ludivine-daoudi-rn Svet24.si

Kandidatko skrajne desnice ujeli z nacistično ...

ufo-cesta-vozilo Svet24.si

Foto: Na avtocesti so ustavili leteči krožnik

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Največji slovenski tajkun v kazenskem postopku. ...

damir crncec pl Reporter.si

Kdo bo novi minister za obrambo: Črnčec, Premk ...

jan oblak Ekipa24.si

Jan Oblak po koncu tekme na robu solz! Kapetan ...

jožef m Njena.si

Ljubezen na vasi: To so kandidatke Jožefa ...

jan oblak cristiano ronaldo Ekipa24.si

Cristiano Ronaldo brez ovinkarjenja povedal, kaj ...

jz
jz
0 04.06.2024 17:51:07

Priložnost v večnem mestu

Martin Metelko
Triindvajsetčlanska slovenska reprezentanca, 11 atletinj in 12 atletov, bo nastopila na evropskem prvenstvu v Rimu, ki bo med 7. in 12. junijem.

Na njenem čelu bo svetovni in evropski podprvak Kristjan Čeh, ki bo v metu diska branil srebro s prejšnjega prvenstva leta 2022 v Münchnu, kjer je bila tretja Tina Šutej. Slednja nastopa še ni potrdila.

»V Rim potuje številčna zasedba, reprezentanca pa bi bila še večja, če ne bi bilo poškodb. Maja Mihalinec Zidar se je že pred časom zaradi poškodbe stegenske mišice morala odpovedati nastopu v sprintu, potem pa je ta korak storila še Maruša Mišmaš Zrimšek. Pri Tini Šutej je vprašljivo, saj še ni sprejela dokončne odločitve glede odhoda v Rim po nedeljski poškodbi. Kljub temu bomo imeli na EP kvalitetno ekipo, veseli nas, da sta se uvrstili tudi obe moški štafeti,« je uvodoma povedal direktor Atletske zveze Slovenije Nejc Jeraša.

»Dobro sem pripravljen, fizično sem v dobri formi, tehnično se še sestavljam. A je do prvenstva še dovolj časa, da bom imel tam lahko dobro tekmo. Disk na svetovni ravni je vse boljši, svetovna konkurenca je v bistvu evropska na čelu s svetovnim rekorderjem Mykolasom Alekno iz Litve in olimpijskim ter svetovnim prvakom Danielom Ståhlom iz Švedske,« je pojasnil Čeh, ki se na rimsko prvenstvo pripravlja v Estoniji, kjer sicer živi večji del sezone. Med možna kandidata za zmagovalni oder je dodal Litovca Andriusa Gudžiusa, nekdanjega evropskega (2018) in svetovnega prvaka (2017), pa tudi Avstrijca Lukasa Weisshaidingerja, ki je bil tretji na olimpijskih igrah v Tokiu ter tretji tudi na svetovnem prvenstvu v Dohi 2019 in na EP v Berlinu 2018. Letos je bil ponovno zelo uspešen na mitingih. Čeh je povedal, da je zadnji trening pred odhodom v večno mesto opravil včeraj v Talinu in bil z njim zelo zadovoljen. Po poletu v Rim ga čaka vadba v fitnesu, nato pa bodo v petek že kvalifikacije ter zvečer še finale v njegovi disciplini.

»Računamo vsaj na eno kolajno, mogoče še na kakšno, ter na pet finalnih uvrstitev in štiri do pet polfinalnih dosežkov. Lahko se zgodi tudi kakšno pozitivno presenečenje,« je napovedal vodja reprezentance in predsednik strokovnega sveta AZS Lado Mesarič. Med tistimi, ki lahko posežejo v vrh, je tudi nekdanji mladinski svetovni podprvak na 400 m ovire Matic Ian Guček. V nedeljo je tekmoval na diamantni ligi v Stockholmu in je četrti po izidih sezone v Evropi in 13. na svetu. »Avtomatično sem uvrščen v polfinale in imam eno tekmo manj od predvidenega, kar je zame zelo dobro. Že v polfinalu moram namreč teči na polno. Na prvenstvo grem miren in sproščen, ker sem v dobri formi, kar sem potrdil na prejšnjih štirih tekmah. Ne bi se branil, da bi državni rekord tekel v finalu,« je povedal Guček, ki je zaradi zamude letov iz Švedske skupaj Nejo Filipič obtičal na letališču v Beogradu.

Na evropskem prvenstvu bosta tekmovali tudi Lia Apostolovski, bronasta na dvoranskem svetovnem prvenstvu marca letos v Glasgowu v skoku v višini, ter Anita Horvat, srebrna na lanskem dvoranskem EP v Turčiji. »V tej sezoni lepo stopnjujem formo. Slabše sem začela po izpuščeni zimski sezoni, zdaj pa je raven mojih nastopov že na zelo visoki ravni. Računam, da bom v finalu dosegla uvrstitev, ki so jo želim. Kolajno z evropskih prvenstev že imam, želim si še eno,« je bila odločna Horvatova. V zimski sezoni je svoje prvo odličje na velikih članskih tekmah osvojila tudi Apostolovska: »Tekme v Rimu se že zelo veselim, dobro sem pripravljena in se osredotočam na petkove kvalifikacije, potem pa si želim čim boljši nastop v finalu.«

Neja Filipič bo na EP nastopila v troskoku in po novi odločitvi Evropske zveze tudi v skoku v daljno. Tekmovali bosta tudi moški štafeti 4 x 100 in 4 x 400 m, kar je precej povečalo slovensko ekipo.

