljivo čakam. Zbriši to sporočilo." je zapisal Kolobnev, Vinokourov pa je odgovoril: "Ne skrbi, vse si storil rpav. Kar se tiče najinega dogovora, ne skrbi, storil bom vse kar je treba. Malo boš moral počakati."

In zanka se zateguje...