Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

STA
STA
87 01.08.2021 19:54:21

ŠKANDAL v Tokiu! Belorusinjo vrgli iz iger in jo v spremstvu pospremili na letališče, zdaj pa ...

Reuters
Beloruska atletinja Kristina Cimanouskaja bi v ponedeljek morala tekmovati na 200 m, a so jo zaradi kritičnega javnega nastopa vrgli iz ekipe. Danes je bila tako že na letališču, da bi zapustila Tokio, a zaenkrat ostaja na Japonskem.

Cimanouskaja je po tem, ko so ji v ekipi rekli, naj "spakira kovčke", da bo odšla domov, za pomoč prosila Mednarodni olimpijski komite (Mok). "Skušajo me spraviti iz države brez mojega dovoljenja. Mok prosim, da se vmeša," je po poročanju spletnega portala BBC Belorusinja dejala v videu, ki ga je objavila preko kanala beloruske športne solidarnostne organizacije, ta podpira športnike, ki so jih zaprli ali onemogočili zaradi njihovega političnega mišljenja.

Mok je v kratki izjavi dejal, da je videl poročanja medijev in da je beloruski olimpijski komite že prosil za pojasnilo.

Kot poroča beloruski novinar Tadeusz Giczan, Cimanouskaje na koncu ni bilo na letu in ostaja na Japonskem. To je preko videa potrdila tudi športnica sama: "Sem na varnem. Trenutno se odločajo, kje bom preživela noč."


Pred tem je dejala, da so jo na hitro brez opozorila uvrstili v štafeto teka na 400 m, potem ko ena izmed njenih reprezentančnih kolegic ni mogla nastopiti. Beloruski mediji so njeno potezo obsodili in dejali, da nima ekipnega duha.

V nedeljo pa je sporočila, da so trenerji prišli do nje ter ji rekli, naj "spakira", da bo odšla domov. Sprinterka je Reutersu povedala, da so jo vrgli iz ekipe, ker je na Instagramu govorila o tem, kako jih trenerji zanemarjajo.

Beloruski olimpijski komite pa je svoje dejanje pojasnil s tem, da je Cimanouskaja brez mesta v reprezentanci ostala zaradi slabega čustvenega in psihološkega stanja.

Beloruska športna solidarnostna organizacija je bila sicer ustanovljena avgusta 2020, potem ko so nekateri športniki javno protestirali proti ponovni izvolitvi Aleksandra Lukašenka. Nekateri športniki so zaradi tega ostali brez finančne podpore in mesta v reprezentanci.

Članki iz rubrike