900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 24.10.2020 19:06:26

Tina Trstenjak do zmage v Budimpešti

alesfevzer.com
Olimpijska prvakinja Tina Trstenjak je zmagala na tekmi za grand slam v Budimpešti. V velikem finalu kategorije do 63 kg je judoistka celjskega Sankakuja predčasno premagala srebrno z zadnjega vseameriškega prvenstva Anriquelis Barrios iz Venezuele.

Venezuelka je bila v uvodnih minutah presenetljivo celo agresivnejša, nato pa je po dobri minuti Trstenjakovi uspel končni prijem in po 20 sekundah se je veselila zmage na prvem pravem tekmovanju po sedmih mesecih. Tekmovalki sta se pomerili že lani v polfinalu grand slama v Abu Dabiju in tudi v prvem poskusu je bila boljša varovanka Marjana Fabjana.

Zelo močna tekmica je bila tudi Rusinja Darja Davidova v polfinalu, ki pa proti varovanki Marjana Fabjana ne najde recepta za zmago, Trstenjakova je dobila še četrti medsebojni obračun. Slovenka je bil aktivnejša in nevarnejša ter 40 sekund pred koncem je Rusinja prejela odločilno tretjo kazen.

Pred tem je Trstenjakova, ki je bila tudi prva nosilka v kategoriji, ugnala tudi Poljakinjo Angeliko Szymsansko in Madžarko Suofi Ozbas. Najdlje je trajal dvoboj z 21-letno Szymansko, s katero je morala Trstenjakova za odločilni met v podaljšek, čeprav je v rednem delu izpeljala kar nekaj nevarnih akcij, a nobene ni zaključila za točko. Neznanka za 30-letno Celjanko je bila tudi Madžarka, ki pa je dvoboj v parterju hitro izgubila.


"Super sem vesela in zadovoljna. Moram takoj povedati, da so nekatere najboljše res manjkale, na to nimam vpliva, a vseeno je bil to super trening, saj je bilo tukaj veliko mladih odličnih tekmovalk. Je pa bil današnji dan drugačen od vseh ostalih zaradi vseh teh protikoronskih omejitev, ob tem osem mesecev nismo nastopali in bilo je naporno," je po tekmi za STA povedala Trstenjakova.

O samih borbah pa je dodala: "Vedno rabim borbo za ogrevanje, po tako dolgi pavzi pa je bilo še malo težje. V nadaljevanju mi je šlo dobro. S trenerjem sva sicer preizkušala nekaj drugačne taktike in na koncu se je izšlo z zmago," je še dejala 30-letna šampionka, ki bo prihodnji teden odpotovala na priprave na Kosovo.

"Tina se je držala navodil in oddelala borbe po dogovoru. Ves čas sem verjel vanjo. Vsaj v uvodu tekme pa se je tudi videlo, da dolgo nismo imeli prave tekme, ki so še kako pomembne. Pomemben je tudi dosežek, saj je spet dobila nekaj dodatnih točk v kvalifikacijah za olimpijske igre, pa tudi potrditev, da je prava in da smo v času karantene delali dobro," pa je povedal njen trener Marjan Fabjan, ki ji je iz Celja sproti dajal napotke za borbe. Kot pravi, je za tekmovalce najbolj pomembno, da tekme po tako dolgem času sploh imajo, saj je težko trenirati brez tekmovanj, zato upa, da se bo situacija s koronavirusom umirila in da bo letos evropsko prvenstvo izvedeno.

Anka Pogačnik je morala v uvodnem nastopu kategorije do 70 kg priznati premoč nosilki petih kolajn z azijskih prvenstev Gulnozi Matnijazovi iz Uzbekistana. Martin Hojak je v kategoriji do 73 kg najprej ugnal Claudia Nunesa dos Santosa iz Luksemburga, nato je moral čestitati 19-letnemu madžarskemu talentu Sandorju Ocsaiju.

Značke: judo, tina-trstenjak

Članki iz rubrike