jan plestenjak, tanja seme Odkrito.si

Boleče slovo Jana Plestenjaka

Mojca Žnidarič Svet24.si

Poslanki kazen na dan izvolitve

joga Petisvet.si

Test: Kje ste na svoji poti?!

zoran predin_barbara šerbec_šerbi Svet24.si

Spomini na Šerbi: "Na oder smo jo pripeljali kar ...

Jana_Koteska Svet24.si

FOTO: Lepa manekenka v plesnih čeveljcih

Bine Volcic z menijem fatalnega vecera_resize Njena.si

Znan slovenski kuhar intenzivno trenira

Saša Lendero Njena.si

Kdo je tako zlomil Sašo Lendero?

STA
STA
1 20.03.2018 20:45:41

Študentka matematike, ki je na dobri poti, da postane slovenska punčka za milijon dolarjev

alesfevzer.com
Najboljša slovenska poklicna boksarka Ema Kozin je v noči na soboto v Oklahomi ubranila naslov svetovne prvakinje po verziji WIBA in hkrati osvojila nov naslov svetovne prvakinje GBC, potem ko je v 5. rundi s klasičnim knock-outom premagala izzivalko, Madžarko Evo Halasi. Danes se je predstavila novinarjem v Ljubljani.

Slovenska profesionalna boksarka Ema "The Princess" Kozin ima zdaj na svojem računu 13 zmag, brez poraza. Nazadnje je v ringu ugnala nekdanjo svetovno prvakinjo po verziji IBF, 33-letno Madžarko Halasijevo. Sprva bi se morala Ljubljančanka v Oklahoma Cityju pomeriti z Južnoafričanko Npule Ngubane, a je ta zaradi zapleta z vizo ostala brez dvoboja, prireditelji pa so se hitro odzvali in Kozinovi zagotovili nov prestižni dvoboj.

"Vzdušje v ZDA je bilo odlično, res imajo radi šov, vidi se, da uživajo v borbah. Tudi ko sem prišla iz ringa, mi je pol dvorane čestitalo, me potrepljalo po rami. Tam je bilo tudi veliko promotorjev, med njimi tudi De la Hoya, potiho se je govorilo, da bi konec maja ali v začetku junija lahko padla ponudba za Las Vegas. A do takrat je še veliko časa, bomo videli," je po vrnitvi dejala šele 19-letna Kozinova.

Da je praktično čez noč dobila drugo tekmico, je ni motilo, trener jo je dobro pripravil tudi na to. "Vedno moraš biti pripravljen na vse, že trener je pred tem rekel, da ne vedo kako bo, da lahko spremenijo nasprotnico zaradi težav z vizo. Bila sem dovolj samozavestna in vedela sem, da lahko tudi njo premagam. Imela sem malo drugačen slog, več gibanja z nogami, čakala sem jo na udarcih v telo, to je tudi moja specialiteta. Nasprotnica je visoko držala roke in tam sem lahko dala čiste udarce," je povedala.

Danes je Ljubljančanka, sicer študentka finančne matematike, svoje lovorike razkazala tudi v prostorih svojega pokrovitelja, finančnega podjetja Tim Valores, ki ji je ob tej priložnosti za spodbudo podarilo velik srebrnik, čistoče 999. Žal Kozinova ni mogla pokazati svojega novega pasu verzije GBC, saj je ta ostal v drugem kosu prtljage, ki je zaradi snežnega meteža ostala še v Londonu, je pa Ljubljančanka na ogled postavila ostale svoje pasove. Tu se ne namerava ustaviti. "Že jutri je nov trening, tako da počitka ne bo, gremo naprej," je zaključila.


Kozinova je naslov po verziji Wiba osvojila 16. decembra v Banjaluki, kjer je ugnala Madžarko Doro Tollar s tehničnim knock-outom v tretji rundi. Trenutno je najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini poklicnega boksa na svetu.

O njeni kakovosti je že dalj časa prepričan tudi njen trener Rudolf Pavlin, ki jo je tudi tokrat na dvoboj pripravil z izdatno količino treningov.

"Ema je bila vrhunsko pripravljena, to moramo vedeti. Opravila je več kot 400 ur treninga, od tega 192 ur sparinga in čez 180 ur sparinga z moškimi borci v Nemčiji, Banjaluki, doma. V borbo je prišla nepoškodovana, dobro pripravljena in v življenjski formi," je povedal Pavlin, nekoč tudi predsednik Boksarske zveze Slovenije.

Ob novem uspehu so že začele prihajati nove, še vidnejše ponudbe, zadnja taka je iz tabora Američanke Claresse Schields, prve boksarske sveta v supersrednji kategoriji, Kozinova boksa v srednji. "Ema je še mlada, nikamor se nam ne mudi. Naredila je preveč v letu in pol, a smo na pravi poti, to nam priznavajo tudi drugi. Opaženi smo po vsej Evropi, pravim ji le, da naj uživa, naj bo zdrava, naj trenira. Čez par let pa mislim, da bo že konkurirala v rubriko legend," je še dejal Pavlin.

V profesionalnem boksu so obvezne obrambe pasov na vsake pol leta, tako da Ljubljančanko poleti že čakajo novi izzivi.

Značke: boks, sta

Članki iz rubrike