Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

jz
jz
0 29.06.2022 13:35:28

Ko sta na mizi zrezek in krompir ...

Peter Kastelic/AZS
Trenutno ima drugi rezultat na svetu, saj je na mitingu diamantne lige v Birminghamu prvič v karieri disk vrgel prek 71 metrov. Letos je bil po daljavi od njega boljši le olimpijski prvak, Šved Daniel Ståhl.

Na državnem prvenstvu je orodje vrgel 69,91 metra in postavil najboljši izid vseh državnih prvenstev na svetu. Do svetovnega prvenstva, kjer bo eden od dveh (ali treh) favoritov za zlato kolajno, bo nastopil še na diamantni ligi v Stockholmu (30. junija), drugače pa se bo posvetil treningu, ki ga je že pogrešal, toda v zadnjem mesecu in pol je imel kar devet tekem, kar pomeni, da osnovnega treninga moči in tehnike sploh ni mogel izvajati. Zdaj bo torej z vmesnim skokom na Švedsko treniral doma do leta v ZDA. Pri Čehu pa navdušuje predvsem stalnost metov, saj ima povprečje vseh najboljših metov v sezoni več kot 68 metrov in pol.
»To seveda drži. Tudi na slab dan, ko sme imel v Turkuju želodčne težave, sem vrgel prek 67,50 metra. To je res vrhunsko. Stalnost mojih metov je resnično na zavidljivi ravni. Povprečje najboljših metov je precej višje kot lansko leto, kar je bil tudi glavni cilj pred sezono 2022. Z ekipo ohranjamo zelo visoko raven forme, da lahko v vsakih pogojih vržem disk več kot 67 ali 68 metrov. Seveda sem s tem zadovoljen. Pred svetovnim prvenstvom pa bom nastopil le še na eni tekmi, in to na diamantni ligi v Stockholmu, kjer bodo spet nastopili vsi najboljši, tako da bo konkurenca skoraj identična kot na svetovnem prvenstvu. Potem bom imel še 17 dni časa, da še malo treniram, da prikličem nazaj dobre in prave občutke. In tako bom res optimalno pripravljen za svetovno prvenstvo,« je razmišljal orjak s Ptuja.
Kot metalec diska ima seveda ogromno treninga moči in Kristjan je letos pri dvigovanju uteži podrl vse osebne rekorde, kar pomeni, da je še močnejši in še hitrejši ter še eksplozivnejši. »Vse osebne rekorde moči sem res podrl, razen 'benča', v katerem pa nisem bil nikoli najboljši. Res sem precej močan in hiter.« Vrlina najboljših metalcev na svetu je tudi eksplozivnost oziroma hitrost, a Kristjan pravi, da niso nikoli merili, kako hiter je v resnici. »Nikoli niso merili mojega časa v sprintu na 100 metrov, sem pa kar hiter v teku na 60 metrov. Sto metrov je zame že predolgo. To je zame nekaj podobnega kot za nekatere maraton. Predstavljajte si, da je treba v pogon spraviti 138 kilogramov. To ni kar tako. Res pa je, da so igralci ameriškega nogometa, ki imajo podobno težo kot jaz, tudi hitri,« se je nasmejal verjetno že najboljši metalec diska na svetu.
Pred sezono 2022 si je postavil cilj, da na obeh velikih tekmovanjih v letu osvoji kolajno, torej tako na svetovnem kot na evropskem prvenstvu. Je glede na potek sezone ostalo enako? »Da. Zagotovo bom dal vse od sebe. Najprej kvalifikacije, ki jih bom vzel kot trening tekmo in vrgel zahtevano normo. Potem grem v hotel, počakal bom še dan, in ko bo na vrsti finale, želim biti popolnoma zbran in osredotočen na svoj cilj,« je potrdil slovenski kolos.
Počasi Kristjan sestavlja lastno ekipo, ki bi mu zadoščala, da zadovolji vse nujne potrebe, ki jih potrebuje za trening, tekme in razvoj. »Z ekipo sem zadovoljen. Ljudje so bolj ko ne isti, razen seveda trenerja. Okrepil sem marketinški del ...« Morda pa bi bilo pomembno, da bi imel Kristjan na vsaki tekmi ob sebi fizioterapevta oziroma maserja. »Drži. Tu so še rezerve. Toda zveza mi tega finančno ne bo pokrila, tako kot ne olimpijski komite. Ko bom dovolj zaslužil, da si bom to lahko privoščil, si tudi bom, saj vem, da je regeneracija izjemno pomembna. Tu imam res še luknjo, ki jo moram zapolniti. Vsi vrhunski metalci v preteklosti, Alekna, Kanter in ostali, so imeli ob sebi na vsaki tekmi fizioterapevta. Tudi danes ima na primer ... Gudžiusa še nisem videl, da ne bi imel ob sebi na tekmi ali treningu fizioterapevta. Iranski metalec Hadadi je imel na vsaki tekmi okoli sebe pet ljudi. To so res optimalni pogoji. In to je potrebno, saj nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi, pred tekmo te lahko ogreje, seveda pa potem poskrbi za regeneracijo, ki je celo najbolj pomembna, da preprečiš poškodbe,« je bil jasen slovenski rekorder, ki še vedno poje vse, kar mu ugaja: »Urejeno imam dodatno prehrano, a še vedno jem vse, kar imam rad. Tu res nimam zadržkov, saj na treningu ali tekmah porabim ogromno energije. Ko sta na mizi zrezek in krompir, se nič ne zadržujem.«
In še ... Nekoč smo slišali izjavo, da bo kupil traktor ... »Da, seveda. Kupil ga bo zase, za našo kmetijo. Ampak po karieri,« se je nasmejal najboljši slovenski atlet današnjega časa.

68,51
metra je povprečna daljava Čeha na 12 tekmah, na katerih je nastopil. Najdaljši met je imel 71,27 m, najkrajši pa je bil na začetku sezone marca v Splitu, ko je vrgel 65,88 m. Na 11 miting je Čeh zmagal, na enem pa je bil tretji.

Članki iz rubrike