Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 30.03.2019 16:38:18

Tjaša do srebra

alesfevzer.com
Slovenska karateistka Tjaša Ristić je na evropskem prvenstvu v španski Guadalajari osvojila srebrno kolajno. V današnjem finalu v kategoriji do 61 kg je izgubila boj za zlato odličje s Turkinjo Merve Coban z 0:4, a kljub temu dosegla največji uspeh slovenskega ženskega karateja.

"Vedela sem, da bo izredno težko, saj Turkinje doslej še nisem premagala, a nikakor se nisem predala vnaprej. Vedela sem, da sem dobro pripravljena, šla odločno v tekmo, kljub temu pa je bilo nekaj majhnih napak, ki jih je Turkinja kaznovala. Ne glede na poraz, sem zelo zadovoljna," je po tekmi povedala 25-letna tekmovalka iz Kranja.
Svojega največjega uspeha po zmagi se tekmovalka neposredno po tekmi niti ni zavedala. "Vem, da sem osvojila kolajno, v resnici pa še podoživljam finale in analiziram borbo. Seveda pa vem, da je to moj največji uspeh v karieri, a finale je v mislih še preveč živ."
Do kolajne je tekmovalko popeljal fenomenalen petkov nastop. Začela je z gladko zmago proti Izraelki Diani Petrescu (5:0), nato pa v dvoboju s staro znanko Norvežanko Bettino Alstadsaether slavila le tesno z 1:0. Gre za isto tekmovalko, s katero se je Ristićeva pomerila na lanskem prvenstvu stare celine v Novem Sadu za bron in tudi takrat je bila uspešnejša tekmovalka karate kluba Kranj.


Dvoboj tekmovalk, ki se dobro poznata tudi s priprav, je delno odločila športna sreča, saj je Rističeva povedla, nato pa izredno dobro taktično branila svojo prednost. "Najlažja je bila borba z Izraelko, čeprav slabih tekmovalk na prvenstvu ni. Najtežji pa je bil nato drugi krog, kjer sem morala ne le zmagati, ampak potrditi tudi lanski bron. Bilo je tesno, a izšlo se je dobro," je o prvih tekmicah še povedala Gorenjka.
V nadaljevanju je slovenska prvakinja premagala še Nizozemko Lynn Snel s 3:2. V polfinalu Slovakinjo Ingrido Suchanikovo gladko, kar z 9:1. "Z Nizozemko sem se borila prvič in začetek takega dvoboja je vedno malce previden. Nato sem morala še loviti zaostanek, a mi je uspelo obrniti izid. Slovakinja pa je odlična tekmovalka, ki se vrača po poškodbi in nenazadnje je kakovost danes potrdila z bronom. Očitno ji moj slog borbe res ne leži in visoko sem jo premagala. V karateju je pač tako, da ti včasih tekmec, morda tudi slabši tekmovalec, res ne leži," je še povedala ena slovenskih športnih junakinj meseca marca, ki upa, da je s polfinalom dodala majhen mozaik k razlikovanju Slovenije in Slovaške v svetu.
V katah sta slovenske barve zastopala Bor Hartl in Maša Simonič ter izpadla po prvem krogu. V športnih borbah je po prvem krogu kategorije do 84 kg izpadel tudi Stefan Joksimović, Lina Pušnik v kategoriji do 68 kg pa je po porazu v rednem delu dobila še priložnost v repasažu, a izgubila obe borbi.
Najboljši karateisti se bodo že čez 14 dni zbrali na tekmi svetovne serije v Maroku, mesec dni kasneje pa v Turčiji in za Ristićevo bo še kako pomembno, da tam doda svojemu izkupičku nove točke v kvalifikacijah za olimpijski nastop v Tokiu 2020.

Značke: karate, ep

Članki iz rubrike