Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gv
gv
05.04.2016 15:32:54
Deli članek:

Zavec v odzivu za javnost pojasnjuje: Prihodkov nisem preusmerjal v davčne oaze

Na zadnjo afero in poročanje Dela glede "Panamskih dokumentov" se je odzval tudi najboljši slovenski boksar Dejan Zavec.

Izjavo Dejana Zavca, ki jo je objavil na svoji spletni strani www.dejanzavec.com, v spodnjih vrsticah objavljamo nespremenjeno in v celoti.

Dragi moji.


Najprej bi rad že takoj še enkrat odločno ovrgel vsakršna namigovanja, da sem bil posredno ali neposredno vključen v sporna dejanja, ki bi za posledico lahko imela kakršno koli izogibanje plačevanja davčnih obveznosti…. Vsi moji prihodki so bili in so prijavljeni v Sloveniji. Očita se mi, da imam podjetje v davčni oazi. Res je, na moje ime je bilo ustanovljeno podjetje ABC Agency, ki pa nikoli ni odprlo bančnega računa. Zato se to podjetje tudi ni moglo zlorabiti za kakršnokoli dejanje povezano s pranjem denarja in posledično izogibanju davčnih obveznosti do Republike Slovenije.

Naj pojasnim bolj podrobno …..

Na podjetje UPC sem se takrat obrnil zaradi svetovanja pri urejanju vprašanj povezanih z mojim nekdanjim podjetjem Boksing d.o.o.. Takrat so mi na UPC povedali, da bodo oni prevzeli moje staro podjetje (Boksing d. o. o.) ter uredili vse potrebno. Ko je lastnik podjetja Boksing postalo podjetje ABC Agency – v ta namen je pridobilo slovensko davčno številko – je podjetje Boksing mojo nepremičnino (športno dvorano na Ptuju) prodalo mojemu novemu podjetju v Sloveniji ITNDZ d.o.o. V zvezi s to transakcijo so bile v Sloveniji plačane vse davčne obveznosti. Prenos je bil izveden ob soglasju banke NKBM, ki je na nepremičnino imela vpisano hipoteko. Z banko sem se po delnem poplačilu kredita dogovoril za njegov reprogram in banka je vpisala novo hipoteko, ki je nadomestila staro. Da je temu tako potrjuje izjava banke NKBM, ki je bila poslana novinarki Dela in jo po potrebi lahko tudi javno objavim.


Članek v Delu gradi zgodbo okoli tega, da sem skušal skriti svoje lastništvo v tem podjetju. To ni res, je pa res, da sem dejansko ugotovil, da je bilo podjetje ustanovljeno na moje ime šele pred mesecem dni. Ker je vse postopke vodil UPC se v to nisem poglabljal. A to v ničemer ne spremeni celotne zgodbe, saj z ustanovitvijo tega podjetja nisem nikogar oškodoval in kot sem že zapisal, to podjetje tudi nima odprtega bančnega računa. 


Če je bilo v teh postopkih kaj spornega, odgovarjam za nepozornost. Nisem pa nikdar prihodkov preusmerjal v kakršne koli davčne oaze in kakor koli utajeval davkov.

Kdor spremlja zadeve in je prebral današnjo zgodbo v Delu, si sicer lahko mnenje ustvari sam.

Nimam česa skrivati, hkrati pa ne vem, zakaj sem bil izpostavljen na način, kot sem bil.

Dejan Zavec

Arsen Perić