Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(pk)
(pk)
12.04.2022 10:16:42
Deli članek:

DP v krosu: Kokalj in Botolin potrdila dobro formo

PETER KASTELIC/AZS
Kros ob Soboškem jezeru

Na letošnjem prvenstvu Slovenije v krosu izjemno lepa kulisa Soboškega jezera s paviljonom Expano ni prišla do izraza, saj je tekače in tekačice v Murski Soboti pričakalo deževno, vetrovno in za ta čas precej mrzlo vreme.

Z najtežjimi razmerami so se spopadli prav najmlajši, ki so startali prvi. V kategoriji U-12, v kateri so tekli na 500 metrov, sta državna naslova osvojila Neja Marinič Kuzman (Poljane) in Jure Slapšak (Kladivar), v kategoriji U-14, kjer so tekli na 1000 metrov, Brina Vogrin Cingesar (Kladivar) in Lukas Dovnik (Štajerska), v kategoriji U-16 pa Ana Vita Verneker (Ravne) in Žiga Brinjevec (Rudar); ti so tekli na 1500-metrski progi.

Jan Kokalj (Kladivar) je postal članski državni prvak v kratkem krosu (3000 m). Blatno progo, ki so jo organizatorji otežili še z nekaj hlodi, je pretekel v času 9:30,4. Klemen Vilhar (Radovljica) je bil drugi, Jaka Pogorevc (Velenje) pa tretji. "Skoraj bi lahko rekel katastrofalne razmere za tek, a tudi takih tekov se je treba udeležiti in prispevati točke. V takih pogojih se je težko motivirati, a opravimo dober trening. Sem zelo dobro pripravljen na poletno sezono, bazični del sem opravil brez večjih težav, tako da imam za poletje visoke cilje," je dejal Kokalj. Skupaj z njimi so tekli tudi mlajši mladinci, ki so tekmovali na isti razdalji, ter starejši mladinci, ki so morali preteči še krog več (4000 m). Med mlajšimi mladinci je slavil Žan Stajan (Poljane), med starejšimi pa Maj Pritržnik (Kladivar). "Težka proga, mrzlo vreme, a razmere so bile za vse enake. Poleti bom na stezi tekmoval na 1500 in 3000 metrov, zraven pa tekmujem še v gorskih tekih, tako da vse skupaj kombiniram," je dejal Pritržnik.

Mlajše mladinke (3000 m), starejše mladinke (4000 m), mlajše članice in članice (5000 m) so startale skupaj, a so morale preteči različne razdalje. Med članicami in mlajšimi članicami je bila na startu le po ena tekmovalka. Državna prvakinja med članicami je tako postala Nina Alt Doma (Ormož), med mlajšimi članicami pa Špela Gonza (Štajerska). Lea Haler (Kladivar) je slavila med starejšimi, njena klubska kolegica Tia Tanja Živko pa med mlajšimi mladinkami. "Glede na pogoje sem pričakovala, da me bo bolj zeblo, a sem si tudi med tekom govorila, da ni nič težko, in mi je že to pomagalo," je po zmagi povedala Živkova.

V zadnjem teku dneva, ko je dež nekoliko ponehal, so se na 8000-metrski progi pomerili še člani in mlajši člani. Vid Botolin si je že takoj nabral nekaj prednosti, ki je iz kroga v krog naraščala, in v cilj je pritekel daleč pred vsemi ter si zagotovil naslov med mlajšimi člani (26:26,3). "Za nas so se razmere nekoliko izboljšale, a je bilo kljub temu težko teči. Proga je bila kar blatna, tudi veter je bil kar močan, a to je pravi kros. Kmalu po startu sem ostal sam, tako da sem samega sebe malo preizkusil," je povedal Botolin, ki je dobro formo iz zimske sezone prenesel tudi na prosto.

Veliko bolj napeto je bilo med člani, ko je o zmagovalcu odločal šele zadnji krog. V njem je bil najmočnejši Simon Navodnik (Kladivar), ki je slavil s časom 27:17,6. Domen Dornik (Kladivar) je bil srebrn, Blaž Orešnik (Ormož) pa bronast. "Zaradi težkih razmer je bilo že pred začetkom kar zabavno: potem smo se malo sprostili, da je bilo lažje. Med tekom sem na trenutke malo spustil stik z vodilnimi, da sem imel boljši pregled nad progo, ker so bile luknje. Navadno ni tako tesno, teče bolj vsak zase. V družbi je lepše teči in še bolj zanimivo je, ko se boriš z drugimi. V zadnjem krogu sem nekajkrat neuspešno poskusil uiti, na koncu pa mi je uspelo na zadnjem manjšem klancu," je bil zadovoljen Navodnik.

Vseekipna zmaga je tako pri moških kot pri ženskah odšla v celjski Kladivar.