GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

(jz)
(jz)
0 07.09.2021 15:29:19

Slovenski perjanici na Letzigrundu

Klara Lukan in Veronika Sadek
FOTO: PETER KASTELIC/AZS
Jutri in pojutrišnjem bo v Zürichu finale diamantne lige 2021. Tokrat bo tekma prvič trajala dva dneva in na dveh prizoriščih, nastopila pa bosta tudi dva Slovenca – Kristjan Čeh v metu diska in Tina Šutej v skoku s palico.

Mnogi se spomnimo zadnjih avgustovskih dni poletnih počitnic, ko smo čakali sloviti atletski miting weltklasse na Stadionu Letzigrund v Zürichu. Takrat je bilo to obvezno gledanje za vse ljubitelje športa in atletika je bila še med tremi top športi na svetu. Jutri, 40 let kasneje, bo sloviti weltklasse prvič potekal dva dneva, in to na dveh prizoriščih. Jutri popoldan se bo začel finale letošnje diamantne lige na slovitem trgu Sechseläutenplatz ob Züriškem jezeru. Na slikovitem prizorišču bodo izvedli suvanje krogle za moške in ženske, skok v daljino za moške in ženske ter skok v višino za ženske – ter presenetljivo oba teka na 5000 metrov tako v moški kot ženski konkurenci. Slednja teka bosta na 560 metrov dolgi tartanski progi, ki je posebej za ta namen položena na trgu, seveda pa bodo imele tudi tehnične discipline, kar ni novost, pogoje skoraj identične tistim na stadionu. Vse preostale discipline bodo v četrtek na Letzigrundu.

Udeležbo na finalu diamantne lige so si atleti in atletinje lahko priborili z dobrimi nastopi na prejšnjih mitingih. V tekih na 100 metrov in 110 metrov z ovirami ter na 800 metrov se je v finale uvrstilo po osem najboljših, na 200 in 400 metrov pa po sedem najboljših. V tekih na srednje in dolge proge se je v finale uvrstilo po deset najboljših, v tehničnih disciplinah pa le po šest. Na finalu obenem ni pravila, da najboljši trije v tehničnih disciplinah v šesti seriji mečejo za razvrstitev.

Med tistimi, ki se jim je uspelo uvrstiti v finale, sta tudi dva slovenska atleta – Kristjan Čeh v metu diska in Tina Šutej v skoku s palico.

Čeh si je v nedeljo na mitingu v poljskem Chorzowu primetal lepo popotnico za finale v Zürichu. Orodje je zalučal 66,65 metra ter ugnal Andriusa Gudžiusa iz Litve (65,89 m) in Jamajčana Fedricka Dacresa (64,91 m). "Vesel sem, da sem tudi po olimpijskih igrah v dobri formi. Pravzaprav na zadnjih tekmah stopnjujem izide. Tudi na Poljskem mi je uspela lepa serija in sem premagal tudi Gudžiusa, se pa pozna, da se počasi sezona končuje, saj je vse manj tiste prave energije. Kljub temu sem še vedno dober in si želim, da bi uspešno nastopil v Zürichu na finalu diamantne lige in nato še teden dni pozneje na mitingu v Zagrebu," je razmišljal Čeh.

Luka dober

Slovenski rekorder Luka Janežič je bil tretji na mitingu v Padovi v teku na 400 m (45,62 sekunde), Neja Filipič je bila v troskoku četrta (13,85 m), Nick Kočevar pa je bil osmi na 100 m (10,83).

V teku na 400 metrov je zmagal Američan Wilbert London (45,22), pred Janežičem pa je bil še Italijan Edoardo Scotti (45,58). "Zadovoljen sem, ker je že september in se sezona končuje, obenem se že veselim naslednje. Mogoče je bil prvi del teka malo slabši, drugi s finišem pa veliko boljši. Prvi del moram še popraviti, pa bom dosegel še boljši izid," je povedal Janežič.

Filipičeva je imela neveljavna uvodna skoka, v tretji seriji so ji namerili 13,48 m, v četrti pa 13,85. Tekmo je zaključila s 13,80 in 13,67 m, zmagala pa je Jamajčanka Shanieka Ricketts (14,74 m), svetovna podprvakinja. "Vzdušje je bilo super, lepo je spet tekmovati pred polnimi tribunami. Zame je bilo najpomembnejše, da ohranim poškodovano levo peto v kolikor je mogoče nebolečem stanju. Na začetku sem se zelo ustrašila zelo trde podlage, potem pa mi je v nadaljevanju uspelo kar nekaj zelo dobrih skokov. Tudi peta je bila skoraj brez bolečin in kaže, da bom lahko normalno končala sezono," je povedala Filipičeva.

Na 100 metrov je z rekordom mitinga zmagal Američan Michael Norman (9,97). Trener in oče Nicka Kočevarja Matija je po tekmi pojasnil, da je Jamajčan Julian Forte v bloku na sedmi stezi trznil, a je prav v tistem trenutku starter sprožil. Kočevar, ki je bil na osmi stezi ob Forteju, je zaradi tega ob pričakovani ponovitvi zamudil na startu in izgubil nekaj desetink.

Res dobro delajo

Na mitingu mednarodne lige Telekom Slovenije 2021 v Mariboru je bil najbolj zanimiv ženski tek na 800 metrov, ki je bil tudi memorialni. Za zmago sta se pomerili atletinji, ki sicer trenirata z ramo ob rami in seveda pod taktirko istega trenerja Tevža Korenta (v ekipi je tudi Maruša Mišmaš Zrimšek). Na koncu je z osebnim rekordom (2:04,50) slavila Veronika Sadek (četrta na letošnjem svetovnem mladinskem prvenstvu v Keniji), ki je bila boljša od evropske mladinske podprvakinje na 5000 metrov in olimpijke Klare Lukan, ki je prav tako tekla osebni rekord (2:05,40).

"Dober dan na stezi. Morala sem prebuditi noge, da sem bila lahko hitra. Zelo sem zadovoljna z osebnim rekordom in drugim mestom. Čestitke moji sotekmovalki Veroniki Sadek, ki je bila najboljša in nas vse premagala," je dejala Lukanova.

Lia Apostolovski je v skoku v višino zmagala z 1,81 metra, a je tekmovala prvič po 10. juliju, ko je na evropskem prvenstvu do 23 let osvojila bron. "Nastopila sem s polnega treninga, spremenila pa sem tudi zalet. Tako je bila to tudi prva tekma z novim načinom in je precej sprememb glede na stari zalet. To moram še sestaviti in dobiti prave občutke. Sem pa s tem nastopom kar zadovoljna, lepo je steklo," je pojasnila Lia.

DIAMANTNA LIGA
(točke pred finalom)
Skok s palico (ž)
1. H. Bradshaw (VB)  30
2. K. Nageotte (ZDA)  24
3. S. Morris (ZDA)  18
4. A. Sidorova (Rus)  17
4. K. Stefanidi (Grč)  17
6. I. Žuk (Blr)  14
7. T. Šutej (Slo)  10
Op.: Šutejeva je v finalu po odpovedi Morrisove.
Met diska
1. K. Čeh (Slo)  26
2. D. Ståhl (Šve)  24
3. S. Pettersson (Šve)  17
4. A. Gudžius (Lit)  16
5. L. Weisshaidinger (Avt)  14
6. F. Dacres (Jam)  12
Op.: Na finalu bo nastopila vsa šesterica najboljših.



Članki iz rubrike