Andrej Marčič Svet24.si

Milijoni evrov javnih sredstev za prijatelje ...

toča, Lumezzane Svet24.si

FOTO: Klestila orjaška toča v velikosti krogel ...

tjulenj kostis Svet24.si

Kdo je ubil meniškega tjulnja Kostisa?

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

Screenshot 2021-07-26 at 20.06.43 Necenzurirano

Z Janšo je bil na Mavriciju še en državni ...

Toše Proeski in Dolores Lambaša Dobra karma

Na kraju Toševe smrti se spet dogajajo čudne in ...

48 Njena.si

Helena Blagne delila fotografijo s poroke

ue
ue
0 23.06.2020 17:44:08

VRHUNSKO! Mladi PTUJČAN se je izstrelil med SVETOVNO ELITO!

Kristjan Čeh
Martin Metelko
V Sloveniji ni veliko vrhunskih športnikov, ki lahko rečejo, da so med najboljšimi tremi na svetu.

Kristjan Čeh, član ptujskega atletskega kluba in evropski prvak za mlajše člane na lanskem prvenstvu, je na atletskem mitingu v Mariboru na drugi tekmi sezone atletske lige Telekom Slovenije 2020 v metu diska zmogel 68,75 m, kar je tretji najboljši izid na svetu v tej sezoni.

V četrti seriji je s tem izboljšal svoj slovenski rekord (66,29 m), ki ga je dosegel 7. junija letos v Domžalah.

"Neverjetno. V sanjah nisem mogel pričakovati takih izidov, kot jih sedaj nizam. Sem lahko ponosen nanje in na vso svojo ekipo. Vendar mislim, da so meti okrog 64 in 65 m moji realni cilji letos. Dolgi meti se pač zgodijo. Veter mi je malo tudi danes pomagal in sem izkoristil dobre pogoje," je izjemen nastop strnil Čeh.

Z izidom, ki bi mu prejšnjih dveh olimpijskih igrah v Londonu 2012 (prvo mesto 68,37 m) in Riu de Janeiru 2016 (68,27 m) prineslo olimpijsko zlato, je izboljšal tudi 44 let star evropski rekord za mlajše člane do 23 let; 68,60 m je Nemec Wolfgang Schmidt vrgel 21. maja 1976.

Enaindvajsetletni Čeh je ob treh neveljavnih metih v drugi seriji vrgel 67,71 m, v četrti je dosegel daljavo tekme, v šesti pa je izjemno tekmo zaključil z 68,63 m. S tem je v tem letu tretji metalec tega atletsko zgodovinskega orodja na zemeljski obli.

"Na začetku sezone se še nisem zavedal, kakšne izide dosegam. Sedaj to že bolj čutim. Na treningih mi gre dobro in tekme to dokazujejo. Že takoj na začetku današnjega nastopa sem imel zelo dober met, že po izmetu sem to čutil. Potem pa še dva boljša. Ne vem, kjer so moje meje, bomo videli, kaj bo to prineslo čez nekaj let," je dejal Čeh.

Pred njim sta le aktualni svetovni prvak Daniel Stahl iz Švedske (70,25 m) in Jamajčan Dacres Fedrick (69,67 m), svetovni podprvak lani v Dohi, četrti pa je sedaj nekdanji mladinski svetovni prvak (2011) Lukas Weisshaidinger iz Avstrije (68,63 m).Slednji je bil lani na svetovnem prvenstvu v Dohi bronast, leto prej pa tretji tudi na evropskem prvenstvu v Berlinu in bo naslednji tekmec Čeha na dveh mitingih v Avstriji: 27. junija v St. Pöltnu in 2. julija v Železnem (Eisenstadt) na Gradiščanskem.

"Dva mitinga imam v Avstriji, čaka me dvoboj z Lukasom, ki ima tudi dober izid. Lepa tekma bo. Pred mano sta na svetovni lestvici le tekmovalca z zlatom in srebrom z lanskega SP v Dohi. A se ne obremenjujem s tem. Tu sem, vesel sem tega in upam, da bom imel tako sezono še naprej. Imel sem fenomenalne mete, res nekaj posebnega," je ocenil dva metra in šest cm visoki Čeh.

Ptujčan je s tem ponovno presegel normo za olimpijske igre v Tokiu naslednje leto (66 m), ki pa v tej sezoni po odločitvi Svetovne atletike ne veljajo. "Nič ne de, tudi mi ni žal, da so OI naslednje leto. Mlad sem še, vse je še pred mano. Zanima me prihodnost, kar se je pripetilo v preteklosti je bilo in zame sedaj ni pomembno," je še dodal Čeh.

"Pomembno je, da se Čeh igra, da uživa v tem, kaj dela in obenem izjemno napreduje," je kratko ves nasmejan nastop svojega varovanca pospremil trener Gorazd Rajher.

Članki iz rubrike