stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

(mb)
(mb)
0 09.01.2023 11:44:42

Skupaj bomo razvijali potencial v slovenskem boksu

Gabrielle Martinelli v boksarskem ringu
OSEBNI ARHIV GABRIELLA MARTELLIJA
Ob vstopu v novo leto smo se pogovarjali z Italijanom Gabriellom Martellijem, predsednikom boksarskih trenerjev pri svetovni boksarski organizaciji IBA, ki živi za boks in za njegov razvoj.

Gabrielle Martelli je v stik s predsednikom BZS Robertom Reherjem v prišel na priporočilo poljskega boksarskega inštruktorja Adama Kusiorja, ki zelo dobro pozna razmere v slovenskem boksarskem svetu, saj je bil v minulem obdobju pogosto v Sloveniji, ko je predaval slovenskim trenerjem. V tem tednu je slovenski boksarski svet razveselila novica, da je evropska boksarska zveza EUBC izbrala Slovenijo kot gostiteljico EUBC Schoolboys/Girls evropskega prvenstva 2023, ki se bo odvijalo v avgustu.

Nov način strokovnega sodelovanja na trenerski ravni

Vlogo strokovnega sodelavca Ibe je izvršni odbor z Reherjem zaupal Italijanu, ki je v fazi zaključka strategije razvoja slovenskega boksa za obdobje osmih let. Prijeten sogovornik, ki je tekmoval v različnih borilnih veščinah (karate, K-1, savate in boks) je osredotočen v trenersko delo, ki je ključni temelj vsakega boksarskega kluba. Zaupal nam je nekaj izhodiščnih področij, ki se jih bo aktivno lotil v povezavi s slovensko boksarsko stroko: "V Sloveniji je bilo narejeno veliko dobrega za razvoj boksa, svetovna Iba in evropska boksarska zveza EUBC vidita resnega partnerja v BZS in predsedniku Reherju, ki s svojo ekipo dokazuje, da si slovenski klubi s tekmovalci in trenerji zaslužijo in želijo nadgradnjo. Priporočilo mojega prijatelja Kusiorja in Reherjeva energija so bili ključni, da smo se začeli pogovarjati o novem načinu sodelovanja z BZS. Podobne stvari, ki se dogajajo z boksom v Sloveniji, se dogajajo marsikje v svetu boksa. V kolikor je domača stroka razdeljena zaradi takšnih in drugačnih zadev, je treba iskati nove rešitve. Ego posameznikov na trenerskem mestu je vedno prisoten, vendar se je treba zavedati, da samo s kvalitetnim in strokovno vodenim delom lahko naredimo korake naprej. Sam se veselim novega izziva, saj sem slovenske tekmovalce zaznal na mednarodnih ringih, zdaj pa jih bom s pomočjo slovenske trenerske stroke spoznal še bolj. Brez vrhunskih trenerjev, ki morajo poznati številne elemente pri delu z boksarji, žal ne bo napredka. Moje poslanstvo v celotnem boksarskem svetu je, da s trenerji delamo na zelo visoki strokovni ravni in da se učimo. Oni od mene, jaz pa tudi od njih. Sam se vsakodnevno spoznavam z novimi prijemi in izzivi, zato bodo tudi slovenski trenerji delali po začrtanem načrtu, ki je tempiran v dva olimpijska ciklusa."

V Slovenijo februarja

Martelli je odgovoril tudi na vprašanje, kako bo v stiku s slovenskimi boksarji v naslednjem obdobju in kdaj ga lahko pričakujemo v Sloveniji? "Prvi obisk Slovenije načrtujem v februarju, kjer se bom spoznal s slovensko boksarsko družino. V prihodnje bom pogosto v Sloveniji, saj si želim biti v stiku s trenerji in tekmovalci vse generacij. Marsikaj bomo lahko uredili tudi prek sestankov na spletu, saj sem zaradi Ibe veliko v tujini, kjer sodelujem z zvezami, izvajam izobraževanja in usposabljanja za trenerske licence Ibe. Rojen sem v Milanu, veliko pa sem bil v zadnjem času na Malti ter na Poljskem, ki sem si ustvaril dom. Ne vidim težav, saj veliko potujem in sem navajen take dinamike. S trenerji, ki zdaj svoje boksarke in boksarje vodijo na mednarodna tekmovanja, se bom pogovoril in poslušal njihove predloge in tudi konstruktivne kritike, največji izziv zame pa bo zagotovo začeti delati s trenerji, ki delujejo v mlajših selekcijah, saj bodo ti čez šest do osem let kandidati za največja tekmovanja in olimpijske igre. Tem generacijam lahko sistemsko in načrtno delo prinese največ. Tudi sam sem se zelo razveselil, da je EUBC v tem tednu razglasila Slovenijo kot gostiteljico EUBC Schoolboys/Girls evropskega prvenstva 2023 v avgustu. Točno to so generacije, ki bodo v naslednjem obdobju krojile evropski in svetovni boksarski vrh. Delo s temi generacijami je specifično in tukaj bomo namenjali veliko pozornosti deklicam in fantom z boksarskimi rokavicami," je dejal Italijan.

Slovenija bo gostiteljica EUBC Schoolboys/Girls evropskega prvenstva 2023

Vsi v slovenski boksarski družini so veseli in ponosni, kajti dr. Ioannis Filippatos, predsednik EUBC, je sporočil, da bo Maribor v avgustu gostil najboljše evropske borke in borce v boksu, ki se bodo mestu ob Dravi borili za kolajne. To je velika priložnost za slovenske tekmovalce in vse navijače, ki bodo bučno podpirali naše boksarske upe. Jesenski mednarodni boksarski turnir Silver Belt Tournament je bil očitno vstopnica za še večji in bolj zahteven boksarski dogodek. V naslednjih mesecih BZS čaka zelo pestro tekmovalno, izobraževalno in organizacijsko obdobje. To so aktivnosti, kjer so dokazali, da so sposobni pripraviti izjemne boksarske ambiente in spektakle, ki so očitno navdušili odgovorne na evropskem in svetovnem vrhu. To je zagotovo pomembno za razvoj olimpijskega boksa in tudi športnega turizma, ki je v sedanjem obdobju v kombinaciji z aktivnostmi na prostem ključno promocijsko sporočilo in povabilo za obisk Slovenije pri Slovenski turistični organizacijami in turističnih partnerjih.

Galerija

Članki iz rubrike