mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(pr bzs)
(pr bzs)
0 22.01.2021 12:25:33

Smo več kot klub, smo EKIPA!

Andraž Ciuha
Jure Gasparič
Ljubljančan Andraž Ciuha je svet boksa spoznal pri štirinajstih letih prek svojega očeta, nekdanjega boksarja, ki ga je odpeljal na trening boksa k trenerski legendi, zdaj že pokojnemu Janezu Galetu v BK Odred.

Pozneje je Ciuho treniral David Nagode iz BK Barje. Tekmovalno je boksal do 19. leta, ko mu je športno pot preprečila poškodba. Kmalu zatem, leta 2008, je odprl klub ŠD Golden Gloves, kjer svojo boksarsko vizijo že 13 let v Golden Gloves Gymu v Šentvidu prenaša otrokom, ženskam in moškim vseh generacij. Je tudi prvi v Sloveniji, ki je razvil program rekreacije pod imenom boksa za ženske.

Ultimativno ime Golden Gloves s pridihom amaterskih borb iz začetka prejšnjega stoletja v ameriškem Chicagu ste zelo uspešno integrirali v razvoj lastne blagovne znamke. Kako ste razvijali zelo uspešno boksarsko zgodbo v Ljubljani?

Sprva smo bili mogoče preveč tekmovalno usmerjeni. Nato sem se odločil za koncept boksa za vsakogar, ker sem imel vizijo, kako ga bolj razviti tudi za rekreativce in povečati število članov v klubu za vse, ki niso tekmovalno usmerjeni. Razvoj je bil mišljen v smeri boksarske šole za otoke v treh starostnih skupinah, za rekreativce in tekmovalce. Zavedal sem se, da lahko prav vsakogar naučim pravilne tehnike boksa, da ljudje ne mahajo z rokami brez zveze. Najbolj vesel sem bil, ko sem pred štirimi leti na pobudo svoje mame vzpostavil še ekipo boksa v zlatih letih za seniorje in da ta zgodba še vedno traja. Zelo pa sem ponosen, da sem kot prvi v Sloveniji začel z boksom za ženske, ki je še vedno najbolj obiskan del mojega boksarskega delovanja. V letošnjem letu smo imeli 300 vpisanih članov, kar nam daje zelo dobro osnovo za rekreativni del, vedno več pa je v zadnjih letih tudi interesa za tekmovalni boks. Ponosni smo, da smo v zadnjem obdobju na zadnjem izvedenem državnem prvenstvu v 2019 imeli vsega skupaj kar 10 državnih prvakov, in to v vseh starostnih skupinah. Svoje poslanstvo širimo med mladimi po šolah v bližnji okolici, radi pa se udeležimo promocijskih aktivnosti v naši četrtni skupnosti. Pomembno je, da se prilagajaš času, in tudi v času covida-19 smo prvi začeli z on-line boksarskimi programi, v katerih ne sodelujejo samo člani. Spoštovanje svojih članov si lahko pridobiš le s strokovnostjo in profesionalnim odnosom. Navdušen sem nad našim vsakoletnim decembrskim druženjem, s klubsko prednovoletno zabavo (razen v letu 2020), ki dokazuje smiselnost našega slogana, ki pravi, da smo več kot klub, smo ekipa.

Pri svojem delu zagovarjate pomen izobraževanja ter sodelovanja med klubi, ki sta ključ do dobrih rezultatov na državnem in mednarodnem področju. S kom ste sodelovali v preteklosti?

Boksarski svet se hitro spreminja in treba je biti na tekočem. Od vsakega seminarja in priznanih trenerjev se lahko veliko naučiš, če je le interes. Sam sem v Španiji, na Kanarskih otokih, pridobil licenco in certifikat o poučevanju kubanskega boksa, ki sem jo naredil pri priznanem kubanskem profesorju boksa Maykelu. Čas sparing priprav v Španiji (Totana in Murcia) smo izkoristili za vzpostavitev stika s Seanom Murphyjem, prvim trenerjem slovitega angleškega boksarja Anthonyja Joshue, ki je zelo odprt za navezave na relaciji Anglija–Slovenija. Njegova varovanka je predlani oddelala del priprav celo v Ljubljani v Golden Gloves Gymu. Lep čas že sodelujemo z našim izjemnim trenerjem Slobodanom Andjelićem, glede sparingov s slovenskimi klubi prav tako nikoli ni bilo problemov. Vsi se zavedamo pomena kakovostne izvedbe sparingov in prav zanimivo je, ko skupaj raziskujemo vedno bolj boksarsko Slovenijo.

S svojimi boksarji ste na številnih mednarodnih dogodkih. Z Nejcem Petričem ste imeli že nekaj zelo odmevnih borb na turnirjih EUBC v tujini. Kakšni so načrti z Nejcem?

Z Nejcem Petričem, 19-letnim Vrhničanom, delava zelo dobro in zmaga na turnirju v Bijeljini (Euro Cup) pod okriljem Evropske boksarske zveze (EUBC) ter bron v Nemčiji nista bila naključje. Kot nagrado za dobro delo je spariral že z nekdanjim svetovnim prvakom lahke kategorije prestižne organizacije WBC Dejanom Zlatičaninom. Psihično zelo stabilni in univerzalni Petrič je potencial, ki lahko s svojim prilagajanjem med boksarskimi slogi naredi velik korak naprej proti skupnemu cilju, ki je nastop na olimpijskih igrah 2024 v Parizu. Kasneje pa je v načrtu postopen prehod iz amaterskega v profesionalni svet boksa.

Kako gledate na možnost razvoja boksa v Ljubljani na kadrovski in vsebinski ravni?

Ljubljana kot prestolnica ima svoje prednosti in slabosti. Na kadrovski ravni je odlično, ker je veliko zanimanja in več borcev, kjer lahko delaš na selekciji. Trenutno imamo kar 30 oseb na tekmovalni ravni, moramo pa se zavedati, da je boks garaški šport in pogosto pride do trenutka, ko se sicer talentirani borci raje odločijo za odhod iz boksa zaradi življenjskih prioritet, kot so služba, punca ... Malo pridobijo ugleda, soočijo se s prvimi vzponi in padci, potem pa kljub vsemu raje uberejo kakšno lažjo pot. Pomembno je najti osebe s strastjo do boksa in z voljo do trdega dela. Trenerji hitro vidimo, kdo ima ambicije in iskreno željo po večjih izzivih. Sam sem vseskozi v Golden Gloves Gymu kot trener in kot vodja, pri treningih pa me dopolnjujejo že moje borke in borci, ker vsega ne utegnem več. Trenutno pokrivamo vse starostne skupine, delamo tudi rojstnodnevne zabave za otroke v naših prostorih, kjer lahko mladi boksarji svojim vrstnikom prikažejo svoje prve korake v boksarski svet. Sam sem po poklicu kuhar in sem vedno bolj osredotočen tudi na prehranjevalne navade v boksu. Velik izziv vidim v zgodbi The Boxer diet, kjer predstavljam zdrave recepte v smeri treniranja prehranjevalnih navad in ne na sistemu omejevanja in odpovedovanja. Želimo si, da GoldenGloves.si postane še bolj prepoznavna blagovna znamka, kjer lahko vsi ljubitelji boksa najdejo vse potrebne pripomočke in opremo za trening, ideje za prehrano, zanimiva darila v spletni prodajalni, boksarsko animacijo za otroke … Ljubljana in Slovenija imata lep boksarski potencial, na BZS pa smo zdaj dobili tudi selektorja, ki bo lahko še bolj konkretno deloval na strokovnem in tekmovalnem področju.

Članki iz rubrike