Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 19.01.2018 16:42:56

Za EP v futsalu je vse nared

Enajsto evropsko prvenstvu v futsalu v Ljubljani se bo začelo čez enajst dni. Na okrogli mizi v okviru Maxi kluba Slovenske tiskovne agencije in Nogometne zveze Slovenije so gosti na čelu s predsednikom NZS Radenkom Mijatovićem poudarili, da je vse nared za turnir, ki se bo začel 30. januarja s tekmo Slovenija - Srbija.

"Vse je pripravljeno. Daleč je sicer že 9. marec 2015, ko smo imeli prvi sestanek z Uefo na temo organizacije. Nespametno bi bilo govoriti, da je vse potekalo brez težav, ampak generalno projekt ni predstavljal težav. Kljub vsemu pa smo morali biti aktivni ves čas. Že pred mesecem dni bi lahko rekli, da je bilo vse nared," je dejal direktor EP Aleks Štolfa.

Predsednik NZS Mijatović je pojasnil, da je NZS že dlje časa razmišljala o tem, da gosti tovrstno prvenstvo. "In sicer zaradi popularizacije tega športa in tega, da ga dvignemo na višjo raven. Seveda pa tudi zaradi rezultatov naše reprezentance, ki je med desetimi najboljšimi v Evropi. Nogomet je prva športna panoga v svetu in tudi v Sloveniji. S tem turnirjem bomo to skušali še utrditi in skozi turnir privabiti čim več mladih v nogomet ali njegove različice."

Stane Kokalj, ki je na NZS referent za futsal, pravi, da je organizacija EP v futsalu češnja na torti za vse generacije od leta 1995, ko je Slovenija sprejela futsal kot enakopraven člen nogometne družine. Zdaj je ena redkih držav, ki ima ekipe tudi v vseh mlajših kategorijah.


Pri NZS so izpostavili, da materialnih ciljev nimajo, želijo pa si, da igralci in gledalci s prvenstva odidejo z najboljšimi občutki. Z dobrimi občutki pa si želijo organizatorji končati EP tudi glede samega obiska tekem. Na prejšnjem EP v Srbiji si je tekme ogledalo skupno 110.000 ljudi. "Ne tekmujemo z njimi, je pa to neka orientacijska točka. Treba je poudariti, da je pač obisk odvisen tudi od uspeha domače reprezentance. Ampak mislim, da bomo uspešni, saj so tudi cene vstopnic (5 in 7 evrov) primerne," meni Štolfa.

Kako se bo razpletlo prvenstvo v tekmovalnem smislu, bodo pač odločile predstave na igrišču. Kaj pa bo prineslo EP Sloveniji oziroma NZS ter slovenskemu futsalu, pa je drugo vprašanje. Futsalska liga pri nas ni profesionalna, težko je pričakovati, da tudi kdaj bo. "Selektor Dobovičnik je imel pred časom idejo, da bi v Sloveniji sestavili ekipo iz reprezentantov, ta bi igrala v državnem prvenstvu in se poistovetila s profesionalizmom. To se ni zgodilo, mogoče je tudi iluzorno pričakovati, da se bo. Se pa futsal v zadnjih letih vse bolj pojavlja v medijih in upam, da bo nekoč tudi pri nas profesionalen," pravi Kokalj, Mijatović pa ga je dopolnil, da je futsal del strategije NZS do 2020. "Ta šport moramo dvigniti na višjo raven. Če ga ne, potem s prvenstvom nismo naredili nič," meni predsednik NZS.

Gosta na okrogli mizi sta bila tudi ambasador prvenstva Milenko Aćimović in novinar RTV Slovenija Sandi Škvarč, dolgoletni spremljevalec slovenskega in mednarodnega futsalskega dogajanja. Slednji je ob besedah o samem razvoju in širitvi futsala v svetu gledalce na EP povabil z besedami, da je vsak športni dogodek v živo bolj zanimiv in da je to priložnost, da nekateri futsal vidijo na ravni, na kakršni ga še niso.

Aćimović pa je poudaril pomen futsala pri razvoju vsakega nogometaša. "Vsi smo začeli s futsalom in vsi končali. Vmes smo bili na velikem igrišču. Futsala sicer v mojem času ni bilo na takšni ravni, kot je zdaj. Sanje o igranju nogometa na veliki sceni si lahko uresničil le z igranjem običajnega nogometa. Zdaj pa, ko pri 12, 13 letih vidiš, da v nogometu ne bo šlo, lahko podoživiš ligo prvakov in druga velika tekmovanja tudi prek fustala. V mojem času to ni bilo mogoče," je povedal nekdanji slovenski reprezentant.

Značke: futsal, ep

Članki iz rubrike