stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

(jz)
(jz)
0 13.04.2021 10:47:45

Tokio za zdaj še predaleč

Primož Kobe
FB
Na letališču pri Sieni je bil v nedeljo tako imenovani kvalifikacijski maraton, na katerem so imeli tekači možnost izpolniti normo za olimpijske igre v Tokiu – moško 2:11,30 in žensko 2:29,30.

Zmagala sta Kenijca Eric Kiprono Kiptanui (2:05:47) in Angela Jemesunde Tanui (2:20:08). Primož Kobe je bil za drugi slovenski čas v zgodovini (2:13:36) 37., Mitja Krevs pa 43. (2:16:36). Oba sta krepko izboljšala osebna rekorda, olimpijske norme pa jima ni uspelo doseči. Neja Kršinar, tretja slovenska predstavnica na teku, je odstopila. Med atleti je bil drugi Etiopijec Abdifufa Nigasa (2:05:57) in tretji Maročan Othmane El Gumri (2:06:18). Prvih 20 tekmovalcev je teklo pod 2:09. Med maratonkami je Tanuijeva dosegla skupno 49. čas, druga v ženski konkurenci je bila Kenijka Purity Jebici Changwony (2:22:46), tretja pa Etiopijka Bebiyaneshayele Gedamu (2:23:23).



Norma za OI med maratonci je kar 2:11:30, kar je bolje od slovenskega rekorda (2:11:50), ki ga je Roman Kejžar dosegel 26. marca 2000 v Torinu. Kobe, ki je imel pred Sieno tretji slovenski čas v zgodovini, 2:14:50 je tekel 22. aprila 2012 v Linzu, je zdaj drugi na slovenski večni lestvici, prehitel je Mirka Vindiša (2:13:39).

"Zadovoljen sem, saj sem tekel najhitreje do zdaj, lahko pa bi dosegel še kakšno minuto boljši čas. Čakata me še analiza tekme in regeneracija, potem bom naredil načrt za naprej. Po državnem prvenstvu v dolgih tekih, ki bo ta konec tedna v Šentjurju, bom videl, kakšne posledice je pustil maraton. Po tem se bom odločil, ali bom šel še enkrat v en lov za olimpijsko normo. Verjetno bi bilo to v Milanu, ampak bo zelo težko," je povedal 39-letni Kobe. Start maratona na letališču pri Sieni je bil zaradi dežja za pol ure prestavljen. "Tudi med tekom je malo deževalo, po na eni strani krožne proge pa je ves čas pihal tudi veter, kar je zelo oviralo nastop. V nogah imam slovenski rekord, a razmere bi morale biti idealne. Morala bi biti tudi dobra skupina, ki je tokrat nisem imel," je dodal Novomeščan.



V prvi večji skupini je bilo zelo veliko atletov, ki so poskušali teči pod 2:09 in se prebiti med potnike na OI (Nemčije, Kanade, Nizozemske ..., držav, ki imajo več maratonskih norm, kot je zanje mest na OI). Kobe je ocenil, da je ta skupina prehitra, druga manjša pa je imela do 17. kilometra še dober čas, po 21 kilometrih pa je Kobe že vedel, da bo normo težko dosegel.



Krevs se je v svojem četrtem maratonu povzpel na šesto mesto slovenske lestvice, njegov dosedanji osebni rekord 2:26:34 pa je bil iz leta 2015. "Tega časa nisem dosegel iz maratonskega treninga. Moj cilj je bil, da popravim osebni rekord. Olimpijska norma je visoka. Zmanjkalo mi je pet minut, za kar bi bil potreben bolj profesionalen pristop. Jaz pa imam še službo in druge obveznosti," je povedal inženir živilstva in dodal: "Vedel sem, da sem dobro pripravljen, tudi polmaraton v začetku marca je bil dober. Ampak pri maratonu je težko napovedati razplet, veliko dejavnikov je in na tako dolgi progi se lahko hitro kaj zalomi. Bilo pa je okrog deset stopinj Celzija, ne premrzlo zame, kar mi je ustrezalo."



Kršinarjeva je bila na merjenju na 30 kilometrov na skupnem 93. mestu, nato pa je odstopila in je ni bilo med 28 tekmovalkami, ki so končale maraton.



Odpovedi

Po šolskem koledarju tekmovanj 2020/21 bi moral biti šolski ekipni kros 22. aprila. Zaradi epidemiološke situacije sta bili ZŠ Planica in AZS tekmovanje primorani odpovedati, saj ga ni mogoče izvesti na način, da bi lahko izpolnjevali osnovno poslanstvo športnega druženja in pridobivanje športnih tekmovalnih izkušenj v varnem okolju.



Organizatorji tradicionalnega Maratona treh src v Radencih so sporočili, da zaradi epidemije tudi letos prireditve ne bo. Prvenstvo Slovenije v maratonu, ki bi moralo biti v Radencih, so prevzeli organizatorji Ljubljanskega maratona (25. oktober), prvenstvo Slovenije v polmaratonu pa bo namesto v Ljubljani na novomeškega polmaratonu (3. oktober). »Prireditve v zdajšnjih razmerah ni mogoče organizirati, čeprav bi bila čez slaba dva meseca, 15. maja. Izvedli bomo virtualno različico, a ta ne bo tekmovalnega značaja,« je sporočil Marko Pintarič, sekretar OO Maratona treh src.

Članki iz rubrike