Igor Mikić 3 Odkrito.si

VIDEO: Igor Mikić pozira v kopalkah

Opel Corsa 24. 6. 2019 Svet24.si

VIDEO: Slovencem avto »vzelo« hrvaško morje

pajek Petisvet.si

Če se določene živali bojite, to pomeni ...

velenje jezero bobo Svet24.si

Nove podrobnosti v zvezi s smrtjo v Velenjskem ...

Masterchef Slovenija Anna Paynich Svet24.si

Njene knjige gredo za med, sedaj odhaja v tujino

booty naslovna Njena.si

Zakaj ima 80 % žensk celulit in kako ga lahko ...

tomaž bizjak izločanje Njena.si

Tomaž z oddajo spoznal, da ima lahko tudi druga ...

STA
STA
0 04.06.2019 15:04:32

Iaaf razsodbe v primeru Semenya ne komentira

Profimedia
Južnoafriška atletinja Caster Semenya je v ponedeljek dobila sodno bitko na švicarskem vrhovnem sodišču, ki je odločilo, da tekačica lahko nastopa na tekmovanjih brez umetnega zniževanja hormona testosterona. Danes pa so se oglasili pri Mednarodni atletski zvezi (Iaaf), kjer niso prejeli nobenih novic v povezavi z razsodbo.

"S švicarskega vrhovnega sodišča nismo prejeli nobenih informacij, tako da zaenkrat ne moremo dati nobenega komentarja. Se bomo pa še naprej borili za to, za kar mislimo, da je najbolje za naše atletinje," so sporočili z Iaaf.

Švicarsko vrhovno sodišče je s svojo odločitvijo začasno izpodbilo odločitev Casa, ki je dalo prav zvezi Iaaf. "Hvaležna sem švicarskemu sodnemu sistemu za takšno odločitev. Upam, da bom zdaj lahko spet tekla svobodno in brez omejitev," je sporočila olimpijska prvakinja v teku na 800 metrov.


Njen odvetnik Gregory Nott je dejal, da bo zdaj atletinja lahko nastopila na tekmovanjih, na katerih pred tem zaradi pravil Iaaf ni smela; obenem ima po odločitvi vrhovnega sodišča krovna atletska zveza do 25. junija čas za pojasnilo, zakaj bi Semenya morala upoštevati njeno pravilo. V taboru Semenye v Švici, kjer so se po pravni poti borili za njene pravice, so še poudarili, da gre pri tej odločitvi tudi za pomemben korak pri zaščiti pravic atletinj, ki bi lahko vplival na podobne primere.

V začetku maja je Mednarodno športno razsodišče zavrnilo tožbo dvakratne olimpijske prvakinje v teku na 800 metrov in Južnoafriške atletske zveze glede novih pravil Mednarodne atletske zveze.

Atletinja je na Casu tožila Iaaf in spodbijala pravilo, ki določa maksimalno količino testosterona za tekačice na srednje proge. To določa, da ženske na tekmi lahko nastopijo na srednjih progah le, če v krvi nimajo več kot pet nanogramov testosterona na liter krvi. Obenem pravilo atletinjam nalaga, da morajo v določenem obdobju, gre za najmanj pol leta, znižati vrednost, denimo z jemanjem hormonskih kontracepcijskih sredstev.

Značke: atletika, sta

Članki iz rubrike