stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

ba
ba
0 07.02.2021 15:43:54

Boksarski svet ŽALUJE! Poslovil se je mož, ki je poskrbel za eno NAJVEČJIH SENZACIJ, premagal je MOHAMEDA ALIJA

Reuters
Leon Spinks je umrl v 68. letu starosti.

Potem ko se je od poletja 2019 boril z rakom prostate, je Leon Spinks izgubil največji življenjski boj; legendarni boksar je star 67 let umrl v svojem domu.

Starejši izmed uspešnih bratov Spinks je slavo začel graditi že v amaterskih dneh. Leta 1974 je osvojil bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v Havani, nakar je bil na panameriških igrah srebrn, na olimpijskih igrah v Montrealu (1976) pa se je veseli zlata v poltežki kategoriji.

Po uspešni amaterski karieri je odmevne zmage nizal tudi v poklicnem ringu, bil je svetovni prvak v poltežki in težki kategoriji. Daleč najodmevnejši skalp si je priboril februarja leta 1978, ko je v svojem šele osmem profesionalnem dvoboju v Las Vegasu po točkah z 2:1 premagal slovitega Mohameda Alija. S tem uspehom si je izbojeval naslova svetovnega prvaka v težki kategoriji po različicah WBA in WBC. To je ena največjih senzacij v svetu boksa,

Mohamed Ali je bil tako izrazit favorit da mnoge stavnice niso niti ponudile koeficientov. Na ilegalnih na Alija prav tako ni bilo mogoče staviti, koeficient na uspeh Spinksa je bil 100.

Pozneje so mu šampionski pas odvzeli, ker se je namesto s prvim izzivalcem Kenom Nortonom sedem mesecev pozneje še enkrat udaril z Alijem, ki je bil v drugo pred 72 tisoč gledalci na tribunah in 90 milijoni pred televizijskimi sprejemniki prepričljivo boljši. Gotovo tudi zato, ker se je Spinks bolj kot s treningom posvečal razuzdanim zabavam, na katerih je alkohol tekem v potokih, tovrstne težave so se naato zgolj stopnjevale. Med profesionalci je vsega skupaj dosegel 26 zmag in tri neodločene izide ter doživel 17 porazov.

Članki iz rubrike