Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(pk)
(pk)
05.04.2022 10:24:35
Deli članek:

Bečan prvi pri Sv. Primožu

PRIJAVIM.SE
Varineja Drašler

Tek k Sv. Primožu že tradicionalno slovi po tem, da v gorsko-tekaški sezoni na prvi resen preizkus forme privabi tudi najboljše. Letos ni bilo ni drugače, na startu je bilo kar nekaj najboljših slovenskih gorskih tekačev zadnjih let, na čelu s Timotejem Bečanom (Papež), ki se je pričakovano veselil zmage. V cilj je pritekel v času 16:07 in si pred Klemnom Španringom (Slovenska Bistrica) pritekel natanko pol minute prednosti. Tretji je bil Miran Cvet (Papež), ki je v cilj pritekel v času 16:53. "Tekel sem slabše kot zadnjič. Letos še nisem v pravem treningu, mesec in pol so me pestile poškodbe. Sem bil več na turnih smučeh, zdaj pa se počasi začenjam posvečati tekaškim treningom. Ta tekma je zame letos prišla nekoliko prehitro," je povedal zmagovalec.



Med dekleti je s časom 19:31 prepričljivo slavila Varineja Drašler (Nanos), druga je bila s 21:02 mlada Ana Vita Verneker (Ravne), tretja pa Petra Miklavčič (Papež) s 21:23. "Teka sem se udeležila prvič, tako da nisem vedela, kaj me čaka. Proga je bila kratka in hitra," je dejala Drašlerjeva, ki je dosegla tretji najboljši čas teka do zdaj. Za otroške kategorije je tekma štela kot prva tekma za pokal Slovenije v gorskih tekih in prvenstvo Slovenije v gorskih tekih v disciplini gor. Med starejšimi dečki in deklicami, ki so tekli na 3,5 kilometra dolgi progi s 444 metri višinske razlike skupaj s starejšimi kategorijami, sta državna naslova osvojila Maj Repovž (Sevnica) in Vernekerjeva, med dečki in deklicami, ki so tekli na dober kilometer dolgi progi z višinsko razliko 175 metrov, pa Lukas Dovnik (Štajerska) in Kiara Blatnik (Blanca). Najmlajši so tekli na 0,7 kilometra dolgi progi s 70 metri višinske razlike, državna prvaka pa sta postala Filip Karlin in Neja Močnik (Posočje).



Urbanč z osebnim rekordom

V Domžalah je bilo zimsko prvenstvo Slovenije v metih za starejši mladinski in pionirski kategoriji. Med starejšimi mladinci je v metu kladiva zmagal Jakob Urbanč (Brežice), ki je šestkilogramsko orodje zalučal do osebnega rekorda 70,89 metra in potrdil normo za nastop na svetovnem mladinskem prvenstvu. V metu kopja je zmagal Tevž Podlipnik (Radovljica), njegov najdaljši met je meril 60,56 metra, v metu diska pa je s 44,68 metra slavil Jan Duhovnik (Mass). Med starejšimi mladinkami je v metu kopja z 41,83 metra slavila Žana Planinšek iz domačega kluba, Laura Đekanović (Kronos) je bila najboljša v metu kladiva (46,22 m), Nuža Lužnik (Slovenj Gradec) pa je najdlje vrgla disk (41,04 m). Med pionirji je v metu kladiva (4 kg) zmagal Brežičan Leandro Krkalič (55,18 m), Radovljičan Nace Koblar je s 47,49 metra slavil v metu kopja, Žan Stropnik (Velenje) pa s 43,63 metra v metu diska. Pionirke so tekmovale v dveh disciplinah. V metu kladiva (3 kg) je slavila Brežičanka Zala Kovačič (49,85 m), v metu kopja Hana Čerin (42,76 m) iz kranjskega Triglava. 

PETER KASTELIC/AZS
Jakob Urbanč