Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(jz)
(jz)
0 09.08.2022 11:42:33

Potem pa na ples z monaškim princem

Tina Šutej
Profimedia
Danesskok bo najboljša slovenska atletinja, državna rekorderka v skoku s palico, Ljubljančanka Tina Šutej, nastopila na mitingu diamantne lige v Monte Carlu. To bo njena zadnja preizkušnja pred nastopom na evropskem prvenstvu v Münchnu, kjer bo poskušala osvojiti prvo kolajno na velikem tekmovanju na prostem.

Seveda je miting Hercules v Monaku en najprestižnejših v seriji najboljših atletskih tekmovanj na svetu. Licenco mitinga ima še vedno v žepu nekdanji predsednik Atletske zveze Slovenije in uspešen podjetnik Gregor Benčina, zato so vrata za slovenske atlete in atletinje malce bolj odprta, čeprav Tina Šutej zagotovo ne potrebuje, da bi ji kdo odpiral vrata, saj si jih je z odličnimi rezultati odprla sama.

Šutejeva bo v Monte Carlu nastopila v vrhunski konkurenci, manjkala bo samo svetovna prvakinja, Američanka Katie Nageotte. Nastopili bosta srebrna in bronasta skakalka s palico iz Eugena, Američanka Sandi Morris in Avstralka Nina Kennedy, ter seveda četrta iz Oregona Šutejeva. Družbo jim bodo delale še peta iz Eugena, olimpijska prvakinja iz Ria, Grkinja Aikaterini Stefanidi, osma s svetovnega prvenstva, evropska dvoranska prvakinja, Švicarka Angelica Moser, ter enajsta s svetovnega prvenstva, Francozinja Ninon Chapelle. V Monaku bo nastopila še vse boljša Italijanka Roberta Bruni, ki si bo poskušala povrniti samozavest po slabem nastopu v Eugenu. Potem je tu še 26-letna Norvežanka Lene Onsrud Retzius, ki je letos v odlični formi, saj je junija na mitingu v Ženevi skočila norveški rekord (4,70). Konkurenca bo torej prava, tako kot se za diamantno ligo spodobi (manjkala bo še Britanka Holly Bradshaw, ki je zaradi poškodbe že končala sezono).

Čas za ponoven napad

Šutejeva kljub izjemnemu četrtemu mestu na SP ni bila zadovoljna s svojo predstavo, saj je želela kolajno. V Eugenu je bilo precej napeto že v kvalifikacijah, ko se je v finale uvrstila skozi šivankino uho, ko je preskočila vsega 4,35 metra. "Takoj po nastopu sem si dejala, 4,35 metra, nemogoče, da bi bilo dovolj za finale. Zato sem bila vmes že slabe volje. Potem mi je trener Milan Kranjc rekel, da sem se vseeno uvrstila v finale in sledilo je olajšanje. Ne vem, kaj se je zgodilo. Tehnično sem slabo opravila skoke. Zanič," je po kvalifikacijah na svetovnem prvenstvu povedala Šutejeva.

V finalu je potem skakala precej boljše (4,70 m), a še vseeno ni bila dovolj visoko za kolajno. Skušala je ponoviti dosežek s svetovnega prvenstva v dvorani v Beogradu, ko je zaostala le za obema Američankama Morrisovo in Nageottovo. Toda najboljši skok kariere je uspel Avstralki Kennedyjevi, ki se je uvrstila pred Ljubljančanko. "Seveda sem slabe volje. Želela sem si kolajno. Žal so bila tri dekleta boljša od mene. Razočarana sem, a bila sem najboljša Evropejka. Upam, da bo na evropskem prvenstvu v Nemčiji boljše," je po finalu v ZDA razmišljala Šutejeva, ki je vedela, v katerem grmu tiči zajec: "Lahko bi nastopila boljše. Solidno je bilo. Dosegla sem svoj drugi izid poletne sezone, a 4,80 bi lahko preskočila. Malo preveč energije izgubila na začetnih višinah. Zaradi slabših kvalifikacij sem nastopila prej, kot bi sicer."

Za Tino je bil Eugene, kjer si je sicer tako zelo želela kolajne, dobra šola, in izkušena tekmovalka, kot je ona, jo bo brez težav prenesla brez prevelikih posledic. Danes bo v diamantni ligi preskusila, v kakšni formi je trenutno, skoki prek 4,70 metra bi ji dali pravo spodbudo, da se bo na evropskem prvenstvu v Münchnu borila za zlato kolajno. V Evropi trenutno ni boljše skakalke s palico od Tine, vendar je pri tej disciplini, pri kateri so pomembni različni dejavniki, veliko odvisno od dnevne forme in razpoloženja. Za Šutejevo bo torej test v Monte Carlu zelo dobrodošel, pa tudi utrudil je ne bo preveč, saj je po svetovnem prvenstvu nabrala dovolj energije za drugi del sezone. Tako ali tako Šutejeva ne more bežati od dejstva, in tega tudi noče, da sodi v ožji krog favoritinj za zlato kolajno na evropskem prvenstvu. In prepričani smo, da bo nalogo, ki si so je zadala, izpolnila tako, kot je treba. Morda jo bo tudi malo "popoprala" s kakšnim novim državnim rekordom in mejnikom, ki je dan le redkim, zelo redkim, le 22 ženskam v zgodovini.

Članki iz rubrike