Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

(pk)
(pk)
0 21.11.2023 11:57:53

Članska prvaka Botolin in Malijeva

PETER KASTELIC/AZS
V Murski Soboti je v čudovitem ambientu Soboškega jezera potekalo še zadnje državno prvenstvo letošnje sezone. V lepem, sončnem vremenu in brezvetrju so naslove v članski kategoriji osvojili Vid Botolin (Kladivar) in Nuša Mali (Papež) v dolgem ter Simon Jakofčič Smrekar (Šmarnogorska naveza) v kratkem krosu.

Člani v dolgem krosu (8 km) so startali kot zadnji skupaj z mlajšimi člani, kmalu po startu pa se je izoblikovala vodilna skupina, v kateri so bili štirje tekači. Poleg Botolina še njegov klubski kolega Jan Kokalj, Klemen Vilhar (Radovljica) ter maratonec Domen Hafner (Železniki). Slednji je kot prvi spustil vodilno trojko, dobra dva kilometra pred ciljem pa je razpadla tudi ta, potem ko je močno potegnil Botolin. Kokalj in Vilhar nista imela odgovora, tako da si je eden najobetavnejših slovenskih tekačev do cilja pritekel varnih 13 sekund prednosti. Srebro je osvojil Kokalj, bron pa Vilhar. Hafner si je do cilja sicer nabral skoraj minuto in pol zaostanka, a je ohranil četrto mesto.

"Pripravljenost je zelo dobra. Vesel sem, da spet normalno treniram, kar mi je trenutno najbolj pomembno. Odhajam na priprave na Ciper, nastop na evropskem prvenstvu v krosu pa bom letos izpustil in se raje pripravil na dvoransko sezono. Naslednje leto pa bi se rad uvrstil na evropsko prvenstvo v Rimu," je dejal Botolin, ki mu je zahtevna proga ustrezala: "Letos je imela še nekaj dodatnih ovinkov, kar je zahtevnost še povečalo, a to meni ustreza. Tudi če bi bilo še več blata, ne bi imel nič proti."



Med mlajšimi člani, ki so prav tako morali preteči razgibano osemkilometrsko progo z nekaj manjšimi vzponi in hlodi, si je naslov pritekel Žan Čeplak (Šmarnogorska naveza). Člani so imeli na voljo tudi krajšo razdaljo. V kratkem krosu (3 km) je od starta do cilja vodil Jakofčič Smrekar, tako da njegova zmaga nikdar ni bila ogrožena. "Podobno je bilo že aprila na uvodnem krosu sezone. Dolgi kros bi bil zame malo predolg, tako da sem se odločil za kratkega, saj na stezi tekmujem predvsem v teku na 800 metrov. V tej disciplini imam tudi najvišje cilje v prihodnosti, najpomembnejše pa je, da ostanem zdrav, saj sem imel v preteklosti kar nekaj preglavic s poškodbami," je dejal varovanec Boštjana Novaka. Med mlajšimi članicami ni bilo prijavljenih tekmovalk. Tjaž Djaip Bartolj (Krka) je slavil med starejšimi mladinci, ki so se pomerili na štirikilometrski progi, med starejšimi mladinkami pa je bila najhitrejša Loti Rotar (Slovan).



V kategoriji mlajših mladincev in mladink sta pričakovano zmagala letošnja dobitnika medalj na olimpijskem festivalu evropske mladine Žan Ogrinc (Poljane) in Tia Tanja Živko (Kladivar). Tako fantje kot dekleta v tej starostni kategoriji so tekli na tri kilometre. "Dobro treniram, treningi gredo super, kar sem danes tudi dokazal. Zdaj odhajamo na priprave za naslednjo sezono, ko bo največji cilj, da se uvrstim na mladinsko svetovno prvenstvo," je po zmagi dejal mladi Mariborčan. Lenart Mihalič (Krka) je zmagal med pionirji U-16, pri dekletih pa je bila v tej kategoriji najhitrejša Ana Vita Verneker (Ravne). Sevničan Jakob Černe je zmagal med pionirji U-14, kjer je slavila tudi Brina Vogrin Cingesar (Kladivar). "Na krosih sem že večkrat tekmovala, tako da to zame ni bilo nič novega, je bila pa proga s peskom in hlodi kar zahtevna," je dejala varovanka Jolande Čeplak, dobitnice bronaste medalje z olimpijskih iger v Atenah. Med najmlajšimi (U-12) sta naslova osvojila Lovro Obrez (Kladivar) in Hana Iza Dover (Štajerska).


Domača atletska sezona je s tem končana. V petek bodo najboljšim podeljena priznanja na prireditvi Naj atlet, ki bo potekala v Šentjerneju. 



Rekorden proračun 1,9 milijona evrov

Upravni odbor Atletske zveze Slovenije je podprl rebalans proračuna zveze v višini dobrega 1,9 milijona evrov, kar je po besedah direktorja zveze Nejca Jeraše rekorden proračun. Zato bodo lahko namenili dodatna sredstva za atlete in atletinje. Za vrhunsko atletiko so dodatni denar namenili že v začetku leta, zdaj pa bo na voljo tudi za tiste, ki so letos potrdili merila za selekcije AZS. Podprli so tudi izvedbo balkanskega prvenstva do 18 let julija prihodnje leto v Mariboru, kar bo prvo večje mednarodno atletsko prvenstvo na stadionih v Sloveniji po več kot četrt stoletja oziroma mladinskem evropskem prvenstvu v Ljubljani 1997. Tovrstna mladinska tekmovanja so tudi največja atletska prvenstva, ki so lahko v Sloveniji, saj naša država nima ustreznih objektov, ki bi zadostili standardom za izvedbo velikih članskih tekmovanj. Ker sta po vrsti odstopila dva nacionalna trenerja, Branko Škof za dolge in srednje proge ter Matija Šestak za sprinte in ovire, so se pogovarjali tudi o naslednikih. Za Šestaka ga še niso določili, Škofa pa bo nadomestil Borut Retelj. UO je izrazil tudi podporo predsedniku strokovnega sveta zveze Albertu Šobi, tudi v luči nemotenih priprav na OI v Parizu čez osem mesecev. 

Galerija

Članki iz rubrike