© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(ds)
(ds)
26.07.2024 12:32:31
Deli članek:

Divković v Pariz v začetku avgusta

psno
Patrik Divković v akciji

Še poldrugi teden loči Patrika Divkovića, slovenskega tekvondo reprezentanta, od odhoda v Pariz, kjer bo tekmoval na olimpijskih igrah. V zadnjem mesecu so mu na treningih delali družbo različni tipi tekvondoistov.

Ob njihovi pomoči je pripravljal taktiko za pričakovane nasprotnike na olimpijskih igrah, kamor bo odpotoval šestega avgusta. Tako je Divković določeno obdobje treniral v Španiji. Trenutno je v Nemčiji, kjer mu asistira Iranec Abassi Pouya Abulfazi. V naslednjem tednu bo odšel še na Madžarsko. Vmesna obdobja preživlja v Sloveniji, kjer mu na treningih pomaga tudi Ivan Trajković, ki bo odšel v Francijo z nalogo, da pred turnirjem primerno ogreje osem let mlajšega kolega.

"Takšni treningi mi pridejo prav za ohranjanje forme. Z veseljem pomagam Patriku, on pa mi je pomagal v pripravah na olimpijske igre v Tokiu. Zdi se mi edino prav, da mu vrnem uslugo. Drugače pa že kar nekaj let trenirava skupaj,« je povedal dvakratni udeleženec olimpijskih iger, ki bo tokrat tekmovanje spremljal v prostoru za ogrevanje oziroma s tribune. »Letos bom zagotovo veliko bolj sproščen. Brez obremenitev, brez stresa, samo podpora. Olimpijski turnir bom spremljal s strani," je dodal Trajković.

Treningi so zdaj pripravljeni tako, da je Divković tisti, ki je vseskozi na blazinah, saj mora vzdrževati visoko raven odvijanja dvobojev. Menjavajo se le njegovi sparing partnerji. Na treningu v Ljubljani so bili trije. "Tak tip treninga, ko je eden na sredini, drugi pa se menjavajo, je zame najtežji; psihološko in fizično. Vsakič ostanem brez sape. A namen takšnega treninga je, da daš vse od sebe in da si vsak dan za odstotek boljši," je skoraj brez sape v odmoru med vajami povedal Patrik. Njegova majica je bila povsem premočena, takšna pa bi bila tudi, če bi bila temperatura v telovadnici za deset ali več stopinj nižja. Navsezadnje bo Divković v Parizu zaradi večletnega vsakodnevnega treninga: "Vsak trening doslej se je izplačal in poplačal že s samo uvrstitvijo na olimpijske igre. To je bila moja velika želja. Zdaj, ko mi je to uspelo, sem na to zelo ponosen. Nase in na slovenski tekvondo."

Divković je peti slovenski tekvondoist, ki se mu je uspelo prebiti na olimpijske igre. S tem dodaja zgodbo v knjigo, ki jo je leta 2000 začel pisati Marcel More. Ta jo je po igrah v Sydneyju predal Trajkoviću, Nuši Rajher in Franki Anić, ki so jo ponesli v London. V Tokiu jo je imel pri sebi ponovno Trajković, ki je bil tudi najbližje odličju, potem ko je v težki kategoriji nad 80 kilogramov v borbi za bron tesno s 4:5 izgubil z drugim nosilcem, Južnokorejcem Kyo-don Inom. Zdaj je na vrsti Divković, da vanjo doda nekaj novih strani.

Urnautova do brona na evropskih univerzitetnih igrah

Na Madžarskem so se končale dvotedenske evropske univerzitetne igre, kjer je bil tekvondo eden izmed štirih borilnih športov. Kot predstavnica mariborske univerze ga je zastopala Nuša Urnaut, ki se je v Miškolc napotila skupaj s trenerjem Kristijanom Kovačičem in klubsko kolegico iz Red Powerja Nurio Karimi, ki je na Madžarskem predstavljala univerzo iz avstrijskega Gradca. Po prepričljivi zmagi nad Angležinjo Hignettovo je bila njena tekmica v polfinalu prva nosilka kategorije nad 73 kilogramov, Nemka Esmeralda Husović. Šlo je za borko, ki je telesno precej močnejša od Urnautove in obenem višja za kar nekaj centimetrov. Osemkratna nemška prvakinja in lanska evropska podprvakinja do 21 let, ki se je letos borila v finalu odprtega prvenstva Slovenije, je bila premočna nasprotnica. Na polovici druge runde je bil rezultat 1:1, nato pa je Husovićeva, ki obiskuje Univerzo v Münchnu, svojo kakovost pokazala 15 sekund pred koncem runde, ko je osvojila tri točke in dvoboj mirno pripeljala do konca.

"Počutim se fenomenalno. Osvojiti kolajno na takšnem turnirju je neverjetno. Biti prva, ki zastopa slovenski tekvondo na takšni tekmi, in osvojiti še odličje je še toliko bolje in slajše. Priprave, ki smo jih namenili tej tekmi, so se obrestovale, trdo delo se je poplačalo. V polfinalni borbi mi je zmanjkalo nekaj moči in zbranosti. Seveda vse to ne bi bilo mogoče brez trenerja Kristijana Kovačiča in tudi moje trening partnerice Nurie Karimi, ki je prav tako nastopala na teh igrah, a ji je zmaga ušla za las. Veliko podporo sem imela tudi v družini, ki je navijala zame. Zelo sem ponosna, da sem univerzitetni športni zvezi priborila še eno medaljo na teh igrah. S ponosom sem zastopala Univerzo v Mariboru," je po podelitvi kolajn v Debrecenu povedala prva slovenska prejemnica tovrstne medalje v tekvondoju.

Na evropskih univerzitetnih igrah je bila najuspešnejša Univerza iz Zagreba, ki je zbrala 13 zlatih kolajn. Ljubljanska univerza je prišla do štirih. Tri so zbrale igralke namiznega tenisa (srebrno in bronasti), eno (srebrno) pa košarkarska moška ekipa. Mariborska univerza ima dve medalji, obe sta bronasti. Ob Nuši Urnaut jo je osvojil še judoist Nace Herkovič. 

Galerija