požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

STA
STA
0 29.01.2018 18:15:45

VSE O STOŽIŠKEM SPEKTAKLU: V Stožicah že vsi zbrani in pripravljeni za futsalsko EP

www.alesfevzer.com
V ljubljanski dvorani Stožice se je predstavilo vseh 12 reprezentanc, ki bodo sodelovale na evropskem prvenstvu v futsalu. To se bo začelo v torek ob 17.45 s krajšim slavnostnim odprtjem, ob 18. uri pa bo že na sporedu uvodna tekma prvenstva med gostiteljico Slovenijo in Srbijo.

Ta je po podatkih organizatorjev skorajda razprodana, tako da pričakujejo več kot 10.000 gledalcev, med njimi tudi prvega moža Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina, nekdanjega portugalskega nogometnega zvezdnika Luisa Figa in nekdanjega srbskega nogometnega reprezentanta Dejana Stankovića. Na prvenstvu, katerega ambasadorja sta nekdanji slovenski nogometni reprezentant Milenko Aćimović in nekdanji član futsalske izbrane vrste Milivoje Simeunović, bo skupno 20 tekem.

futsal



Že uvodna bo poslastica za domače ljubitelje futsala in možnost prvega koraka k želeni uvrstitvi v četrtfinale. Prav preboj v četrtfinale je bil doslej največji uspeh slovenske vrste na petih EP, ki se jih je Slovenija udeležila. Med najboljših osem so Slovenci prišli pred štirimi leti v Belgiji, kjer so Dobovičnikovi izbranci kot edini premagali Italijane, poznejše prvake stare celine. Prav "azzurri" pa so drugi tekmec Slovenije v skupini A.

Prvenstvo v Sloveniji bo sicer enajsto po vrsti in zadnje na dve leti (odslej bodo EP na štiri leta). Na njem bo zadnjič nastopilo 12 reprezentanc, na naslednjem 2022 bo 16 ekip. V kvalifikacijah je igralo 47 evropskih reprezentanc, Slovenija je bila kot gostiteljica neposredno uvrščena na EP, prvič pa sta v boju za preostalih 11 mest na zaključnem turnirju sodelovala tudi Nemčija in Kosovo.

Po prvem delu kvalifikacij, glavnem delu in dodatnih kvalifikacijah bodo v Ljubljani tako nastopali Slovenija (najboljši dosežek na EP - četrtfinale 2014), Italija (prvak 2003, 2014), Azerbajdžan (4. mesto 2010), Ukrajina (podprvak 2001, 2003), Portugalska (podprvak 2010), Španija (prvak 1996, 2001, 2005, 2007, 2010, 2012, 2016), Kazahstan (3. mesto 2016), Rusija (prvak 1999), Francija (prvi nastop), Poljska (skupinski del 2001), Romunija (četrtfinale 2012, 2014) in Srbija (4. mesto 2016).

futsal
Nikola Miljković


Slovenija ima v skupini A negativno razmerje zmag in porazov s Srbijo in Italijo, toda v slovenskem taboru se nikakor ne predajajo vnaprej. Zaenkrat pa je osredotočenost zgolj na Srbih. "Doslej smo gledali samo Srbijo. Veliko poudarka smo dali na njihove prekinitve, uigrane akcije iz avta in kota. Vsi poudarjajo, da jim manjkata dva ključna igralca, toda to nas ne sme zavesti. Moramo gledati nase in odigrati po najboljših močeh. Vemo pa, da imajo Srbi še druge kakovostne igralce, igrajo v močnih klubih in so zelo nevarni. Ne bi se preveč zanašal na to, da manjkata dva igralca," meni kapetan Slovenije Igor Osredkar, ki se je tako kot preostali kapetani in selektorji predstavil medijem v Stožicah.

Udeleženci so se tudi fotografirali z lovoriko za prvaka. Zanjo bo spet prvi favorit prvenstva bo Španija, sedemkratna evropska prvakinja, ki bo igrala v skupini D z Azerbajdžanom in Francijo. V skupini B bodo Rusija, Kazahstan in Poljska, v skupini C pa Portugalska, Ukrajina in Romunija.

Prav Španci najvišje kotirajo tudi na stavnicah, za njimi so Rusi in Portugalci z bržčas prvim zvezdnikom in najboljšim igralcem sveta Ricardinhom ter Italijani, Slovenci so na devetem mestu.

CILJI VSEH 12 REPREZENTANC NA EP

Skupina A:

Igor Osredkar, kapetan Slovenije: "Pripravljeni smo dobro. Zdravi smo vsi, v ekipi je dobro vzdušje. Naš cilj je napredovati iz skupine in k temu bomo stremeli. Že na prvi tekmi si bomo skušali vsaj deloma zagotoviti napredovanje, kar je naš prvi cilj."

