zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

(pk, jz)
(pk, jz)
0 03.01.2024 11:11:09

Komaj se je začelo, pa že...

Vid Botolin
PETER KASTELIC/AZS
V preteklih dneh je bilo nekaj dvoranskih mitingov, ki že sodijo v sezono 2024, na prostem pa je bilo tudi veliko tradicionalnih silvestrskih tekov.

Vid v novo leto z rekordom

Vid Botolin (Kladivar) je zadnji dan leta 2023 na silvestrskem teku na pet kilometrov v Barceloni v močni mednarodni konkurenci osvojil 15. mesto in s časom 14:09 postavil nov državni rekord. Do zdaj je tega držal Mitja Krevs, ki je leta 2020 v Mariboru tekel 14:29. V katalonski prestolnici je s časom 13:12 slavil Švicar afriškega rodu Dominic Lokinyomo Lobalu. "S trenerjem sva se odločila, da med bazičnimi treningi naredim še en dober test na tej razdalji. Bila je izjemna tekma s svetovno elito, kjer sem se počutil odlično. Začel sem malo bolj previdno in med tekmo pridobival mesta, zato menim, da imam še nekaj rezerve. S trenutno pripravljenostjo sem lahko zadovoljen," je sporočil mladi Celjan, ki trenira pod taktirko Romea Živka.



Kenijska atletinja Beatrice Chebet, ki je zmagala med dekleti, je postavila dva svetovna rekorda. Triindvajsetletna atletinja je postavila najboljši znamki tako v ženski kot mešani konkurenci, ki ju Svetovna atletika ločuje kot dva različna rekorda. Chebetova je v Barceloni na zadnji dan leta 2023 v ženski konkurenci najboljšo petkilometrsko znamko na cesti pomaknila kar na 14:13. Za primerjavo, svetovni rekord na atletski stezi znaša 14:00,21, ki ga je letos v Eugenu dosegla Gudaf Cegay. Pred tem je imela v zgolj ženski konkurenci na cesti najboljši čas Senbere Teferi iz Etiopije, ki je leta 2021 v Herzogenaurachu v Nemčiji tekla 14:29. V mešani konkurenci, kjer ženske tek začnejo skupaj z moškimi, pa je bila do danes najboljša znamka 14:19. Ta čas je prav v Barceloni pred natanko dvema letoma odtekla še ena etiopska atletinja Ejegajehu Taje. 



Nika leto 2023 zaključila z zmago

Slovenska atleta, specialista za visoke ovire Nika Glojnarič (Brežice) in Filip Jakob Demšar (Mass), sta nastopila na dvoranskem mitingu v španski Pamploni. Oba sta tekla na 60 metrov z ovirami. Glojnaričeva je navdušila z zmago in časom 8,18. Najhitrejša je bila že po predtekih, kjer je v drugi skupini tekla 8,21. "Zadnja tekma leta in dober start v novo sezono. Komaj čakam, kaj bo prineslo leto 2024," je dejala Nika in dodala, da gre za najhitrejši uvodni tek sezone do zdaj. Demšar je v predteku s časom 7,95 v svoji skupini osvojil drugo mesto, kar ni bilo dovolj za finale, kjer je s časom 7,64 slavil Nizozemec Job Geerds. 



