Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/ku
STA/ku
28.07.2014 11:45:12
Deli članek:

Tour nekoč tudi v Kazahstanu?

Dirka po Franciji v Kazahstanu? Zakaj pa ne, pravijo v tej državi z 18 milijoni prebivalcev.

Potem ko je član kazahstanskega kolesarskega moštva Astane Vincenzo Nibali osvojil dirko po Franciji, je Kazahstan izrazil željo gostiti eno od etap francoske pentlje. "Morda se zdaj sliši kot šala, a naredili bomo vse, da do leta 2020 pripeljemo Tour v Kazahstan," je dejal predsednik tamkajšnje kolesarske zveze Kairat Kelimbetov. "Yorkshire je potreboval tri leta, da je Tour prišel v Anglijo in prepričan sem, da lahko tudi mi dosežemo, da se bo Tour nekoč začel v Kazahstanu," meni Kelimbretov, ki je v državi, bogati z nafto, hkrati predsednik tamkajšnje centralne banke.

"V Yorkshiru je Tour na ceste privabil pet milijonov gledalcev, v Kazahstanu jih bo še več. Kolesarstvo je globalni šport, zato bi bilo dobro, da bi izkušnjo delili tudi z ostalimi zainteresiranimi državami," dodaja Kelimbetov, ki meni, da je razdalja 4800 kilometrov od glavnega mesta Kazahstana do Pariza v teh časih zanemarljiva.

Kazahstan bo naslednje leto gostil mladinsko svetovno prvenstvo v kolesarstvu, z Mednarodno kolesarsko zvezo pa je v stiku glede organizacije svetovnega članskega prvenstva po letu 2018. Almaty se z Oslom in Pekingom poteguje za organizacijo zimskim olimpijskih iger 2022.