kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 10.07.2018 13:45:06

Brazilci s prvo žensko trenerko moške judo-reprezentance rušijo stereotipe

Japonka Yuko Fujii je postala prva ženska trenerka brazilske moške reprezentance v judu in tako zrušila eno večjih ovir v svetu športa. Je namreč ena redkih žensk, ki vodi moško športno ekipo na najvišji ravni. Svojo trenerko judoistov ima tudi Slovenija, prav v Braziliji se je na olimpijskih igrah v tej vlogi preizkusila Urška Žolnir.

Fujiijeva je bila v preteklosti pomočnica trenerja brazilske moške judoistične ekipe, maja pa so jo imenovali za glavno trenerko. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre za izjemen uspeh, saj je 35-letna Japonka postala ena redkih žensk na čelu katerekoli moške športne ekipe, dosežek pa je še večji, ker gre za judo.

V vodilnih državah v judu, kot so Japonska, Francija in Rusija, namreč moški praviloma trenirajo tako moške kot ženske ekipe. Fujiijeva je po imenovanju na mesto trenerke med drugim dejala, da je Japonska bolj tradicionalna in mačistična od Brazilije. "Moške reprezentance nimajo v ekipi niti ene ženske, no eno - nutricionistko," jo povzema AFP.


Brazilci so Fujiijevo rekrutirali leta 2013, prej je na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 pomagala domači judo-ekipi, ko je Britanka Gemma Gibbons osvojila srebrno, Karina Bryant pa bronasto medaljo.

Na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016 je Japonka pomagala tako moški kot ženski ekipi, precej časa pa je namenila druženju z mladimi in spoznavanju brazilske judoistične kulture. Njeno ime je postalo še bolj iskano, potem ko je Rafaela Silva, ki je sodelovala z Fujiijevo, osvojila zlato olimpijsko medaljo.

Prav v Riu je imela predstavnico med trenerkami moških judoistov tudi Slovenija. Dobitnica prve slovenske zlate olimpijske medalje Žolnirjeva je namreč pred dvema letoma na olimpijske igre popeljala judoista Adriana Gomboca in Roka Drakšiča.

Značke: judo, trener, olimpizem

Članki iz rubrike