Marko Perić, kapetan Srbije: "Zagotovo nam je cilj, da napredujemo iz skupine. Če bomo napredovali, bomo naleteli na Rusijo ali Kazahstan, torej bo zelo težko. Toda moramo iti tekmo za tekmo in biti osredotočeni le na tekme, ki sledijo. Branimo četrto mesto, toda to ni naš cilj. Za nas je velik uspeh, da smo se prebili na EP. Imamo pa težko skupino, skozi katero bomo težko napredovali. Toda cilj je vendarle napredovanje, kar bo več, bo odlično."

Gabriel Lima, kapetan Italije: "Italija je vedno Italija. Prvenstvo začenjamo z mislijo, da ga tudi osvojimo. Zdaj pa imamo precej mladih igralcev, ki še niso igrali na EP. Prva tekma bo tako zelo težka, ampak razmišljamo tekmo po tekmo. Ne razmišljamo še o četrtfinalu, polfinalu, finalu. Mislimo na tekmo s Srbijo, pozneje se bomo osredotočili na Slovenijo. Seveda smo se tudi že njej posvetili, toda moramo biti povsem osredotočeni na prvi obračun. Če ne bomo, potem bomo izpadli. Videli bomo, kako bosta igrali Slovenija in Srbija na uvodni tekmi, potem se bomo odločili, kako igrati. Prvi favorit prvenstva zame pa je Španija. Vedno Španija. Ima najboljšo ligo, najboljšo ekipo, je sedemkratni evropski prvak. Vsi drugi smo slabši."

Skupina B:

Vladislav Šajahmetov, kapetan Rusije: "Glavni cilj je enak kot prej, torej osvojiti prvenstvo. Vsako prvenstvo pa je težje kot prejšnje, zato pričakujem, da bo tudi to težje kot v Srbiji."

Marcin Mikolajewicz, kapetan Poljske: "Pričakujemo in želimo si odigrati dve dobri tekmi. Imamo težko skupino z Rusijo in Kazahstanom. Vemo, da lahko presenetimo. Vse je mogoče. Naša forma je zelo dobra. Na EP smo čakali od leta 2001. To je za nas velik trenutek. Veseli smo, da smo tu, zaslužili smo si."

Cacau, selektor Kazahstana: "Želimo si pripraviti presenečenje. Pričakujemo dobro igro in lep turnir. Igrali bomo z našo najboljšo taktiko, Higuita in Douglas sta v dobri formi."

Skupina C:

Emil Raducu, kapetan Romunije: "Za nas je glavni cilj dobiti eno tekmo in se prebiti v četrtfinale. Mislim pa, da imamo zelo težko skupino z Ukrajino in Portugalsko in bo za nas zelo zahtevno udejanjiti cilje in želje."

Ricardinho, kapetan Portugalske: "Najpomembneje je, da igramo dobro od začetka. Na prejšnjem EP nismo bili prvi v skupini in smo se potem morali soočiti z evropskimi prvaki Španci. Letos bomo poskusili zmagati v skupini in korak za korakom poskusili priti do finala. Prvenstva so vedno boljša, organizacija je boljša, ekipe imajo vedno večjo kakovost, toda delali smo trdo, da ne bo kakšnega presenečenja v naši skupini."

Jevgen Ivanjak, kapetan Ukrajine: "Prišli smo se pokazat in ugotovit, kam sodimo. Pred tremi dnevi smo igrali prijateljsko tekmo s Kazahstanom, tekma se je končala neodločeno. Videli smo, kaj moramo popraviti. Veselimo se tekem v izjemni dvorani z lepim igriščem."

Skupina D:

Carlos Ortiz, kapetan Španije: "Upam, da bomo spet prvaki. Vsi igralci smo v dobri formi, trudili se bomo dati največ in upamo, da bomo zmagali. Rusija, Italija in Portugalska so na isti ravni kot mi, toda tudi drugi, kot so Ukrajina, Azerbajdžan, Slovenija, lahko vsi zmagajo na eni tekmi."

Rizvan Farzalijev, kapetan Azerbajdžana: "S pripravami smo začeli pred enim mesecem. Petič v zgodovini smo na EP. Azerbajdžan je pripravljen. Med treningi oziroma pripravami smo odigrali dve prijateljski tekmi. Bomo na visoki ravni. Pripravljeni smo."

Djamel Haroun, kapetan Francije: "Veseli smo, da smo tu. Radi bi dokazali, da nismo na EP po pomoti. Zaslužimo si biti tu. Nimamo pričakovanj, pritisk je na tekmecih, ki so močni. Tu smo, da uživamo, da dobimo izkušnje, pa tudi, da igramo, kot znamo."

Značke: futsal, ep

Članki iz rubrike