Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

(pr BZS)
(pr BZS)
0 29.01.2021 12:55:06

Selektorski projekt OI Pariz 2024

BZS
Predsednik in glavni trener Društva borilnih športov Fužinar iz Raven na Koroškem je pred dobrima dvema desetletjema svoje športno srce zapisal boksu. Dolgo časa je bil reprezentant Slovenije in takrat boksal pod vodstvom selektorja Stanislava Milutinovića.

Zdaj ste pred novim izzivom. Kaj bo potrebno za dobro delo na selektorskem mestu?

Imam več kot 30 let izkušenj iz borilnih športov. Treniral in tekmoval sem v karateju in kikboksu, kasneje pa sem nadaljeval tekmovalno na področju boksa, v katerem sem bil reprezentant in udeleženec sredozemskih iger. Od leta 2005 delujem kot glavni trener in vodim klub Fužinar, zadnji dve leti pa sem tudi trener v celovškem boksarskem klubu. V lepem spominu mi ostaja delo z Milutinovićem, ki je bil moj trener tudi v ŽBK Maribor in tedanji selektor, ko smo imeli na zvezi še to funkcijo. Njemu se lahko zahvalim za znanje in podporo, saj sem se od njega tudi največ naučil. Zelo sem bil vesel njegovega klica pred dnevi, ko mi je čestital za selektorsko mesto. Vesel je, ko vidi, da grem po njegovi poti, in verjamem, da bova ostala v dobrih odnosih, saj je pomembno, da imaš ob sebi ljudi, ki ti lahko pomagajo tako strokovno kot v življenju nasploh. Spominjam se časov, ko sem boksal tudi sam; takrat so se pokazala nesoglasja med slovenskimi klubi in različni interesi. V času svojega mandata si ne želim podobnih klubskih delitev Slovenije. Delal bom za kakovost in stalno dobro pripravljenost svojih varovank in varovancev. Spomnim se, da je neorganiziranost in neusklajenost vplivala tudi na mojo odločitev, da tekmovalni boks opustim. V boksu je treba dati možnost borcem, ki se borijo, in ni časa za 'boksarski turizem' ob obisku turnirjev, evropskih in svetovnih prvenstev ter tudi olimpijskih iger. Delovati moramo usklajeno kot ekipa v strokovnem delu, da bomo lahko z vzajemnim in odgovornim delom v klubih dosegli želene rezultate tudi na reprezentančni ravni. Pomembna bo podpora klubov in trenerjev ter na drugi strani BZS, ki pravi, da nas bo maksimalno podprla.

Kako ste si zamislili začetek svojega dela in kaj je dolgoročni cilj?

Če bom kot selektor uspel vse klube združiti, bo to največja zmaga. Zdaj niso pomembni posamezniki, temveč usklajeno ekipno delo, ki bo dobro za vse. Zagovarjam delo in nenehno dokazovanje. Program sem pripravil na način, da ni pomembno, ali si v določenem trenutku državni prvak v posamezni kategoriji. Priprave bodo pokazatelj prave forme in zagovarjam sistem, da gredo na največja tekmovanja v tistem trenutku najbolje pripravljeni tekmovalci. V boksu je veliko dejavnikov in na DP ima lahko borka ali borec smolo, da se borba ne izide po željah. Ravno zato si bomo prizadevali sestaviti najboljšo mogočo tekmovalno ekipo. Na mednarodne turnirje lahko gresta tudi dva tekmovalca iz kategorije, za SP in EP pa le po eden na državo, zato je pomembno, da so državni prvaki ali prva ekipa vedno pripravljeni. Sestavimo ekipo treh in jo odpeljemo na priprave, kjer naredimo bazični cikel, vzdržujemo kondicijo in moč ter na koncu izvedemo še sparinge. Tam se bo videlo, kdo je pripravljen, in tudi, kdo ima interes. Cilj pa so olimpijske igre v Parizu leta 2024. Številne spremembe pa se obetajo pri kvalifikacijah, ki jih bo tokrat organiziral OKS. Trenutno je še dokaj nejasno glede kategorij, ki so v fazi spreminjanja pri ženskah in moških.

Kakšen je selektorski program priprav na največja tekmovanja?

