Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(dp)
(dp)
0 10.11.2022 11:31:12

Jakob in Vid dobro pripravljena

psno
Naša reprezentanta Jakob Kastelic in Vid Milošević, ki sta konec julija tekmovala na svetovnem prvenstvu v Sofiji, kjer sta osvojila deveto oziroma 17. mesto, se pripravljata na kadetsko evropsko prvenstvo, ki bo od 24. do 28. novembra na Malti. Zadnje priprave sta v Sarajevu opravila med 4. in 6. novembrom.

Po svetovnem prvenstvu sta imela le malo počitka in sta nadaljevala s pestrim programom do vrhunca letošnje jeseni, ki ga predstavlja kadetsko EP na Malti. Konec avgusta sta se udeležila klubskih priprav v Portorožu, kjer je bil poudarek na kondicijski in taktični pripravi, ki se je nadaljevala tudi na rednih treningih v obdobju do EP.



Med 10. in 11. septembrom je potekalo prvo tekmovanje za svetovni pokal Polish Open v Varšavi. Jakobov nasprotnik je bil Francoz Nelson Dedegbe, ki bo v tej kategoriji tekmoval tudi na EP. Žal Jakob v borbi z njim ni našel prave rešitve za tako želeno zmago. Tudi Vid je moral, kljub veliki motiviranosti, priznati premoč odličnemu Belgijcu Gabrielu Ericu Wilkinu, s katerim se bo spet pomeril na EP. Za oba tekmovalca je bil to hladen tuš, saj sta izgubila že v prvem krogu.



Teden dni pozneje sta tekmovala na domači tekmi za svetovni pokal Slovenia open v dvorani Tivoli, kjer sta pokazala, da sta konkurenčna tudi najboljšim. Vid je v prvi borbi premagal odličnega Italijana Michaela Mazza in se v borbi za kolajno nato pomeril s Hrvatom Filipom Ervacinovićem. Žal mu je za zmago zmanjkalo nekaj športne sreče, a je Vid vseeno zasedel odlično peto mesto. Jakob je v prvem krogu z lahkoto premagal Srba Uroša Cvetkovića, v drugem pa se je nato pomeril z izvrstnim Hrvatom, ki je bil tudi drugi nosilec svoje kategorije Marojem Devernayem. Po zelo izenačeni borbi je Jakobu do kolajne svetovnega pokala zmanjkala le točka, zasedel je peto mesto.



Sledili sta še dve mednarodni tekmi na Hrvaškem, Dugo Selo Open in Čigra Open. Na Dugo Selo Open je Jakob v prvem krogu zmagal, v drugem pa izgubil in osvojil drugo mesto. Vid ni imel sreče z žrebom in se je že v prvem krogu srečal z zmagovalcem turnirja. Na Čigra Open v Zagrebu pa sta blestela oba. Jakob je v borbah nasprotnikoma iz Hrvaške in Bosne dovolil le malo točk ter se veselil zlata. Vid je po treh zmagah izgubil v finalu in osvojil srebro. Jakob je bil med vsemi 60 kadeti na turnirju odličen peti. Že naslednji dan pa je sledil še trening kadetske reprezentance.



V nedeljo, 16. oktobra, sta se udeležila še domače prijateljske tekme v Šmartnem pri Litiji, kjer sta oba opravila po tri borbe, kar je bil odličen dodaten trening pred EP. Od 28. do 30. oktobra je bila še zadnja tekma za svetovni pokal pred EP, Galeb Beograd Open v Srbiji. Tam je prvi na tatami stopil Vid, a je moral priznati premoč Srbu, ki je osvojil drugo mesto. Tudi Jakob je prvo borbo izgubil proti Srbu, ki je bil nato drugi. Jakoba je na cedilu pustila tudi športna sreča, saj je po izenačeni prvi rundi (6:6), nato za točko izgubil v drugi rundi (3:4). Jakob se je že drugič v dveh mesecih za točko približal odlični uvrstitvi na tekmi za svetovni pokal in tako želeni kolajni.



V napornem tekmovalnem in trenažnem ritmu sta teden dni pozneje oba s kadetsko reprezentanco odpotovala v Sarajevo, kjer so bile priprave na EP s kadetsko reprezentanco BiH. Podobnih priprav v Sarajevu z nekoliko razširjeno zasedbo sta se udeležila že poleti, takrat v okviru priprav na SP. Veliko poudarka je bilo na borbah, kjer se je videlo, da sta oba zelo napredovala.



"Jakob je kadet šele prvo, Vid pa drugo leto, tako da bosta kadeta še kar nekaj časa. Od svetovnega prvenstva smo imeli res naporen tempo in zelo pestre tri mesce, saj smo se zavedali, da potrebujemo prav to, če hočemo biti konkurenčni na evropskem prvenstvu. Oba sta nabrala veliko izkušenj, vendar imata kljub vsemu še veliko prostora za razvoj svojih sposobnosti. Treniramo štirikrat tedensko po eno uro in pol. Če bomo imeli srečo v žrebu, lahko upamo na zmago v prvem krogu, kar bi bil že odličen rezultat," je povedal Tomaž Zakrajšek, trener kluba Kang in trener kadetske reprezentance.



Če vas zanima tekvondo, se nam lahko pridružite na brezplačnem treningu. Več informacij najdete na www.kang.si.

Članki iz rubrike