Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(pk)
(pk)
22.10.2024 12:05:17
Deli članek:

Na ljubljanskem maratonu štirje državni rekordi

PETER KASTELIC/AZS
Primož Kobe

Kenijka Joyce Chepkemoi Tele je na 28. ljubljanskem maratonu z rekordom proge 2:20,17 zmagala na maratonu. Med atleti je slavil Etiopijec Tamire Getaneh Molla (2:06,29). Z osmim mestom je državni naslov osvojil Novomeščan Primož Kobe (Krka) in s časom 2:18,21 za sekundo popravil najboljši slovenski dosežek na maratonih v slovenski prestolnici. Za državnim prvakom in skupno osmim Kobetom je bil deveti Matic Modic (2:24,09), ki pa ni bil prijavljen za DP, tako da sta v slovenskem prvenstvu srebro in bron osvojila Domen Hafner (Železniki, 2:24,19) in Blaž Orešnik (Ormož, 2:27,17), skupno sta bila 10. in 11.

"Ves čas sem verjel, da sem sposoben teči rekord, čeprav sem bil v drugi polovici v veliki krizi. A sem tudi v tem delu ohranil mirno glavo, poslušal spodbujanje gledalcev in si tudi sam vlival upanje. Ob prihodu v cilj je bilo vse skupaj še bolj sladko, četudi zelo naporno. Zadovoljen, ker sem izpolnil cilj in tudi krepko popravil osebni rekord," je povedal Kobe.

Državni naslov med dekleti je s skupno šestim mestom osvojila Anja Fink Malenšek (2:39,10), na sedmem in osmem mestu oziroma drugem in tretjem v DP sta ji sledili Saša Pisk (Posočje, 2:46,12) in Neja Kršinar (Kladivar, 2:47,40). "Zadovoljna sem, saj nisem pričakovala tako dobrega izida. Poleti sem bila poškodovana in sem začela trenirati šele pred enim mesecem, začela sem tudi z opravljanjem zobozdravniškega poklica, ki me tudi zelo veseli. Danes nisem bila v družbi žensk, vedno sem bila na progi s tekači," je povedala Finkova.



Državna rekorda na 21 km

Jakob Medved (Tek je lek) z 1:07,16 in Liza Šajn (Slovan) z 1:12,17 sta s slovenskima rekordoma za mlajše člane zmagala v teku na 21 km. Šajn je svoj rekord popravila za več kot pet minut. Medved je za sekundo izboljšal svoj rekord, ki ga je tekel pred dvema tednoma v Novem mestu. Drugi je bil tokrat Mitja Krevs (1:07,39), tretji pa gorski tekač Timotej Bečan (1:09,19). "Imel sem načrt, da se priključil najboljšim maratoncem in tečem na koncu čim bližje 1:03. Sem pa po nekaj kilometrih videl, da je bil ritem premočan. Zato sem ga znižal. Krevs se mi je na koncu zelo približal, ker mi je malo zmanjkalo moči, ampak sem imel prej kar izdatno prednost. Vesel sem, da je vse več slovenske konkurence tudi na daljših razdaljah, da se tudi na tekmah primerjamo, kdo je boljši. Cilj štiriletnega obdobja je nastop na olimpijskih igrah v Los Angelesu," je povedal Medved.

Tudi med atletinjami so bile na prvih treh mestih Slovenke, za Šajnovo je bila druga Jasmina Pitamic Vojska (1:18,20), tretja pa Nuša Mali (1:22,31). "Moj cilj je bil, da izboljšam uvrstitev in popravim rekord za mlajše članice. Vesela sem, kar mi je to uspelo. Lažje je teči v skupini. V prihodnje se bom bolj usmerila v cestne tekme, najprej na 10 km in na polmaraton, čez nekaj let pa še na maraton," je bila zadovoljna Liza.



Dva rekorda na 10 km

Vid Botolin (Kladivar) in Klara Lukan (Kladivar) sta zmagala v teku na 10 km z rekordoma proge. Lukanova je za četrti uspeh na tej razdalji tekla 31:49, Botolin pa je ubranil lansko zmago in s časom 29:54 poskrbel za prvi tek pod pol ure. Drugi je bil Jan Kokalj, ki je vodil večji del teka, v samem zaključku pa je zaostal devet sekund za Botolinom, ki je silovito pospešil. Za slovenskima reprezentantoma je bil tretji Caleb Greenwich, ki nastopa za BiH (31:09). "Tudi Kokalj je tekel izvrstno. Če bi bilo dlje časa z nama še nekaj tekačev, bi dosegla še boljša dosežka. Čakal sem le na finiš, ker sem vedel, da sem na krajših razdaljah boljši od Jana. V mislim pa nisem imel rekorda, le zmago," je pojasnil Botolin.

Za Lukanovo je bila v cilju najbližja zasledovalka več kot dve minuti pozneje. Druga je bila Tjaša Vrtačič (34:01), tretja pa Klara Močnik, ki je s časom 36:42 postavila državni rekord za mlajše mladinke. "V zadnjem kilometru sem se pridružila enemu izmed tekačev, prej pa sem tekla v svojem ritmu. Manj je bilo ovinkov, proga se je nežno vzpenjala in ni bilo šokov. Proga je bila tako lepša kot lani, a še vedno ne tako dobra, kot pred leti. Počasi se bom odpravila v Ugando na višinske priprave za naslednjo sezono," je bila zadovoljna tudi Šentjernejčanka