Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
25.02.2015 08:40:01
Deli članek:

Dejan Zavec: Lahko se le obrnemo stran in bridko zajokamo

Grega Wernig

Mr. Simpaticusu se je pri skoraj 39 letih vendarle ponudila še ena priložnost, da se poteguje za naslov svetovnega prvaka. V mariborski dvorani Tabor se bo 11. aprila z Belgijcem armenskega rodu Sašo Jengoianom pomeril za naslov prvaka supervelterske kategorije do 69,35 kilograma po verziji WBF.

Kaj veste o nasprotniku in kakšna so pričakovanja pred borbo, ki vas čaka čez mesec in pol?
Veliko o njem pove že dejstvo, da gre za aktualnega svetovnega prvaka, in sploh prvič bo kakšen svetovni prvak gostoval v Sloveniji. Jasno je, da lahko pričakujem izjemno težak dvoboj, saj gre za borca, ki prihaja iz države, kjer je boks eden glavnih, če že ne glavni šport.

Nasprotnik je od vas višji kar deset centimetrov. Kako boste to nevtralizirali?
To sliko si bom skušal ustvariti v glavi že na sparingu. Verjamem, da bo do dvoboja ta razlika zbledela in ne bo moteč faktor. Zavedam se, da je odličen borec v najboljših letih in da ima v profesionalni karieri zgolj en poraz, a daleč od tega, da bi se ga prestrašil. Jaz sem tisti, ki bo moral voditi borbo. V preteklosti sem z višjimi od sebe že imel izkušnje. V začetnih dveh ali treh rundah je do njih priti nekoliko težje, potem je prihod v njihovo bližino vse lažji. Nekako tako si predstavljam tudi ta dvoboj.

Drago Wernig - TAKA

Je kaj, na kar boste morali biti še posebej pozorni?
Glede na dozdajšnje borbe je za razliko od večine preteklih nasprotnikov predvsem bistveno boljši nokavter. Treba bo paziti na njegov dober instinkt, saj ima sposobnost, da vedno v pravem trenutku zada pravi udarec.

Borba vam lahko veliko prinese ali tudi odnese.
Res je. Zavedam se, da mi zmaga odpira vsa vrata, spet tudi v ZDA. Če dvoboj dobim, verjamem, da me proti koncu leta čaka še en zelo odmeven dvoboj. Poraz pa bi pomenil konec moje športne poti, saj bi pri svojih letih zelo težko dobil še kakšno pravo priložnost. Zavedam se, da popravnega izpita ne bo. To je po eni strani breme, po drugi pa neverjetno dober občutek, saj veš, da moraš dati vse od sebe. Na vrhu sveta sem enkrat že bil, tako da si zaradi tega nimam česarkoli očitati. Lahko samo zapišem še eno stopnico več.

Grega Wernig

Vstopnice že od ponedeljka

Vstopnice za dvoboj bodo na voljo od 2. marca na vseh Petrolovih servisih in prodajnih mestih Eventima, organizator dvoboja Tomaž Barada pa pričakuje, da bo vseh 4500 mest, kolikor jih bo na voljo, zelo hitro razprodanih. "Jengoianova ekipa je sprejela naše povabilo, mislim pa, da so nas vzeli malo preveč zlahka, podobno kot pred leti, ko se je Dejan v Južni Afriki prvič okronal z naslovom svetovnega prvaka," je dejal Barada.

Do kdaj se torej še vidite v boksu? Morda do zadnjega poraza?
Upam, da do zadnje zmage (smeh). Želel bi končati na vrhu sveta. Dajmo času čas, zagotovo pa moja kariera ne bo šla prek leta 2016.

Verzija WBF v svetu boksa nima takšne teže kot ostale štiri najbolj uveljavljene verzije (WBA, WBC, WBO, IBF). Bo imel morebiten naslov za vas enako veljavo, kot če bi postali prvak v eni od teh štirih verzij?
Iskreno res pričakujem raznorazne komentarje. Zame ima vsak rezultat neskončno vrednost, saj je za vsak dvoboj treba narediti maksimum, ne glede na to, za kako odmevno kategorijo ali verzijo gre. Vem, da bom v dvoboj vložil prav toliko kot za dvoboje v verziji IBF ali katerekoli druge. Ta naslov ne bo pomenil vrha sveta, a zame bo neprecenljive vrednosti. Takšne primerjave so nehvaležne, a zmaga nad nasprotnikom, ki je v supervelterski kategoriji na 12. mestu na lestvici poklicnih boksarjev boxrec, vsaj zame pomeni isto, kot da bi se trije slovenski boksarji uvrstili na OI v Rio. Vrednost te verzije mi pravzaprav sploh ni pomembna. Precej pomembneje mi je, da ne slepim samega sebe. Če bi bil moj nasprotnik na 50. mestu in bi rekel, da se borim za naslov svetovnega prvaka, potem bi bilo to nekaj drugega. Zdaj brez občutka slabe vesti lahko rečem, da se borim z enim od najboljših borcev v tej kategoriji.

Kako bodo potekale priprave na ta pomemben dvoboj?
Že v ponedeljek se odpravljam v Magdeburg, kjer bom še naprej treniral pod vodstvom svojega dozdajšnjega trenerja Dirka Dzemskega. Tam ostajam deset dni, nato se vračam v Slovenijo, kjer bom treniral tudi s sparing partnerjema Čehom Horvathom in Srbom Radoševićem. Sem bo za nekaj dni prišel tudi Dirk. Zaključni del priprav bom spet opravil v Nemčiji, domov pridem kakšen teden dni pred dvobojem.

Drago Wernig - TAKA

Kdo vam pomaga pri kondicijskem delu priprav?
Pri tem si pomagam z izkušnjami iz preteklosti. Še vedno sem v stikih s Tomažem Jagarincem, tu in tam dobim kakšen nasvet od Boštjana Jakšeta. Osnove pa v 90 odstotkih naredim sam. Predvsem moram paziti, da ne bi spet prišlo do kakšne poškodbe.

V supervelterski kategoriji boste boksali šele drugič. Je to prednost ali slabost?
Do zdaj s tem nisem imel težav. Trije kilogrami več mi celo ustrezajo, saj jih lahko zbijem že od danes na jutri. Tako mi ostaja veliko energije in kondicijske moči za naprej.

V teh dneh je v središču pozornosti dogovor za dvoboj med Američanom Floydom Mayweatherjem in Filipincem Mannyjem Pacquiaom, ki naj bi zaslužila 120 oziroma 80 milijonov dolarjev. O kakšnih zneskih lahko v primerjavi s temi govorimo pri vas?
Če se zgledujemo po Mayweatherju, potem se lahko le obrnemo stran in bridko zajokamo. Razlika do tistih nekaj najboljših je res velika, povprečje pa je povsem normalno oziroma pod povprečjem tega, kolikor ljudje mislijo, da zaslužim.