Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
08.08.2014 15:17:23
Deli članek:

V nebo letno zleti osemindvajset milijonov

vszi

Ste se kdaj vprašali, koliko znaša letni proračun vrhunskega kolesarskega moštva, ki je del World Toura? V prvi vrsti je to seveda odvisno od moštva, britanski Team Sky za celoten pogon denimo letno pokuri slabih 28 milijonov evrov.

Malo, veliko, odvisno od zornega kota, novomeška Adria Mobil bi bila - milo rečeno - več kot zadovoljna že z desetino, dvajsetino tega zneska, a če denimo primerjamo z nogometom ali formulo, kjer se obračajo neprimerno večji denarci, je to pravzaprav pljunek v morje.

Moštvo Davea Brailsforda je seveda eno bogatejših v karavani, številni drugi imajo na voljo neprimerno manj sredstev, tisti pri dnu prehranjevalne verige celo pol toliko ali pa še to ne. Konkretne številke so sicer ponavadi poslovna skrivnost, nekatere ekipe jih skrivajo kot kača noge, britansko moštvo pa z odkritostjo nima težav. V poročilu za leto 2013, ki je pricurljalo v javnosti, so črno na belem zabeleženi prihodki in odhodki, in čeprav so moštva neke vrste poslovni subjekti, pa v skladu s pravili UCI ne ustvarjajo dobička.

Pozitivna nula torej, kar se prihodkov tiče, pa v vrečo Skya največ, dobrih 18 milijonov, prispevata seveda glavna sponzorja, BSkyB, britanska podružnica Skyeve korporacije, ter 21st Century Fox, še en medijski gigant. Potem je tu še peščica manjših, kot so Pinarello, Shimano, Rapha, Oakley in Jaguar, ki skupaj dodajo sedem milijonov, še dodatna dva pa v blagajno kapneta iz naslova pristojbin, vsot, ki jih organizatorji plačajo za kritje stroškov, ko ekipa sodeluje na posamezni dirki.

Kar zadeva stroške, seveda daleč največjega predstavljajo plače, Froome, Wiggins, Porte in ostali člani ekipe medse letno razdelijo kar 19 milijonov evrov. Velik del odhodkov predstavljajo oprema (2,5 milijona) ter potovalni in bivalni stroški (1,9 milijona), tristo tisočakov pobere oziroma pokuri vozni park, več kot milijon gre za PR in trženje, v športno znanost letno vlagajo četrt milijona, nekaj sto tisočakov gre za amortizacijo, dober milijon pa porabi tudi pisarna moštva. Ob še nekaterih »malenkostih« skupaj torej slabih 28 milijonov.

In še enkrat, samo za primerjavo, Brooklyn Nets so kot najbolj zapravljivo moštvo lige NBA v pretekli sezoni za plače namenili 77 milijonov evrov, medtem ko naj bi nekatera moštva formule ena po neuradnih podatkih v sezono vložila tudi trikratnik te vsote. Je potem 28 milijonov za kolesarsko moštvo veliko ali malo? Kot že rečeno, odvisno od zornega kota.