zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

(pk)
(pk)
0 09.01.2024 11:18:36

Sončna očala, risanje in hitre noge

Tia Tanja Živko
PETER KASTELIC/AZS
V kolikor ste ljubitelji kraljice športa, ste zagotovo že slišali priimek Živko. Nekoč sta v tekaškem svetu blestela mama Anica in oče Romeo, danes pa državne naslove in rekorde zbira njuna hči Tia Tanja.

Članica AD Kladivar Celje je v pretekli sezoni blestela. Zrušila je kar sedem državnih rekordov v disciplinah od 800 do 3000 metrov, dva v dvorani in pet na prostem, vrhunec zanjo sanjske sezone pa je doživela na olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru, kjer je osvojila bron.

Po koncu sezone je na prireditvi Naj atlet v Šentjerneju za piko na i prejela še naziv najboljše mlajše mladinke v letu 2023. Zlati kipec bo bržkone romal v vitrino zraven tistega, ki ga je prejela pred dvema letoma, ko je postala najboljša pionirka sezone 2021.

Glede na tekaška udejstvovanja staršev in ob dejstvu, da je atletiko treniral tudi starejši brat Robert, vsi trije so danes trenerji, ni presenetljivo, da se je na atletskih stezah znašla tudi sama: "Že od nekdaj sem rada tekla, se lovila in sodelovala v igrah, ki so se jih šli preostali. A preden sem začela trenirati, sem raje kotalkala, kolesarila, rolala … Prvič sem si zaželela resno trenirati, ko je ena od atletinj iz skupine mojih staršev osvojila res dobro mesto, in takrat sem si rekla, da bi bila tudi sama rada enkrat tako dobra."

Tako je v drugi polovici osnovne šole igra prešla v resen trening, kmalu pa se je začel kazati tudi napredek in prišle so prve zmage: "Najbolj se spominjam prve zmage na šolskem državnem prvenstvu v krosu, ki je bila za vse presenečenje. Pa zmagovalnega teka v dvorani na 1000 metrov, ko sem slavila za dve stotinki. Takrat sem začela verjeti, da sem lahko nekoč res dobra."

Kot pionirka v kategoriji U-16 je pozneje postavila dva državna rekorda in zmagala na vseh prvenstvih, kjer je nastopala. Sledil je prehod v kategorijo mlajših mladink, ko je prvič stopila tudi na mednarodno sceno. V teku na 1500 m je zmagala na balkanskem prvenstvu, nato pa osvojila še šesto mesto na evropskem prvenstvu mlajših mladink v Jeruzalemu ter peto mesto na OFEM v Banski Bistrici.

"Na mednarodnih tekmah je konkurenca na višji ravni, posledično lahko odtečeš boljši rezultat. Lani nisem bila tako uspešna, ker sem imela nekaj težav s hrbtom, k sreči pa so težave odpravljene. Spoznaš tudi druge kulture, spoznaš nove prijatelje in tudi vzdušje na tekmah je super. Lani je bila v Jeruzalemu odlična energija, po teku so ti prišli otroci čestitat in prosit za avtogram, tako da so te spravili v dobro voljo, tudi če se nisi najbolje počutil,« se spominja Tia Tanja, ki je na letošnjem OFEM v teku na 1500 metrov s časom 4:19,80 kar za pet sekund izboljšala državni rekord. »Letos pred nastopom na OFEM me je bilo tako strah, da najraje ne bi nastopila. Z ogledom posnetkov in dihanjem sem se nato sprostila, po ogrevanju pa je živčnost počasni izginila. V prijavnici sem bila že osredotočena na tek. Tudi sončna očala sem imela predvsem zaradi fokusa. Tako ne vidim nič drugega kot samo stezo," je še povedala 17-letna Celjanka.

"Zaenkrat je 1500 metrov moja najljubša disciplina in tudi v prihodnosti se vidim na tej razdalji. Bi pa se na kakšni resni tekmi preizkusila tudi v teku na 3000 m. Trenutni rekord sem postavila v res težkih, deževnih in vetrovnih razmerah in vem, da lahko tečem še precej hitreje," pravi dijakinja tretjega letnika Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije (program medijski tehnik) iz Celja, ki za zdaj nima težav z usklajevanjem šole in športa: "Šola gre super, letošnji letnik mi je še posebej všeč. Tudi nadaljevala bom nekaj v tej smeri, a se še nisem dokončno odločila. Enkrat imam v mislih fotografijo, drugič oblikovanje, ne vem še. Bo pa atletika zagotovo ostala."

Rada tekmuje na stezi, pa tudi na krosih in cestnih tekih, kjer tekme niso tako monotone in je ob progi precej več navijačev, še posebno na ljubljanskem maratonu, kjer je tudi letos zmagala. V prostem času pa rada hodi na sprehode, igra kitaro, ustvarja v računalniških aplikacijah Adobe, ki jim jih brezplačno omogoča šola, še posebej pa rada riše: "Res zelo, zelo rada rišem. Začela sem s svinčnikom, kasneje pa s posebnim kemičnim svinčnikom. Običajno pobrskam po spletu za kakšno inspiracijo in nato poizkušam. Veliko slik sem že narisala, dan pred nastopom na OFEM na primer človeško srce. Tudi na tak način se sproščam."

Pred to sezono so bili s svojo tekaško skupino, v kateri je tudi obetavni tekač Vid Botolin, s katerim naredi največ treningov, na pripravah na Cipru. "Leto pred tem sem bila prvič na takšnih pripravah in bilo je super. Nasploh pa treniram v odlični skupini v Celju. Drug drugemu pomagamo, težko bi si želela kaj boljšega. Menim, da smo sanjska skupina,« je razložila Tia Tanja, ki vzornico vidi v Britanki Keely Hodgkinson: »Ima posebno energijo, ki me je kar posrkala. Tako mlada je že osvojila olimpijsko kolajno in mi je vzor, čeprav tekmuje v teku na 800 metrov. Je tudi dokaz, da belka lahko konkurira temnopoltim tekačicam."

V tej sezoni bo tekmovala v kategoriji starejših mladink, vrhunec pa bo predstavljalo svetovno mladinsko prvenstvo v Peruju. "Prvi cilj je, da se na prvenstvo uvrstim, nato pa želim doseči tudi čim višje mesto. To je cilj za leto 2024, dolgoročni cilj pa je nastop na olimpijskih igrah leta 2028. Na poti do tja pa želim že naprej izboljševati osebne in državne rekorde." 

Članki iz rubrike