profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(pk)
(pk)
0 12.10.2021 10:11:49

Atletika na krožniku

PETER KASTELIC/AZS
Atletska zveza Slovenije je v izjemnem hotelu Bohinj pripravila kulinarični dogodek, ki so se ga udeležili vsi najboljši slovenski atleti in atletinje na čelu s Kristjanom Čehom, ki je prejel plaketo evropske zveze za evropski rekord v metu diska do 23 let.

Poleg Čeha so se dogodka, na katerem je za razvajanje brbončic skrbel zmagovalec resničnostnega šova Masterchef Bruno Šulman – d’Broonch, udeležili vsi slovenski olimpijci z izjemo Maje Mihalinec Zidar, ki je po dolgi sezoni še na dopustu. Poleg Luke Janežiča, Maruše Mišmaš Zrimšek, Tine Šutej, Anite Horvat in Klare Lukan sta bila tam tudi Neja Filipič in Žan Rudolf, ki sta navdušila ob koncu sezone. Oba sta postavila normi za evropsko in svetovno prvenstvo prihodnje leto, Filipičeva v troskoku, Rudolf pa v teku na 800 metrov.

Šulman, ki je za goste pripravil trihodni olimpijski meni, je tudi atlet, ki pa je ob koncu letošnje sezone zaradi obveznosti, povezanih s kuhanjem, sprintarice vsaj začasno postavil v kot. Letos je nastopil na članskem državnem prvenstvu v Kranju in osvojil bron v teku na 400 metrov z ovirami ter zlato v štafeti 4 x 400 metrov. "Zelo sem vesel, da sem za naše atlete lahko pripravil olimpijski meni. Hvala atletski zvezi za povabilo in zaupanje, z veseljem se bom odzval tudi v prihodnje," je ob zaključku večera dejal Šulman, ki si želi, da bi imel nekoč v Ljubljani restavracijo z Michelinovo zvezdico.

"Pokazali smo, da atletika niso samo tekmovanja in da so naši atleti odlični tudi na drugih področjih. Bruno, ki je zelo dober atlet, je navdušil vse prisotne, postregel nam je z odličnimi jedmi in dokazal svoj izjemen kuharski talent. Uspel nam je vrhunski dogodek, katerega rdeča nit je bila podpora atletiki, podpora športu, predvsem zdravemu športu," je ob tem povedal predsednik AZS Roman Dobnikar.

Kristjan Čeh je dobil plaketo EA za izjemen mlajši članski rekord v metu diska, ko je orodje vrgel 70,35 metra. Čeh je slovenski in evropski (U-23) rekord najprej postavil 27. maja na uvodni tekmi letošnje mednarodne lige na Ptuju, ko je njegov disk poletel 69,52 metra, najboljšo znamko pa je pozneje še izboljšal. Na Finskem je 26. junija prvič v karieri presegel magično mejo 70 metrov. "Izjemno sem vesel, da mi je rekord uspelo premakniti za kar nekaj metrov, ta dosežek mi daje tudi veliko motivacije za naprej. Zdaj odhajam na večmesečne priprave v Talin, vračam se januarja, ko bom predstavil tudi svojo novo ekipo," je dejal Čeh, ki je na OI v Tokiu dosegel peto mesto. Na večerjo so bili poleg slovenskih atletov povabljeni tudi predstavniki medijev in sponzorjev ter drugi podporniki slovenske atletike.

Rekorda na miljo

V soboto je v Tolminu potekal miting za vse starostne kategorije. Postavljena sta bila državna rekorda v teku na miljo. Vid Botolin (Kladivar) je razdaljo pretekel v času 4:09,10, kar je nov državni rekord za starejše mladince, njegova klubska kolegica Tia Tanja Živko pa je s časom 5:06,48 popravila državni rekord za pionirke do 16 let. V teku na 100 metrov je z izdatno pomočjo vetra (+3,1 m/s) s časom 10,59 zmagal domačin Andrej Skočir, ki je bil najhitrejši tudi v teku na 400 metrov (49,46). V skoku v daljino je zmagal Goričan Aljaž Murovec (6,35 m). Med dekleti je v teku na 100 metrov s časom 13,57 slavila Živa Murn (Gorica), v teku na 400 metrov pa Hana Jost (Kladivar), ki je stadionski krog pretekla v času 58,50. Kaja Maltarič (Radovljica) je z rezultatom 5,36 metra zmagala v skoku v daljino. 

Galerija
Značke: atletika, sprejem, bohinj

Članki iz rubrike