favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 09.02.2019 19:18:38

Štafetni rekord na dvoranskem DP, Šutejevi norma za EP

www.alesfevzer.com
Na dvoranskem atletskem prvenstvu Slovenije v Novem mestu so prvič izvedli celoten program.

Lovrenc Valič, Jakob Janez Vodeb, Luka Končina in Lovro Mesec Košir so v štafeti ljubljanskega Massa na dvoranskem atletskem prvenstvu Slovenije v Novem mestu postavili nov slovenski članski rekord v štafeti na 4 X 400 m; tekli so tri minute, 21 sekund in 21 stotink.

S tem so izboljšali prejšnji rekord (3:22,07), ki so ga Peter Šajn, Nejc Radojčič, Vid Tršan in Jošt Kozan dosegli 22. februarja v Bratislavi.

To je bil prvi članski slovenski atletski rekord v novi pokriti dvorani v Novem mestu, kjer so prvič izvedli celoten program DP, tudi teke nad 200 m, ki so bili doslej v tujini.

Med posameznicami sta se najbolj izkazali Tina Šutej (Kladivar) in Maja Mihalinec (Mass). Šutejeva je prav ob koncu programa, ko je potekal le še ženski nastop v skoku s palico, preskočila 4,65 m in izpolnila normo za nastop na evropskem dvoranskem prvenstvu, ki bo v začetku marca v Glasgowu. Mihalinčeva pa je še zgodaj popoldne v teku na 60 m s časom 7,29 sekunde znova prepričljivo potrdila normo (7,42) za EP.

"Nastopila sem bolna, še v četrtek nisem vedela, če bom tekmovala. S trenerjem Milanom Kranjcem sva se včeraj odločila, da vendarle bom poskusila. Načrt je bil, da naredim čim manj skokov in da preskočil 4,50 m. Pozna se, da sem utrujena, a sem zelo vesela, da sem ujela normo za EP in lahko mirno treniram do Glasgowa," je povedala slovenska rekorderka.

Šutejeva je v prvih poskusih preskočila 4,10, 4,30 in 4,50 m, šele na 4,56 m, kar bi bila norma za letošnje svetovno prvenstvo na prostem v Dohi, pa je letvico trikrat podrla. Začela je tekmovati, ko so ostale v njeni disciplini že končale.

"V dvorani se je ohladilo, 45 minut pred tem, ko sem začela, so se končale vse discipline. Zato nisem šla na 4,40 m, ampak takoj na 4,50 m in to sem potem preskočila. To je bil moj najboljši skok sezone, in to po gripi. Imam še veliko rezerve in se nadejam še boljših skokov v Glasgowu," je napovedala Šutejeva.

Mihalinčeva je že v kvalifikacijah s 7,44 gladko ugnala vse tekmice na čelu s klubsko kolegico Aljo Sitar (7,70), ki je v finalu tekla le nekoliko hitreje (7,65) in je bila zato razlika med najboljšima še precej večja.

Normo za EP je izpolnila že 2. februarja na mitingu prav v Novem mestu, kar je bil njen prvi nastop po letu in pol ter po poškodbi in operaciji.

"Ta tekma je bila le test po dolgem tekmovalnem premoru, sicer sem vedela, da bom lahko tekla normo že tedaj. Danes pa sem pričakovala tek okrog 7,30 in vesela sem, da sem bila še malo hitrejša. Upam, da se bo moja forma do Glasgowa še stopnjevala," je menila Mihalinčeva.

Devetindvajsetletnica je dodala, da ima še rezerve na treningu. "Predvsem, kar se tehnike tiče in maksimalne hitrosti. Do EP imam še nekaj časa, da to izboljšam. Občutki po vrnitvi pa so super, prva tekma je bila olajšanje, da sem še vedno lahko hitra, sedaj pa se že počasi vrača tudi v tekmovalni ritem in lahko odmislim vse težave, ki so me kar dolgo spremljale."

V odsotnosti najboljšega slovenskega atleta zadnjega obdobja Luke Janežiča, ki je v petek zasedel drugo mesto na mitingu svetovne dvoranske serije Iaaf v Madridu, je na 400 m zmagal Lovro Mesec Košir, ki je z 48,28 za več kot sekundo ugnal vse tekmece in nato pustil pečat tudi v rekordni štafeti.

Tudi med atletinjami na dva dvoranska kroga nista tekli ta čas najboljši Slovenki Anita Horvat in Agata Zupin (Velenje). Slednja je nastopila na pol krajši razdalji in s 24,33 sekunde zmagala v tretji skupini, skupno hitrejša pa je bila zmagovalka četrte, predzadnje skupine, Maja Ćirić iz Srbije (24,16).

Na 60 m je Tilen Ovniček (Krka) s 6,90 za 12 stotnik zaostal za normo za EP, v troskoku pa je Petra Koren (Kronos) edina preskočila 13 m (13,19 m) in za več kot pol metra premagala vse tekmovalke.

Neja Filipič (Mass) je v skoku v daljino edina presegla šest metrov, vendar s 6,09 m ni bila zadovoljna. V suvanju krogle je bil tudi prepričljivo najboljši Blaž Zupančič (Mass), a z 18,37 m daleč od norme (20,15 m) za EP.

Dvesto 70 atletinj in atletov iz 28 slovenskih klubov je bilo prijavljeno za prvo DP v kraljici športov v dvorani v zgodovini Slovenije, ki so jim nagrade podeljevali nekdanji izjemni atleti in atletinje iz slovenske zgodovine, tudi Jolanda Čeplak, še sedaj svetovna dvoranska rekorderka na 800 m.

Pred dograditvijo in pokritjem velodroma s krožno stezo v Češči vasi na robu dolenjske prestolnice, so se slovenski atleti in atletinje za državne dvoranske naslove na progah, daljših od 60 m, merili v Linzu, Dunaju, Bratislavi, Budimpešti in drugih bližnjih mestih s krožno 200 metrsko atletsko stezo.

Značke: atletika, dp

Članki iz rubrike