srbska policistka, banana Svet24.si

Policistka za oralni servis prejela iPhone 13

himars Svet24.si

Bo to novo orožje, s katerim bodo Ukrajinci ...

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

doncic 12 Ekipa24.si

Ga je želel ubiti?! Allen s koleni nad Dončića,...

meghan 2 profi Odkrito.si

Zakaj želi Harry narediti to?!

riera 4 Ekipa24.si

Riere na tekmi z neugodnimi Celjani ne bo! Vodilna...

jz
jz
0 30.04.2021 09:25:12

SP ŠTAFET NA POLJSKEM: Tečeta za kolajno

Peter Kastelic/AZS
Jutri in v nedeljo bo v poljskem mestu Chorzow svetovno prvenstvo štafet. Prvič tudi s slovensko udeležbo – tekla bosta Anita Horvat in Žan Rudolf.

Uradni naziv tekmovanja je World Athletics Relays Silesia 2021. Svetovno prvenstvo štafet bo tako uradno v pokrajini Šleziji, ki po današnjih mejah obsega tri države – Poljsko, Češko in Nemčijo.

Tekmovanja se bo udeležilo skoraj 700 atletov in atletinj iz 33 držav. Zaradi težav ali pa previdnosti pred okužbo s covidom-19 so nastop odpovedale reprezentance Jamajke, Kanade, Indije ter Trinidada in Tobaga, reprezentanca ZDA pa se na tekmovanje sploh ni prijavila (seveda zaradi znanih sankcij ne bo nastopila niti ekipa iz Rusije). Bo pa sodelovalo nekaj držav, ki imajo odlične štafete v različnih kombinacijah – od domačinov iz Poljske pa do Nemčije, Francije, Nizozemske, Kenije, Španije, Južne Afrike, Švice ...

Prvič bo imela na tem tekmovanju svoja udeleženca tudi Slovenija. Anita Horvat in Žan Rudolf bosta nastopila v precej nenavadni štafeti – 2 x 2 x 400 metrov. Najprej bo startala Horvatova na 400 metrov, nato bo štafetno palico predala Rudolfu, ki bo odtekel 400 metrov in jo spet predal Aniti, ta pa bo ponovno odtekla stadionski krog in potem štafetno palico še enkrat predala Žanu, ki bo za konec še enkrat odtekel 400 metrov. Precej nenavadno, ampak zagotovo zanimivo.

Rudolfa in Anito smo včeraj ujeli, ko sta ravno pristala na Poljskem, in bila sta dobre volje. »Da, tekla bova v precej nenavadni štafeti, ki pa je bolj pisana na kožo tekačem na srednje proge, posebej tekačem in tekačicam na 800 metrov. Z Anito sva v preteklih dneh nekajkrat poskusila s predajami štafetne palice in mislim, da bo šlo. Ciljava precej visoko, saj želiva doseči rezultat okoli 3:38, torej bi morala Anita oba kroga odteči pod 58 sekundami, jaz pa oba kroga pod 52 sekundami. To bi nama lahko prineslo tudi kolajno, čeprav ne vem, kako močne bodo druge štafete. Glavna favorita sta seveda oba tekmovalca iz Poljske, sledita Kenijca, potem pa smo tu že vsi ostali. Upam, da bo mrzlo, da se kenijska štafeta ne bo počutila najbolje,« je v smehu končal Rudolf. Poleg Slovenije, Poljske in Kenije bodo sodelovale še štafete Belorusije, Portugalske in Slovaške. »Lahko rečem, da imava možnost tudi za kolajno. Na tekmovanje sva se pripravljala že nekaj časa. Pozimi je Rudolf prišel do mene s predlogom, da bi nastopila na Poljskem, in z veseljem sem privolila,« je povedala Horvatova.

Štafeta 2 x 2 x 400 metrov seveda ni olimpijska disciplina, zato pa je olimpijska disciplina mešana štafeta 4 x 400 metrov. Slovenija ima v tem trenutku zelo dobro moško štafeto 4 x 400 metrov (Janežič, Grkman, Mesec Košir, Grahovac, Rudolf), zelo dobro žensko štafeto 4 x 400 metrov (Horvat, Zupin, Smonkar, Simončič, Pogorevc) in odlično mešano štafeto 4 x 400 metrov (Janežič, Grkman, Horvat, Zupin).


DISCIPLINE
– ženska štafeta 4 x 100 m
– moška štafeta 4 x 100 m
– ženska štafeta 4 x 200 m
– moška štafeta 4 x 200 m
– ženska štafeta 4 x 400 m
– moška štafeta 4 x 400 m
– mešana štafeta 4 x 400 m; 2 ženski in 2 moška na 400 m
– mešana štafeta na visokih ovirah; moški 2 x 110 m, ženske 2 x 100 m
– mešana štafeta 2 x 2 x 400 m; 2 x ista ženska na 400 m, 2 x isti moški na 400 m

Značke: atletika, šport

Članki iz rubrike