avstrija, pct, covid Svet24.si

Nočni klubi bodo predvidoma zaprti vsaj do 9. ...

bencin, gorivo, točenje goriva Svet24.si

Sprememba, ki se bo poznala pri točenju goriva

princ harry Svet24.si

Harry in Charles po osmih mesecih brez stika le ...

pusnik jansa Reporter.si

Nenavadno »poslovanje« Janeza Janše in bivšega...

aleš-hojs Necenzurirano

V propagandni aparat SDS pred volitvami tudi denar...

tjaša-vrečič Njena.si

Kmetija: Tjašino bolečino rodila grenka ...

peter prevc domen cene 21 dj Ekipa24.si

Peter Prevc le RAZKRIL svojo veliko SKRIVNOST, ...

(azs)
(azs)
0 02.11.2021 11:04:14

Pet Slovencev v cilju Spartatlona

psno
V Grčiji je potekal sloviti Špartatlon, ekstremna 246-kilometrska ultramaratonska preizkušnja, ki jo je letos uspešno prestalo vseh pet slovenskih udeležencev.

Tekači in tekačice so startali iz Aten proti Šparti. Slovite ultratekaške preizkušnje se je udeležilo 270 tekačev iz 49 držav, med njimi tudi peterica Slovencev: Mirko B. Miklič, Luka Videtič, Domen Kozjek, Boštjan Schönlieb in Tomaž Kališnik.

Prvi je v cilj pritekel Grk Fotis Zisimopulos, ki je ciljno črto prečkal s časom 21:57 in s tem dosegel peti najboljši čas v zgodovini Špartatlona. Zmagovalec prvega Špartatlona, Grk Janis Kuros, še vedno drži rekord z 20 urami in 25 minutami. Videtič je med Slovenci v cilj pritekel prvi s časom 27:06:21 in osvojil 12. mesto med moškimi, kmalu za njim sta bila Kozjek (14. mesto) in Miklič (17. mesto). Schönlieb in Kališnik sta se s Špartatlonom spopadla prvič in ga tudi uspešno zaključila.

Špartatlon je ekstremna vzdržljivostna preizkušnja, ki vsako leto konec septembra poteka v Grčiji. Tekači morajo premagati 246 kilometrov od Aten do Šparte – razdaljo, ki naj bi jo pretekel tudi antični tekač Fedipij. Grški zgodovinar Herodot, čigar zgodbe so edini vir grško-perzijskih vojn, omenja Fedipija kot kurirja, ki je ob vdoru Perzijcev tekel iz Aten po pomoč v Šparto. Ali je bilo to res ali ne, ne bomo nikoli vedeli z gotovostjo, dejstvo pa je, da je Špartatlon tesno povezan prav s to legendo.

Do zdaj je Špartatlon preteklo 16 Slovencev, od tega tri ženske (Ruth Podgornik Reš, Nataša Robnik in Špela Šavs). Nekateri so ga uspeli preteči celo večkrat. Od leta 1983, ko je potekala prva tekma, so Špartatlon pretekli: Dušan Mravlje, Miro Režonja, Zdravko Čufar, Lojze Primožič, Mirko B. Miklič, Klemen Boštar, Miha Podgornik, Stanko Maček, Damjan Krejač, Domen Kozjek, Luka Videtič, Boštjan Schönlieb in Tomaž Kališnik. 

Značke: atletika, špartatlon

Članki iz rubrike