zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

(pk)
(pk)
0 12.12.2023 13:22:06

Slovenci deseti na EP v krosu

Klara Lukan
PETER KASTELIC/AZS
Letošnja atletska sezona se kot vsako leto zaključuje z evropskim prvenstvom v krosu. V Bruslju je nastopilo tudi sedem slovenskih predstavnikov.

Veronika Sadek, Rok Markelj, Klara Lukan in Žan Rudolf so prvič nastopili v štafetnem teku 4 x 1500 metrov in osvojili deseto mesto s časom 21:04. Zmagala je ekipa Francije (19:44) pred Nizozemsko (+0:02) in Veliko Britanijo (+0:04). Za Slovenijo je začela Sadkova, ki je Marklju predala kot 12., Rok pa je tekel četrti čas druge predaje in uvrstitev popravil za mesto. Na 11. mestu je predala tudi Lukanova (deveti čas), Rudolf (osmi čas) pa je na koncu uvrstitve izboljšal še za mesto. Ekipe so lahko same izbrale vrstni red nastopajočih, tako da so nekatere reprezentance začele s tekačem, nekaj, med njimi tudi slovenska, pa jih je začelo s tekačico. Tako so se kar hitro pojavile razlike med moškimi in ženskami, ki so se nato zmanjševale po predajah glede na to, kdo je tekel določeno predajo. Vrstni red se je tako do zadnje predaje večkrat premešal. Britanci so imeli v zadnji predaji tekačico Khahiso Mhlango, ki je zadnjih 1500 metrov začela s precejšnjo prednostjo, ki pa sta jo Nizozemec Bram Anderiessen in Francoz Alexis Miellet uspela izničiti. Britanko sta prehitela v ciljni ravnini, kjer je bil najmočnejši Francoz. Ta se je zlata veselil skupaj Berenice Cleyet-Merle, Antoniem Senardom in Sarah Madeleine.

V članski kategoriji je med dekleti tretjič zapored slavila Karoline Bjerkeli Grovdal (33:40). Norvežanka je vodila od starta do cilja devetkilometrske proge, njena zmaga pa nikdar ni bila ogrožena.

Do cilja si je pritekla 45 sekund prednosti pred Italijanko Nadio Battocletti, ki je dvakrat na EP ugnala našo Klaro Lukan. Prvič v kategoriji mladink leta 2019 v Lizboni, drugič pa med mlajšimi članicami leta 2021 v Dublinu. Lukanova je obakrat osvojila srebro.

Med člani, kjer je zaradi poškodbe nastop odpovedal Jakob Ingebrigtsen, je s časom 30:17 zmagal Francoz Yann Schrub. V zelo izenačenem obračunu je srebro osvojil Norvežan Magnus Tuv Myhre (+0:03), bron pa domačin Robin Hendrix (+0:05).

Prve so se sicer na zahtevno progo podale mladinke. Slovenska predstavnica Loti Rotar je začela zelo hitro in do prvega ovinka celo vodila ter na prvem vmesnem času po 500 metrih držala sedmo mesto, a je hiter začetek kmalu pustil posledice, tako da je drsela po rezultatski lestvici, v cilj pa pritekla na 74. mestu s časom 22:20. S časom 18:19 je zmagala mlada Britanka Innes Fitzgerald, ki je lani končala na četrtem mestu, mladinka pa bo še dve leti. Z zaostankom 19 sekund je bila druga Danka Sofia Thogersen, bron pa je osvojila Francozinja Jade Le Corre (+0:30).

Zelo zanimiv je bil obračun mladincev, ki so prav tako tekli na pet kilometrov. Prav v zaključku je namreč Danec Axel Vang Christensen (16:09), ki je slavil že leta 2021, prehitel favoriziranega Nizozemca Nielsa Larosa (+0:01). Bron je osvojil Irec Nicholas Griggs (+0:15). Slovenijo je med mladinci zastopal Luka Aljaž Pajek, ki je s časom 19:37 osvojil 87. mesto.

Svojo predstavnico je imela Slovenija še v kategoriji mlajših članice, ki so tekle na sedemkilometrski progi. Nuša Mali je s časom 30:26 osvojila 61. mesto. Zmagala je Britanka Megan Keith (25:32), ki je pometla s konkurenco. Srebrna Finka Ilona Mononen je zaostala minuto in 23 sekund, njena rojakinja Nathalie Blomqvist pa še 11 sekund več. Med mlajšimi člani je bilo precej bolj napeto, saj je o zmagi odločal ciljni finiš. Z enakim časom 23:42 sta ciljno linijo prečkala Britanec Will Barnicoat in Francoz Valentin Bresc, a je zmaga odšla v Veliko Britanijo. Uspeh te države je s tretjim mestom dopolnil Matthew Stonier (+0:09). 

Članki iz rubrike