Upravna enota Ljubljana Svet24.si

Kako kaže s stavko na upravnih enotah?

hrvaška obala Svet24.si

Poleti glavnina Slovencev spet na Hrvaško, a za ...

zdravniki, stavka Necenzurirano

Smo talci zdravniških baronov, ki vodijo Fidesovo...

skvarc rupnik fb Reporter.si

Šef krščanskega foruma SDS in spolni predator: ...

mura maribor 6 Ekipa24.si

Znana kazen za črno-bele! Mura kriva kot ...

William se je opravičil in rekel, da ga zaradi osebnih razlogov ne bo Odkrito.si

William v breznu alkohola?

viole Ekipa24.si

Kako se pretepa ultras Maribora? Tukaj je posnetek...

STA
STA
0 10.02.2024 22:10:24

Tina Šutej sedma v Franciji, zmagala Novozelandka Eliza McCartney

Tina Šutej
Profimedia
Tina Šutej, najboljša slovenska atletinja zadnjega obdobja, je na dvoranskem mitingu zlate svetovne serije v Lievinu v Franciji v skoku s palico zasedla sedmo mesto s 4,65 metra. Z izidom sezone na svetu je zmagala Novozelandka Eliza McCartney, bronasta na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janieru je v prvem poskusu preskočila 4,84 m.

Drugo mesto sta s 4,75 m skupaj osvojili Britanka Molly Caudery, peta lani na svetovnem prvenstvu v Budimpešti, in Finka Wilma Murto, aktualna evropska prvakinja na prostem in v dvorani ter bronasta lani na SP.

Petintridesetletna Šutej je 4,30 in 4,50 m zmogla v prvih skokih. Letvico na 4,65 m je v prvih dveh poskusih podrla, ko je bila uspešna v zadnjem, tretjem poskusu, je z vodilnega položaja zdrsnila na sedmo mesto. Sledila je višina 4,75 m, kar je sedem centimetrov manj od njenega absolutnega slovenskega rekorda, ki je slovenska rekorderka ni zmogla.

To je bila tretja tekma članice celjskega Kladivarja v tej zimski sezoni, ki se bo v začetku marca končala na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu. Šutej, druga športnica države lanskega leta, je sezono začela 30. januarja v Ostravi na Češkem. Preskočila je 4,73 metra.


Zatem je 7. februarja na tekmi srebrne svetovne serije v Mondevillu v Franciji zasedla drugo mesto s 4,65 metra. Zmagala je Kanadčanka Alysha Newman s 4,73 metra, tretja pa je bila Švicarka Angelica Moser, evropska dvoranska prvakinja leta 2021 je skočila 4,65 m. Newman je bila tokrat četrta (4,75 m), Moser pa peta (4,65).

V ameriškem Eugenu je Šutej 16. septembra na finalu diamantne lige zasedla drugo mesto, ko je s 4,81 metra postavila slovenski rekord na prostem, absolutnega pa s 4,82 m 2. februarja lani v dvorani v Ostravi. Trenutno si deli 21. mesto vseh časov na prostem in 13. v dvorani.

V prejšnjih dveh letih je osvojila štiri odličja na velikih atletskih tekmovanjih, po dve srebrni in bronasti na EP ter dve četrti mesti na SP na prostem predlani in lani.

Na dvoranskem SP 2022 v Beogradu je bila bronasta. Pred tremi leti je nekdanja mladinska prvakinja (2006, Peking) na dvoranskem EP v poljskem Torunu, kjer je zaostala le za Moser, zasedla drugo mesto za njeno tedaj prvo veliko člansko odličje.

Značke: atletika, tina-šutej

Članki iz rubrike