Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
15.08.2024 14:41:41
Deli članek:

Tega kiparja bi morali kazensko preganjati

vszi

Z dvema osvojenima kolajnama v teku na 1500 in 5000 metrov je Faith Kipyegon ena izmed junakinj poletnih olimpijskih iger v Parizu. Tridesetletno atletinjo so v domovini Keniji želeli počastiti s kipom v njen spomin. A so ponesrečeno amatersko narejeno skulpturo po splošnem zgražanju javnosti odstranili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju lokalnih medijev so amaterski kip atletinje v majici s kenijsko zastavo na hitro odstranili, potem ko so se prebivalci pritožili, vendar šele preden so slike podobe postale viralne.

Kip, postavljen v krožišču v Eldoretu v Keniji v bližini mestne klinike bolnišnice Mediheal, prikazuje atletinjo v sprinterski pozi, ki v roki stiska nekaj, kar je videti kot mačeta - daleč od standardne upodobitve olimpijske prvakinje. Umetniška upodobitev je na spletu sprožila val šaljivih odzivov.

Uporabniki družbenih omrežij so se iz kipa norčevali, da gre bržkone za šalo, nekateri pa so ga označili za sramoto, medtem ko so drugi pozvali k aretaciji ali kazenskemu pregonu "kiparja".

Kipyegon se je zapisala v zgodovino na igrah v Parizu, ko je postala prva ženska, ki je osvojila tri zaporedne zlate olimpijske medalje na 1500 m in presegla mejo z novim olimpijskim rekordom 3:51,29 minute.

Tekačica je osvojila tudi srebro v teku na 5000 m, potem ko so jo sprva diskvalificirali zaradi domnevnega trka z Etiopijko Gudaf Tsegay.

Medtem ko se kraj Eldoret v Keniji pripravlja na uradno pridobitev statusa mesta, je komično neusklajena skulptura slovite atletinje postala osrednja točka javne zabave.

Kip v svetovno znanem kenijskem tekaškem središču so primerjali z dobro cenjenim kipom še ene legende, maratonca Eliuda Kipchogeja v Oregonu v ZDA. Kipchoge je sicer v Parizu odstopil v lovu na tretjo zlato kolajno po vrsti na olimpijskih maratonih.

Kenijci so opazili razliko med navdihujočo, visokokakovostno upodobitvijo Kipchogeja in manj laskavo upodobitvijo Kipyegon.

En uporabnik je primerjal oba kipa in ugotovil, da kenijske športnike očitno bolj cenijo v tujini kot doma.

In kot da to ne bi bilo dovolj je tudi kenijska amaterska različica kipa Kipchogeja povzročila nemalo zgroženih odzivov.