Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
pk
pk
01.10.2024 10:40:51
Deli članek:

Lizin in še rekord po številu udeležencev

Sportida

Konjiški maraton je dosegel nov rekord v številu udeležencev, saj so jih našteli več kot 2300. Ob lepem vremenu pa se je na konjiškem Mestnem trgu zbralo še kakšnih 3500 navijačev in obiskovalcev.

Konjiški maraton je bil letos po dveh deževnih letih nagrajen kar trikrat - s hladnim sončnim jutrom, rekordno udeležbo in rekordom trase. Čeprav prijave zaključujejo pri številki 1500, se je letos na pet, deset in 21 km prijavilo več kot 1600 tekačev. Na krajše trase se je podalo še približno 400 otrok, ki so tekli na Konjičkovem teku za predšolske otroke in Teku šolarjev za osnovnošolce. Če k temu prištejemo še 300 udeležencev 7. glasbenega maratona, je 12. Konjiški maraton dosegel rekordnih 2300 udeležencev. "Organizatorji se vsako leto težko spoprijemamo z razočaranjem tekačev, ki se jim ob zaprtju prijav ni uspelo prebiti na startno črto, zato smo letos izjemoma pustili nekaj več tekačev," je povedal predsednik organizacijskega odbora Konjiškega maratona Anton Noner. "Čeprav je to za nas organizacijsko še toliko večji zalogaj, so srečni obrazi, energija in odzivi dokaz, da se je naš trud obrestoval," je še dodal.
Konjiški maraton ni le športna prireditev in v resnici ne traja le en dan, temveč se začne že v petek. Gre za Vikend Konjiškega maratona, v sklopu katerega se je odvijal že 4. likovni maraton s podelitvijo nagrad, v okviru katerega osnovnošolci slikajo in rišejo na temo Tečem, kar jih spodbuja ne le k ustvarjalnosti, temveč tudi k aktivnemu načinu preživljanja prostega časa.
V okviru Maratona z dušo je potekal tudi 7. glasbeni maraton, na katerem je prav tako nastopalo največje število glasbenikov in plesalcev do zdaj, več kot 300. Veliko število glasbenih in plesnih točk je za tekače pomenilo, da so na vsakih 400 metrov trase srečali novo pestro glasbeno ali plesno točko, ki vsekakor vplivajo na motivacijo in tekaško vzdušje. "Glasbeniki in plesalci se množično odzivajo na naše pozive k temu, da nastopijo na Konjiškem maratonu, kar nas izredno veseli, saj je Glasbeni maraton velika posebnost naše tekaške prireditve. Vsako leto nas navdušijo tudi zgodbe tekačev o tem, da se domačini ob trasi organizirajo kar sami in spodbujajo tekače z napisi in glasnimi vzkliki, celo okrepčilom. Za nas je to čudovit znak, da nas je Dravinjska dolina sprejela," je vse skupaj komentiral Noner.
V sklopu Konjiškega maratona potekalo tudi državno prvenstvo v cestnem teku na deset kilometrov. V članski kategoriji sta naslova osvojila Jakob Medved (Tek je lek) in Liza Šajn (Slovan). Medved je progo pretekel v času 31,01, drugo mesto je s časom 31,17 osvojil Mark Bogataj (Žiri), tretji pa je bil s časom 31,45 Blaž Orešnik (Ormož). Šajnova je slavila z rekorodm proge 33,08, druga je bila Anja Fink Malenšek (Kronos), ki je zaostala slabi dve minuti in pol (35,45), bron pa je pripadel članici AD Kladivar iz Celja Niki Fajfar (36,27). Tjaž Djaip Bartolj (Krka) je s časom 32:39 slavil med starejšimi mladinci, med starejšimi mladinkami pa je nova državna prvakinja s časom 38,03 postala Dora Suljanović (Škofja Loka). Med mlajšimi mladinci je bil s časom 34:03 najhitrejši Lenart Mihalič (Krka), med mlajšimi mladinkami pa njegova klubska kolegica Lara Balažic (38,56). V teku na 21 kilometrov sta bila najhitrejša Mitja Potrč (1:15,09) in Sabina Komplet (1:31,57).
"Smo maraton z dušo in to povem s ponosom, vendar duša seveda ni le v darilih. Je v osebnem odnosu do naših tekačev, je v stiskih rok in je v tem, da prireditev v zadnjih izdihljajih pred izvedbo pripravlja cela dolina. Več kot 250 prostovoljcev je pripravljeno zavihati rokave in ves dan, nekateri tudi po dva dni in več, nesebično pomagati Konjiškemu maratonu ugledati še eno luč. To je tisto, kar šteje največ," je zaključil Noner.