državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

(jz)
(jz)
0 28.12.2021 10:24:39

Pred zimo sploh ne moraš razmišljati o poletju

Tina Šutej
Profimedia
Tina Šutej je skupaj z Marušo Mišmaš Zrimšek postala najboljša slovenska atletinja v letu 2021. Osvojila je svojo prvo kolajno na velikih tekmah, poleg tega je bila izjemna, peta, na olimpijskih igrah v Tokiu. Za leto 2022 ima spet višje načrte.

Za Šutejevo je bilo leto 2021 najboljše v njeni karieri. Končno, bi lahko zapisali, končno si je priskakala tudi kolajno na veliki tekmi. Na evropskem dvoranskem prvenstvu v Torunu na Poljskem je v skoku s palico osvojila srebro. Tudi poletna sezona je bila za Ljubljančanko z začasnih bivališčem v Celju odlična, saj je na olimpijskih igrah na Japonskem osvojila peto mesto, postavila pa je tudi nov absolutni državni rekord, ki je v tem trenutku na višini 4,76 metra (dvoranski rekord je dva centimetra nižje). Rekord je Tina postavila na enem zadnjih mitingov sezone, na ekipnem državnem prvenstvu v Šiški, potem ko je "divjala" iz Züricha, kjer je na finalu diamantne lige osvojila tretje mesto. "Zagotovo je bila to moja najuspešnejša sezona do zdaj," se je nasmejala Šutejeva, ki je zadovoljna tudi z državnim rekordom in preskočenimi 476 centimetri. "Z državnim rekordom seveda moram biti zadovoljna, toda še bolj bom zadovoljna, če ga bo še malce dvignila," je dodala najboljša slovenska skakalka s palico.

Pred sezono 2021 je Tina sicer upala, da bo lahko preskočila 4,80 metra, saj naj bi bila tega sposobna. Toda ta cilj ji je ostal za leto 2022. "Res smo govorili o tem, da sem sposobna preskočiti 4,80 metra, a se ni izšlo. Dejstvo je tudi, da sem od maja do julija trenirala in tekmovala z bolečinami. Tekmovalna sezona se je zame iztekla odlično, s tretjim mestom na finalu diamantne lige in državnim rekordom, ki sem ga postavila v Ljubljani. V resnici je bil zadnji del sezone zelo navdihujoč in bi lahko preskočila tudi 4,80 metra, a se na tekmi kockice niso zložile v celoto. Za tak rezultat se mora na tekmi pač vse iziti. Če dobro skačem na treningih, to nič ne pomaga, če tega ne ponovim na tekmah. Z višino, s katero sem zaključila leto 2021, lahko začnem leto 2022," je vse lepo razložila Šutejeva.

4,92 metra

Tina je malce nagajivo izjavila, da je njena želja, da v sezoni 2022 preskoči 4,92 metra. Precej nenavadna napoved, ki jo je Šutejeva med smehom razložila: "Ozadje tega je, da je gospod Roman Lešek, trener mojega zdajšnjega trenerja Milana Kranjca, skočil 4,91 metra. Njegov osebni rekord je torej 4,91 metra in veliko se v šali pogovarjamo o tem, da mora biti moj naslednji cilj, da preskočim 4,92 metra in s tem presežem trenerja mojega trenerja."

Prva velika tekma v letu 2022 bo svetovno dvoransko prvenstvo v Beogradu. "Seveda bom skakala tudi pozimi v dvoranah in prvi cilj je dober nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo v začetku marca v Beogradu. Imam normo za nastop na svetovnem prvenstvu in sem med najboljšo dvanajsterico na svetu, ki bo tam tekmovala. In seveda v srbski prestolnici ciljam na zelo visoko uvrstitev," je pogled v novo leto vrgla Šutejeva. Že zimska sezona bo za Tino zelo naporna, potem pa sledijo nove priprave in poletna sezona, ki prinaša dve veliki tekmi – svetovno prvenstvo v meki atletike v ZDA, v Eugenu v zvezni državi Oregon, in morda za slovensko atletiko še pomembnejše tekmovanje – evropsko prvenstvo v Münchnu.

Katero bo za Tino vrhunec sezone? "V bistvu še ne razmišljam tako daleč. Trenutno je v mojih mislih samo dvoranska sezona. Pred zimo sploh ne moraš razmišljati o poletju. Najprej seveda narediš bazične priprave za zimsko sezono, da boš dobro tekmoval v dvoranah, in se pripravljaš na to, da boš imel vrhunec sezone na zimskem svetovnem prvenstvu, potem, ko bo zime konec, pa se bova s trenerjem usedla, se pogovorila in postavila nove cilje," je razmišljala Šutejeva, ki je bila po napornih pripravah malce utrujena, drugače pa ji zdravje dobro služi. "Tetiva (s katero je imela težave v prvem delu sezone 2021; op. p.) se ne oglaša, me ne boli. To me zelo veseli, ker lahko normalno treniram," je končala Šutejeva.

MARUŠA MIŠMAŠ ZRIMŠEK

Zelo zoprno je

Priznanje za najboljšo atletinjo leta 2021 je s Tino Šutej držala Maruša Mišmaš Zrimšek, ki je bila z letom, ki se poslavlja, seveda zadovoljna. "Lahko sem zadovoljna, saj sem na najpomembnejši tekmi sezone nastopila odlično, najboljše v svoji karieri, in osvojila šesto mesto na olimpijskih igrah. Ponosna sem, da mi je to uspelo kljub vsem težavam, ki sem jih imela," je bil hiter Marušin pogled nazaj, toda njen pogled v prihodnost je bil skoraj na robu solz. 

"Nisem zdrava, tako da v dvorani zelo verjetno ne bom tekla. Spet mi nagaja zadnja stegenska mišica. Sicer lahko tečem, a me ves čas boli. Zelo zoprno je. Imela sem nekaj premora, ko nisem tekla, da bi morda to pomagalo, a ne kaže najboljše. Vse je enako. Poskusili smo že vse mogoče, a ni nič pomagalo. Zdravniki pravijo, da je to kronično vnetje narastišča in ... Ne vem, kaj bo. Ni tako hudo, da ne bi mogla teči, a je težko, ker me ves čas boli. Ne počutim se dobro in potem tudi težko tečem stoodstotno," je dejala Mišmaš Zrimškova.



Članki iz rubrike