Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 04.02.2018 19:28:31

Slovenski futsalisti po tretjo zmago na evropskih prvenstvih in prvi polfinale (foto)

Grega Wernig
Slovenska futsalska reprezentanca si je s sobotno zmago nad Italijo (2:1) zagotovila nastop v četrtfinalu evropskega prvenstva v Ljubljani in s tem izenačila svoj največji uspeh na prvenstvih stare celine. V ponedeljek ob 21. uri jo v boju za polfinale čaka favorizirana Rusija, ki brani naslov podprvaka.

Izbranci Andreja Dobovičnika so na prvenstvu v Stožicah dvakrat igrali pred polno dvorano oziroma pred več kot 10.000 gledalci. Najprej so v uvodni tekmi igrali neodločeno 2:2 s Srbijo, sinoči pa so na navdušenje ljubiteljev tega športa v Sloveniji premagali Italijo. Za razliko od leta 2014, ko so Italijane Slovenci premagali v prvi tekmi, pozneje pa so "azzurri" postali evropski prvaki, je tokrat italijanski poraz pomenil slovo od Ljubljane in prvenstva.

slovenija italija futsal
Grega Wernig


Slovenski reprezentanti, ki so tako svoj zbir na prvenstvih Evrope obogatili s skupno drugo zmago in prvim neodločenim izidom, so v soboto vsi po vrsti hvalili podporo s tribun, ki je po njihovem mnenju igrala pomembno vlogo pri zmagi.

"To je bil res spektakel, najlepša tekma do zdaj, v takšni atmosferi še nisem igral," je povedal kapetan Slovenije Igor Osredkar, ki je proti Italiji blestel z dvema zadetkoma. Podobnega mnenja je bil tudi reprezentant Alen Fetić: "Publika te res dvigne, ko vidiš, da so veseli vsakega najmanjšega truda, to te dvigne, to te ponese in v drugem polčasu smo jih s pomočjo publike res nadigrali v vseh segmentih igre."

IMG_7710
Martin Metelko



Reprezentanca se tako nadeja polnih Stožic tudi v ponedeljek. Kot so danes sporočili iz Nogometne zveze Slovenije, so vstopnice za zdaj še na voljo na uradnih prodajnih mestih (spletni strani prvenstva, Eventimu, in Petrolovih bencinskih servisih ter tudi na blagajni v Stožicah). Cene so nespremenjene v primerjavi s skupinskim delom: sedem evrov za prvo kategorijo in pet evrov za drugo kategorijo.

S tretjo zmago bi se Slovenija prvič v zgodovini prebili v polfinale tovrstnih turnirjev. A nasproti jim bo stal v futsalskem svetu cenjen tekmec iz Rusije, ki ima v svojih vrstah ob kakovostnih ruskih igralcih tudi bogat brazilski pridih v obliki izkušenih Ederja Lime, Robinha in Romula.

osredkar



Za nameček niti zgodovina medsebojnih tekem ne govori v prid Slovenije. Ta je na devetih dosedanjih tekmah zbrala en neodločen izid, kar osemkrat pa je bila poražena. Nazadnje sta se ekipi srečali leta 2012, ko so Slovenci v Velenju in Litji izgubili z 1:2 oziroma 1:3. Na evropskih prvenstvih pa sta se ekipi nazadnje merili leta 2010 na Madžarskem, ko so Rusi zmagali s 5:1. Tudi stavnice vlogo velikega favorita namenjajo Rusom, sicer evropskim prvakom leta 1999.

A v slovenskem taboru se ne predajajo vnaprej, posebej ob dejstvu, da bo v Stožicah znova vroče vzdušje. "Zdaj, ko smo začeli, ne bomo kar končali. Zdaj gremo do konca," je po tekmi z Italijo v šaljivem tonu povedal Dobovičnik in resneje nadaljeval: "Že pred prvenstvom smo vedeli, da če napredujemo iz skupine, potem naletimo na nekoga še močnejšega."

MME_4184


Rusija na dveh tekmah na tem EP proti Poljski (1:1) in Kazahstanu (1:1) ni navdušila. A to za Dobovičnika ni presenetljivo. "Dva remija Rusije nista presenečenje. Lažje pa bodo oni stopnjevali formo kot mi. V ruski ekipi so rezerve veliko večje kot v naši. Za nas pa je najbolj pomembno, da ohladimo glave, kar je težko po takšnem uspehu. V dveh dneh se moramo pripraviti. Težko bo zadržati agresivnost s prvih tekem, mogoče bo treba res več rotirati," pravi Dobovičnik.

Ruski selektor Sergej Skorovič doslej z igro svojih izbrancev ni bil najbolj zadovoljen, posebej ga je motila realizacija in igra ob prekinitvah. Tako tudi njega čaka nekaj dela, da ekipo pripravi za nov pohod proti vrhu evropskega futsala. Ne nazadnje je Rusija igrala kar v šestih finalih evropskih prvenstev, tudi na zadnjih treh, zmagala pa "le" leta 1999.

Na EP v Ljubljani je poleg para Slovenija - Rusija znan še en četrtfinalni obračun, to bo Srbija - Kazahstan. V skupinah C in D pa bodo odločitve padle danes. V skupini C bosta Portugalska in Ukrajina igrali le za prvo mesto v skupini, saj je Romunija že izpadla, v skupini D pa je v četrtfinalu že Azerbajdžan, za mesto med osmerico najboljših pa se potegujejo še branilci naslova Španci. Francozi pa so s porazom in neodločenim izidom zelo verjetno že končali prvenstvo.

Značke: futsal, ep

Članki iz rubrike