Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(pk)
(pk)
23.08.2024 11:38:50
Deli članek:

Organizatorji že zavihali rokave

AZS
Organizatorji EP v gorskih in trail tekih 2026 so gostili predstavnika Evropske atletike.

Čeprav bo evropsko prvenstvo v gorskem in trail teku Kamnik z Veliko planino gostil šele junija leta 2026, so organizatorji že zavihali rokave in začeli s pripravami.

Pretekli teden sta se v Sloveniji mudila predstavnika Evropske atletike (EA) Ede Rutkovszky in Marko Vasić, gostili pa so jih predsednik in direktor Atletske zveze Primož Feguš in Nejc Jeraša ter predsednik svetovne zveze za gorske teke (WMRA) Tomo Šarf in predsednik Združenja za gorske teke Dušan Papež. Slednja bosta tudi prva človeka organizacijskega odbora.



Oba imata veliko izkušenj z organizacijo gorsko-tekaških prireditev, saj je Kamnik že gostil evropsko prvenstvo leta 2017, leta 2010 pa je na Veliko planino potekalo tudi svetovno prvenstvo. Poleg tega je Šarf organizator tradicionalnega teka na Šmarno goro, ki je bil proglašen za naj gorski tek na svetu vseh časov, Papež pa je stal za 20. izvedbami Teka na Grintovec. Oba teka sta redno štela med teke svetovnega pokala.



Velik organizacijski zalogaj

Ob vseh organizacijskih izkušnjah ni dvoma, da bo tudi izvedba evropskega prvenstva leta 2026 nadvse uspešna, ob temu pa Šarf kljub vsemu opozarja, da gre po spremembi formata prvenstva za precej večji organizacijski zalogaj: "Gre za povsem drugo raven prireditve. Včasih so bila prvenstva enodnevni dogodki, po spremembi pa evropsko prvenstvo traja tri dni. Poleg tekme gor in gor/dol bo na sporedu tudi trail ter dva množična teka. Več tekačev s spremstvom pomeni več logistike, več transporta, namestitev … gre za veliko večji organizacijski zalogaj. Vendar sem prepričan, da bomo zadevo kljub temu uspešno izpeljali."



Po uspešni kandidaturi je bil namen obiska predstavnikov EA predvsem pridobiti generalno sliko, prvi obisk tehničnega delegata je načrtovan aprila prihodnje leto. "Tokrat smo se osredotočili na nastanitve, transport, okvirne lokacije štartnih in ciljnih prostorov, detajli pridejo na vrsto pozneje. V Kamniku in okolici ni dovolj kapacitet, zato smo preverili še nekaj namestitev v Ljubljani. Bili smo tudi na obisku pri županu Kamnika Mateju Slaparju, ki je naklonjen dogodku in podpira prireditev. S predstavniki EA smo si ogledali tudi nekaj točk na progi, vključno z Veliko planino, kjer bo cilj teka navkreber ter vmesna točka traila. Po mojem mnenju je bil obisk zelo produktiven," je bil zadovoljen Šarf in dodal, kaj organizatorje čaka v prihodnjih mesecih: "Pred zimo je treba natančno definirati progi za gor/dol in trail ter postaviti spletno stran prvenstva."



Atletska zveza Slovenije je kandidaturo oddala konec aprila, Kamnik kot prireditelj tretjega tovrstnega prvenstva pa je bil razglašen na letošnjem prvenstvu v francoskem Annecyu. Prva izvedba EP pod okriljem EA je leta 2022 potekala v El Pasu na španskem otoku La Palma, ki je del Kanarskih otokov.