IMG-3874 Odkrito.si

Kdo je njen skriti ljubimec?!

melania trump Svet24.si

Prva dama Melania želi iz Bele hiše napoditi ...

smrt1montazaJaka Koren Petisvet.si

Trije pogledi na smrt

melania trump Svet24.si

Prva dama Melania želi iz Bele hiše napoditi ...

princ charles_rojstni dan Svet24.si

FOTO: Princ z najdražjimi, mali George pa v ...

Miley Cyrus in Liam Hemsworth Najstnica.si

To je ostalo od hiše Miley Cyrus

darko klemen Njena.si

Huda poškodba Darka Klemna

STA
STA
0 28.08.2018 14:40:58

Nekdanji olimpijski prvak v deseteroboju priznal, da se je dopingiral

Christian Schenk
vszi
V nemških in svetovnih medijih je zaokrožilo novo priznanje dopinškega skesanca, ki znova meče slabo luč na pretekle športne dosežke na največjih tekmovanjih, ki so jih prirejali 30 ali še več let nazaj. Za priznanje, da se je posluževal prepovedanih snovi, se je odločil nekdanji vzhodnonemški olimpijski šampion v deseteroboju Christian Schenk.

Schenk je za takratno Vzhodno Nemčijo oziroma Nemško demokratično republiko na poletnih olimpijskih igrah leta 1988 v Seulu osvojil zlato kolajno. Za združeno Nemčijo pa je na svetovnem prvenstvu leta 1991 v Tokiu osvojil bron, pred tem je bil bronast tudi na evropskem prvenstvu leta 1990 v Splitu. Upoštevajoč njegovo priznanje je prav vse tri kolajne z največjih atletskih tekmovanj in olimpijskih iger osvojil pod vplivom dopinga.

Deseteroboj velja za najtežjo atletsko disciplino. Športniki se morajo v dveh tekmovalnih dneh spopasti z desetimi različnimi disciplinami. Seveda pa teža in zahtevnost kombiniranega športa ne odtehtata dejstva, da si je olimpijski prvak pomagal na nedovoljen način.


Zdaj 53-letni Schenk je 30 let prikrival resnico. Po treh desetletjih pa je končno napočil čas, da je sebi, športni javnosti in stroki nalil čistega vina o dosežkih. Kot je razkril v pogovoru za torkovo izdajo Frankfurter Allgemeine Zeitunga, se je spopadal s številnimi psihičnimi težavami. "Zapadel sem v tako hudo obliko depresije, da so me celo obhajale najbolj črne misli, da bi sam sebi vzel življenje," se je pokesal Schenk, ki bo v avtobiografiji, ta bo izšla prihodnji mesec, priznal, da je prvič posegel po dopingu, ko je bil star 20 let.

"Leta 1985. Zame je to takrat pomenilo, kot da bi naredil korak naprej, to sem razumel skorajda kot nekakšno priznanje. Ko sem prvič dobil tabletke, sem postal del moštva, kar je pomenilo, da se je od mene pričakovalo, da se bom odrezal kar se da dobro," je povedal Schenk.

"Najprej sem zanikal jemanje prepovedanih snovi. Nato sem se sprijaznil z nekoliko pravno milejšim izrazom, da se vede nikoli nisem dopingiral. Seveda je bilo oboje laž," je dejal Schenk, ki se je pa padcu Berlinskega zidu preselil iz rojstnega Rostocka v Mainz.

Članki iz rubrike