SLOVENSKA REPREZENTANCA ZA EP V RIMU 2024
Moški
Andrej Skočir – 200 m, 4 x 100 m, 4 x 400 m
Kristjan Čeh – disk
Matic Ian Guček – 400 m ovire, 4 x 400 m
Anej Čurin Prapotnik – 100 m, 4 x 100 m
Rok Ferlan – 400 m, 4 x 400 m
Filip Jakob Demšar – 110 m ovire, 4 x 100 m
Primož Kobe – polmaraton
Luka Janežič – 4 x 400 m
Maj Janža – 4 x 400 m
Jan Vukovič – 4 x 400 m
Jernej Gumilar – 4 x 100 m
Matevž Šuštaršič – 4 x 100 m

Ženske
Anita Horvat – 800 m
Klara Lukan – 10.000 m
Liza Šajn – 10.000 m
Anja Fink – polmaraton
Nika Glojnarič – 100 m ovire
Neja Filipič – troskok, daljina
Lia Apostolovski – višina
Tina Šutej – palica
Martina Ratej – kopje
Agata Zupin – 400 m ovire
Eva Pepelnak – troskok





Hitro, a zapleteno
Filip Jakob Demšar je bil četrti na mitingu bronaste svetovne serije v Pragi na 110 m ovire s svojim najboljšim časom sezone 13,64 sekunde. S tem je le za osem stotink zaostal za slovenskim rekordom (13,56), ki ga je Damjan Zlatnar dosegel 19. junija leta 2007 v Novem mestu. Zmagal je Kubanec Roger Iribarne (13,47). »To je super popotnica za EP. Po vseh zdravstvenih težavah sem se vrnil z dobrim izidom. Tu sem se na drugi, tretji oviri malo zapletel, potem pa sem uspel priti znova v ritem in sem se na koncu boril za tretje mesto. Malo mi je zmanjkalo, ampak te stotinke se na ovirah hitro poznajo. Ena napakica in hitro nisi več tam, kjer bi lahko bil. Za nastop v Rimu si nisem zadal velikih pričakovanj, grem po osebni in državni rekord,« je povedal Demšar. Filip Dominković je bil tretji med petimi nastopajočimi v metu kopja, dosegel je svojo najboljšo daljavo sezone – 73,66 m. Martina Ratej je bila peta v isti disciplini v konkurenci devetih tekmovalk s 54,73 m, vendar z doseženo daljavo ni bila zadovoljna. Luka Janežič je bil šesti v teku na 400 m (46,72), prvi pa z osebnim rekordom Nizozemec Isaya Klein Ikkink (45,41). V metu kopja sta zmagala Čehinja Nikol Tabačkova (58,79 m) in Kitajec Haoran Hu (76,99 m). Demšar se je med tekom na visokih ovirah, ko je pihal veter v prsi (-0,4 m/s), boril za tretje mesto, nato pa ga je zgrešil za stotinko sekunde. Prvi je bil Iribarne (13,47) pred Senegalcem Louisom Francoisom Mendyjem (13,52) in turškim rekorderjem Mikdatom Sevlerjem (13,63).


Za denar, za veliko denarja
Mednarodna atletska zveza (World Athletics) je predstavila novo tridnevno prvenstvo, ki bo prvič na sporedu leta 2026 v Budimpešti in bo zapolnilo vrzel med olimpijskimi igrami in svetovnimi prvenstvi. Ultimativno atletsko svetovno prvenstvo bo potekalo vsaki dve leti. Prva izvedba takšnega tekmovanja, ki so ga pri zvezi poimenovali kar 'The World Athletics Ultimate Championship', bo med 11. in 13. septembrom 2026 v madžarski prestolnici in bo privabila največja imena v atletiki. Dobitniki zlatih kolajn bodo prejeli po 150.000 ameriških dolarjev (138.330 evrov) iz skupno deset milijonov dolarjev (9,2 milijona evrov) vrednega denarnega sklada, kar bo največja nagrada v zgodovini tega športa. V vsaki disciplini bo sodelovalo do 16 najboljših športnikov na svetu, skupaj bo tako tekmovalo okoli 400 atletov in atletinj. »Z nastopom le najboljših med najboljšimi in neposrednim prehodom v polfinale in finale bomo ustvarili neposreden pritisk na športnike, ki se bodo potegovali za naslov absolutnega prvaka,« je dejal predsednik Sebastian Coe. Dodal je še, da bo časovna umestitev dogodka prvič zagotavljala, da bo atletika vsako leto deležna največjega dosega občinstva. (jz)

Slovenija gostiteljica EP 2026
Slovenija bo leta 2026 gostila EP v gorskih in trail tekih. Organizacijo je prevzel Kamnik, ki bo osrednje prizorišče prvenstva, teki bodo potekali tudi na Veliko planino. Kamnik je s teki na Veliko planino gostil EP že leta 2017 ter svetovno prvenstvo leta 2010. Tokratna izvedba prvenstva bo potekala v prvi polovici junija 2026. Nad organizacijo bo skupaj z AZS bdela enaka ekipa kot za omenjeni dve prvenstvi z Dušanom Papežem, predsednikom Združenja za gorske teke pri AZS, in Tomom Šarfom, predsednikom Svetovne zveze za gorske teke, na čelu.

Članki iz rubrike