Prve priprave so načrtovane za poletje. Pripravljalni cikli predvidoma trajajo štiri ali osem tednov, vse pa je odvisno od zagotovljenih financ. V štiritedenskem obdobju je težje narediti konkretno pripravo (bazične priprave, vzdrževanje kondicije, moč in sparing borbe). Čisto drugače je, ko je za pripravo namenjenih osem tednov. V osemtedenskem obdobju se gre tudi na dvoboje, kjer lahko popravljamo malenkosti. Pri posameznikih lahko takoj vidiš, kje so šibki, potem pa lahko načrtno delaš popravke in nadgradnjo z njegovim klubskim trenerjem. Ko te nasprotnikova ekipa preuči in prepozna tvoje prednosti in slabosti, je pot do zmage veliko težja. Vedno moraš spreminjati taktiko, zato so zame najboljši univerzalni boksarji, ki obvladajo vse prvine boksa ter imajo tehniko, moč, vzdržljivost in hitrost, sposobni pa so tudi hitrih sprememb taktike v ringu. Moji načrti z reprezentanco za prvo leto so, da začnemo z lažjimi turnirji, kjer se že vidi, kdo bi lahko bil v reprezentanci. Potrebna je kontinuiteta, da si vedno psihično pripravljen in da ne podležeš tremi ali strahu, ko boksaš v tujem ringu. Treba je zbirati mednarodne izkušnje. Za drugo leto načrtujemo že zahtevnejše turnirje, tudi na drugi celini, nato pa sledi olimpijski cikel in takrat pridejo najtežji turnirji v tujini. Tam se lahko že pokaže, do kod smo prišli.

Vidne rezultate niza tudi vaš sin Nik Nikolov Veber.

Spremljam vse kategorije prek TV in spleta. Pomembna so tudi nenehna izobraževanja, saj v boksu ni spanja in treba je biti na tekočem. V prihodnje si želim pridobiti licenco tretje trenerske zvezdice pod okriljem AIBA. Sin Nik (kategorija do 57 kg; op. p.) pa dokazuje, da se s trdim in odgovornim delom lahko napreduje, in tako se je že udeležil 20. svetovnega prvenstva leta 2019 v ruskem Jekaterinburgu skupaj z Aljažem Venkom (do 75 kg; op. p.). V Sloveniji imamo potencial pri ženskah in moških in v veliko zadovoljstvo mi bo sodelovati z mladimi in njihovimi trenerji, ki bodo moja podaljšana roka. Prav tako pa si želim dobrega dela s strateško-strokovnim svetom BZS. Prvi naš skupen izziv bo že SP, ki bo letos jeseni v Beogradu. Ostala prvenstva še niso določena zaradi korone. Tako kot vsi drugi si tudi mi želimo normalizacije, da se lahko posvetimo svojemu strokovnemu delu.

IZJAVI O SELEKTORJU

Vlatko ima mojo popolno podporo in vsi skupaj moramo delati na tem, da mu pomagamo pri realizaciji programa. Vsi v BZS si želimo, da kot zveza delujemo organizirano, strokovno, z jasnimi in realnimi cilji. V zadnjih letih na zvezi nismo imeli načina izbire tekmovalk in tekmovalcev za največja mednarodna tekmovanja, zato se zavedamo, da bo potreben tudi določen čas, da bomo skupaj s strokovnim svetom dosegli naše nacionalne cilje.

Damjan Habjanec, Predsednik BZS

Selektorja čaka zahtevno in odgovorno delo. Verjamem, da se bo Vlatko v tej vlogi zelo dobro znašel, saj ima dolgoletne izkušnje. Zavedati se je treba, da imamo velik potencial, in selektor lahko računa na to, da bo ob dobrih rezultatih prepoznano tudi njegovo uspešno delo. Glavna točka uspeha pa bo, če bomo vsi skupaj sodelovali in se povezali. Kot selektor bo deloval povezovalno med klubi in reprezentanti ter narekoval prave smernice, v vodstvu zveze in v strateško-strokovnem svetu BZS pa mu moramo slediti in spoštovati njegove odločitve.

Dejan Zavec, predsednik SSS BZS

Članki iz rubrike