V Beogradu

Kar nekaj slovenskih atletov se je udeležilo mitinga v srbski prestolnici. V teku na 1500 metrov je z novim osebnim dvoranskim rekordom 3:50,64 slavil Rok Markelj (Triglav). V ženskem teku na 400 metrov je bila s časom 56,98 najhitrejša Veronika Sadek (Slovan). V obeh disciplinah smo bili priča dvojni slovenski zmagi. Na 1500 metrov je prav tako z osebnim dvoranskim rekordom 3:53,12 drugo mesto osvojil Jan Vukovič (Kladivar), v teku na 400 metrov pa je bila druga Vika Rutar (Mass) s časom 57,40. V teku na 1500 metrov sta nastopila še Nil Kerin (Slovan) in Luka Aljaž Pajek (Slovan), ki sta osvojila četrto (4:01,26) oziroma šesto mesto (4:03,50). Svit Anže Požgaj (Slovan) je nastopil v teku na 400 metrov in s časom 51,79 dosegel 11. rezultat. Sara Mia Belič (Slovan) je s časom 7,84 slavila v teku na 60 metrov v kategoriji starejših mladink. V isti starostni kategoriji je Ela Janežič (Slovan) osvojila drugo mesto v teku na 800 metrov (2:24,33). 



Maruša tretja

Na tradicionalnem silvestrskem teku v avstrijskem Peuerbachu je nastopilo kar nekaj Slovencev. V članski moški kategoriji jev teku na 6800 metrov (osem krogov) zmagal Nemec Florian Bremm, Primož Kobe je tek končal na 12. mestu. V ženskem teku najboljših (tekle so šest krogov ali 5100 m) je Maruša Mišmaš Zrimšek tako kot leto prej osvojila tretje mesto. Pred njo sta bili le dve Kenijki, Edinah Jebitok in Faith Chepkoech. 



Diamantna liga 2024

Organizatorji največjih atletskih mitingov na svetu so razkrili datume, prizorišča in discipline, ki bodo na sporedu diamantne lige v letu 2024. Najboljši atleti in atletinje na svetu bodo tekmovali na 15 mitingih na štirih celinah. Borili se bodo za točke na 14 mitingih od aprila do septembra, najboljši v posamični disciplini pa bodo nastopili še na finalu oziroma zaključnem mitingu diamantne lige, ki bo v Bruslju 13. in 14. septembra.

Letošnja sezona se bo začela 20. aprila v kitajskem Xiamenu. Vsaka atletska disciplina bo na sporedu vsaj na štirih mitingih (lahko pa tudi na osmih) in atleti bodo zbirali točke za finale v evropski prestolnici. Dva mitinga bosta na drugih lokacijah kot navadno. Miting Mohamed VI. v Maroku so iz Rabata prestavili v Marakeš, ker stadion v Rabatu prenavljajo, iz enakega razloga pa so prestavili miting iz Šanghaja v Suzhou.

Vse discipline bodo seveda na programu na zaključnem mitingu diamantne lige v Bruslju sredi septembra. Za slovenske ljubitelje atletike pa so seveda pomembni predvsem mitingi, na katerih bosta nastopala najboljša slovenska atleta Kristjan Čeh in Tina Šutej ter tudi redna udeleženka mitingov diamantne lige Maruša Mišmaš Zrimšek. Šutejeva bo lahko nastopila na sedmih mitingih, na katerih je v programu tudi ženski skok s palico (Doha, Marakeš, Eugene, Monako, London, Rim in Zürich). Malce manj izbire bo imel svetovni podprvak Čeh. Moški met diska bodo imeli v programu samo štirje mitingi – Marakeš, Oslo, Stockholm in Rim. Maruša pa bo lahko nastopila na petih mitingih, začenši zelo zgodaj na Kitajskem (Xiamen in Suzhou), potem pa še v Eugenu, Parizu in Rimu. 


Diamantna liga 2024
miting  datum
Xiamen (Kit)  20. april
Suzhou (Kit)  27. april
Doha (Kat)  10. maj
Marakeš (Mar)  19. maj
Eugene (ZDA)  25. maj
Oslo (Nor)  30. maj
Stockholm (Šve)  2. junij
Pariz (Fra)  7. julij  
Monako (Mon)  12. julij
London (VB)  20. julij
Lozana (Švi)  22. avgust
Silesia (Pol)  25. avgust
Rim (Ita)  30. avgust
Zürich (Švi)  5. september
Bruselj (Bel)  13.–14. septembra
Galerija

Članki iz rubrike