Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

jz
jz
0 19.08.2020 08:59:00

Izkušnje, motivacija, primerjava in žepnina

Nastop na največjih mitingih na svetu je vsekakor posebna čast, tako kot nastopi na največjih tekmovanjih. In na takšne dogodke ni povabljenih prav veliko slovenskih atletov in atletinj.

V Monaku, na prvem mitingu diamantne lige v tej sezoni, je bila konkurenca zaradi znanih koronskih razmer precej okrnjena. Iz več razlogov: nekateri nočejo, drugi ne morejo potovati po svetu, tretji se bojijo okužbe, četrti so preslabo pripravljeni, da bi tvegali poškodbo ali pa sramoto ... Skratka, sezona, kakršna pač je, se je začela tudi na najvišji ravni. Po pričakovanjih je bilo malo gostov zunaj Evrope, tisti, ki jim je le uspelo priti, pa so bili na vrhunski ravni.

Slovenke uspešne
Vse tri Slovenke, ki so nastopile v na mitingu Hercules, so bile uspešne. Tako Maja Mihalinec kot Anita Horvat sta tekli najboljša letošnja časa, Neja Filipič pa je prav tako solidno opravila s prvencem na mitingih diamantne lige.

Maja je tekla v svoji "rezervni" disciplini na 100 metrov, kjer je bila prva favoritinja Marie-Josee Ta Lou iz Slonokoščene obale, svetovna podprvakinja na 100 in 200 metrov v Londonu 2017 ter bronasta lani na 100 metrov na SP v Dohi. Na koncu je bila šele četrta s 11,39, pred njo pa so bile Švicarka Ajla del Ponte (11,16), Aleia Hobbe iz ZDA (11,28) in evropska podprvakinja Gina Lückenkemper iz Nemčije (11,31). "Zelo sem zadovoljna. Zelo dobro sem startala, kar mi je omogočilo, da sem potem tekla svoj tek. Tako sem lažje nadzirala nastop, kar mi je prej v sezoni v šibkejši konkurenci manjkalo. Kar sem si želela, sem tokrat dosegla. Vesela sem napredka del Pontejeve, saj sva bili tekmici v zimski sezoni. Obenem pa je treba vedeti, da je to posebna sezona, saj druga za drugo ne vemo, kako smo lahko trenirale in kakšne pogoje smo imele. Vesela sem, da že imam normo za olimpijske igre prihodnje leto," je povedala Mihalinčeva.


V troskoku je s 14,27 metra slavila Venezuelka Yulimar Rojas, po dvakrat zaporedoma prva na SP na prostem in v dvorani. Druga je bila nekdanja dvoranska evropska podprvakinja Gabrijela Petrova iz Bolgarije (14,18 m), tretja pa nekdanja evropska prvakinja Patricia Mamona iz Portugalske s 14,08 metra. "V prvih dveh skokih sem želela le veljaven rezultat, potem pa sem počasi ujela ritem. Ker nismo imeli pomoči vetra, sem z daljino zelo zadovoljna. Z manjšimi popravki sem zmožna še več. Uvrstitev sem glede na udeležbo pričakovala, nad stadionom, gledalci in vzdušjem pa sem navdušena, res lepa izkušnja," je razmišljala Filipičeva.

Na 400 metrov je bila najboljša z izidom sezone na svetu Američanka Lynna Irby (50,50), druga pa njena rojakinja (51,40) Wadeline Jonathas, članica zmagovite ameriške štafete z lanskega SP v Dohi. Pred Horvatovo je bila četrta tudi aktualna evropska prvakinja Justyna Swiety Ersetic iz Poljske. "Zadovoljna sem. Izid sezone sem popravila za več kot pol sekunde. Tekma v Monaku je bila super, vzdušje in konkurenca sta bili vrhunski. Pred tekmo sem se osredotočila na hiter začetek. Želela sem slediti tekmicam in jih ne preveč spustiti naprej. Na koncu sem tekla zelo dobro in dohitevala tekmice. Vesela sem, da se po vseh poškodbah vračam v pravo formo, želim pa si še hitrejših tekov," pa je nastop strnila Horvatova.

Na Poljskem oba uspešna
Slovenski rekorder Luka Janežič je na memorialu Wieslava Maniaka v Szszecinu na Poljskem zasedel drugo mesto v teku na 400 metrov z izidom sezone 45,85 sekunde. Pred njim je bil domačin Jakub Krzewina, eden izmed plejade odličnih poljskih tekačev na 400 metrov, ki je tekel 45,59. Luka je prehitel tudi Nizozemca Lievmarvina Bonevacia, ki ga je na primer prehitel na evropskem prvenstvu v Amsterdamu pred štirimi leti. Tam je bil Luka peti, Nizozemec pa je osvojil bron. "Za menoj je zelo dober nastop, dosegel sem tudi dobro uvrstitev. V zadnjem času tečen na visoki ravni, pod 46 sekundami. Start sem imel slab, ker je uspel šele drugi. Zelo polčasi sem šel iz bloka in na startu sem veliko izgubil. Tudi prvih 200 metrov mi ni šlo tako, kot sem si želel, potem pa sem imel zelo dobrih zadnjih sto metrov za zelo soliden izid. Lahko rečem, da sem tekmo rešil v zadnjih stotih metrih," je povedal Janežič, ki bo v sredo nastopil še v močni konkurenci na Madžarskem (Gyulai Istvan memorial v Szekesfehervarju), nato v nedeljo na diamantni ligi v Stockholmu, poleg številnih drugih tekmovanj avgusta in septembra pa je dobil tudi povabilo na diamantno ligo v Rimu.

Drugi Slovenec na mitingu je bil Žan Rudolf, slovenski rekorder na 800 metrov. Tekel je na 1000 metrov in zasedel četrto mesto z osebnim rekordom 2:22,23. Državni rekord na tej razdalji ima tako od lani še vedno v lasti Jan Petrač (2:20,12). Ljubljančana so prehiteli Čeh Filip Sasniek (2:17,05), ki je zmagal, Španec Igrancio Fontes (2:17,29) in domačin Michal Rozmys (2:17,30).

Članki iz rubrike