mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

pk
pk
0 29.12.2020 15:01:41

Priznanja uspešnim, da bodo še uspešnejši

Timotej Bečan in Mojca Koligar
PETER KASTELIC/AZS
S predajo priznanj je padel zastor na gorskotekaško sezono 2020. Tako kot sezona, ki je bila zaradi pandemije prilagojena, saj je veliko tekmovanj odpadlo, je bila nevsakdanja tudi predaja priznanj.

Letos so bili podeljeni le štirje kipci, dva za naj gorska tekača ter dva za najobetavnejša gorska tekača, nagrajenci pa so ponje prihajali posamično na sedež Atletske zveze Slovenije, kjer sta jim skladno z ukrepi čestitala predsednik zveze Roman Dobnikar in predsednik Združenja za gorske teke Dušan Papež.

"Letos pokal Slovenije ni bil izpeljan, odpadli sta tudi evropsko in svetovno prvenstvo, še enkrat pa so se izkazali organizatorji Teka na Šmarno goro, ki jim je v oktobru uspelo izpeljati tradicionalno mednarodno tekmo. Ta je štela tudi za državne naslove, na podlagi katerih so bila podeljena letošnja priznanja," je na podelitvi povedal Papež.

Naj gorska tekača sta postala člana KGT Papež Timotej Bečan in Mojca Koligar. Bečan je tudi v nepredvidljivi sezoni 2020 ohranil sloves najboljšega gorskega tekača. Za njim je nekaj zelo uspešnih mednarodnih tekem, najboljši pa je bil tudi na najpomembnejši domači tekmi. Na 41. Teku na Šmarno goro, ki je bil vrhunec domačih in mednarodnih tekmovanj, je prepričljivo osvojil nov naslov državnega prvaka, v mednarodni konkurenci pa si je pritekel peto mesto. Dan prej je na Rekordu Šmarne gore osvojil tretje mesto in slovenski rekord popravil na 11:12. Veliko pozornosti je požel tudi s tekom na Triglav. Iz doline Krme na vrh Triglava je pritekel v uri in 26 minutah, kar je najboljši čas do zdaj. Timotej je opazen vtis pustil tudi zunaj meja. Še posebej se je izkazal na štafetnem tekmovanju Trofeo Vanoni. V Morbegnu je postavil najboljši čas dneva, slovenski štafeti (Bečan, Jošt Lapajne, Gašper Bregar) je pomagal priteči na šesto mesto. Blestel je tudi na nekaterih drugih italijanskih klasikah; osmi je bil na PizTriVertikal v italijanskem Melonnu in tudi na Trofeo Nosego.

Koligarjeva je sloves najboljše gorske tekačice ponesla tudi onstran meja in zagotovo najbolj zaznamovala gorsko tekaško sceno v sezoni 2020. Na najpomembnejšem domačem tekmovanju, 41. Teku na Šmarno goro, je utrdila sloves najboljše na domači sceni z lepo mednarodno zmago, dan poprej pa tudi z zmago na Rekordu Šmarne gore. Niz uspehov na mednarodnih tekmah je navdušujoč. Na Vertikal Nosego je morala priznati premoč nekdanji svetovni prvakinji in trikratni svetovni podprvakinji Valentini Belotti. Na 32. Memorialu Partigiani Stellina v Susi nad Torinom je pritekla šesto mesto in kot najhitrejša tuja tekačica dobila mesto v objavah v specializiranih italijanskih medijih. V izborni konkurenci je na PizTriVertikal v italijanskem Malonnu zasedla tretje mesto za najboljšo gorsko tekačico vseh časov, Avstrijko Andreo Mayr. Dan kasneje je dodala četrto mesto na FlettaTrail v Mallonnu. Je tudi zmagovalka Vertikal kilometra Col de Lana, atraktivne preizkušnje v italijanskih Dolomitih. Skupaj z najboljšo mlado tekačico Nušo Mali sta odlično tekli tudi Trofeo Vanoni, najuglednejši štafetni tekmi v Italiji z dolgo tradicijo. Le sekundo sta zaostali za zmagovalnim odrom. Mojca je dosegla osmi čas med posameznicami.

Med mladimi sta tekmovalni gorski tek znova zaznamovala Nuša Mali in Klemen Španring. Oba sta kljub okrnjeni sezoni naredila opazen napredek. Na najpomembnejšem domačem tekmovanju, na 41. Teku na Šmarno goro, sta se oba pomerila v članski konkurenci in tako prepustila prestol mladinskih prvakov. Atletinja AK Olimpija je v absolutni ženski konkurenci pritekla odlično drugo mesto, Španring, atlet AD Slovenska Bistrica, pa je bil med člani osmi absolutno, tretji slovenski tekač, prav tako tudi dan prej na Rekordu Šmarne gore. Oba sta izvrstno izkoristila tudi redka povabila na mednarodno sceno. Malijeva je z drugim mestom na mednarodnem tekmovanju reprezentanc Trofeo Nasego dosegla najboljši dosežek slovenske štiričlanske reprezentance. S petim mestom sta s Špelo Gonza pokazali, da ima slovenski gorski tek nadarjeno generacijo. Obetavna atletinja je najlepšo mednarodno uveljavitev pritekla na legendarnem štafetnem tekmovanju 63. Trofeo Vanoni v Morbegnu. S Koligarjevo sta pritekli nehvaležno četrto mesto, kot mladinka je s šestim časom dosegla celo najboljši čas posameznic v kategoriji do 23 let. Španring je uspeh na Trofeo Nosego dosegel s šestim mestom. Klemen je zmagal tudi v mladinski konkurenci Fletta Trail v Malonnu.

Slovenski gorski tekači so letos tekmovali nekoliko manj, a prav nič manj trenirali. Tudi predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar je prepričan, da se bo letošnje delo obrestovalo v prihodnji sezoni. "Leto 2020 je bilo polno izzivov. Vesel sem, da smo tudi pri gorskih tekih opravili veliko treningov, tako da bomo dobro pripravljeni vstopili na gorska tekmovanja v prihodnjem letu. Vsem želim srečno in zdravo 2021," je dejal Dobnikar. (pk)

Članki iz rubrike